PC'yi elleyince elektrik çarpıyor. Sistem halının üzerinde değil. Beton üzerinde duruyor. Ayrıca statik elektrikte değil. PSU şalteri kapalı olmasına rağmen elektrik geçiyor PC'ye. Garip olan şu ki arada bir oluyor bu sorun. 2 hafta önce elektrik kaçağı yapmaya başladı. Bende sorun üçlü prizdedir diyerek üçlü prizi değiştirdim ve sorunum çözülmüştü. Ta ki düne kadar. Dün yine elektrik kaçağı yapmaya başladı. Anakartın metal kısmına tutunca kontrol kalemini ışık yanıyordu. Böyle olunca dün pc yi hiç fişe takmadım. Bugün ise kontrol edeyim dedim yine düzelmişti. Fakat bir süre sonra tekrar başlıyor sorun. Sebebini anlamış değilim.
Evde topraklama var. Kontrol kalemiyle test ettim topraklamayı. Birinde ışık yandı birinde yanmadı olması gerektiği gibi. Ayrıca dün monitör pcye bağlı değildi. Sadece kasayı fişe taktım ve PSU şalteri kapalıydı. Ona rağmen elektrik geçtiğini gördüm. Sonra PC fişini çektim ve kaçak elektrik gitti. Sonra monitörü PC'ye bağladim ve monitor fişini taktım. O sırada kasanın fişi takılı değildi. Sadece monitör fişi takılıyken yine kaçak verdi pc. Bu sorun bilgisayarda mı yoksa topraklama da mı anlamadım. Ayrıca neden sürekli olmuyor da ara ara oluyor? Pc de sorun olsa sürekli kaçak vermesi lazım değil mi?
Bu işlerden anlayan birisi değilim bu yüzden sizlere danışmak istedim. Teşekkür ederim şimdiden.
Valla hocam ben ailenin küçüğüyüm. Kaç kere dedim elektrikçi çağıralım diye, dinlemediler. İnanmiyorlar bana. Sorun bilgisayar da diyorlar.
Pc de şuan sorun yok kullanmaya devam etmeli miyim? Bileşenlere zarar verir mi bu elektrik? Dediğiniz potansiyel sürüklenmesine de baktım. Benim sorunumla uyuşuyor gibi. Arada bir elektrik veriyor çünkü.
Valla hocam ben ailenin küçüğüyüm. Kaç kere dedim elektrikçi çağıralım diye, dinlemediler. İnanmiyorlar bana. Sorun bilgisayar da diyorlar.
Pc de şuan sorun yok kullanmaya devam etmeli miyim? Bileşenlere zarar verir mi bu elektrik? Dediğiniz potansiyel sürüklenmesine de baktım. Benim sorunumla uyuşuyor gibi. Arada bir elektrik veriyor çünkü.
Bir ihtimal daha var. Kaçak akım rölesi olmadığına göre tesisatta sıfırlamalar gırla gidiyordur. Bu cihazların metal gövdesinin nötr olması demek. Dengesiz yüklenmeler ve nötr kesit yetersizliği yüzünden nötr hattında gerilim düşümü fazla oluyorsa bu aynen dediğiniz etkileri yapabilir. Bazı zamanlar oluyor bazen olmuyor dediğiniz de sanki onu işaret ediyor.
Ben ne yapacağım derseniz yukarıda yazdığım mesajlar geçerli hala. Adam gibi bir usta ve kaçak akım rölesi acil ihtiyaç.