Bilgisayar Kasası Güç Kaynagından 12V 10-11V yapmak

kkkmert

Üye
Katılım
4 Eki 2009
Mesajlar
231
Puanları
1
Bilgisayar Kasası Güç Kaynagından 12V 10-11V yapmak kasada bulunan fan diğer fanlara göre çok hızlı dönüyor fanın çektiği ğüç 0,72W çok ses yapıyor sesi kesmek için çekilen gerilim dolayısı ile fan dönüş hızı değişecek ve ses azalacak bunu pasif elemanlarla uygun şekilde nasıl yaparız.Yeni almış oldugun fanlar eski fanlara göne dönüşü yavaş ve sesiz kasa içerisinde ki fan sayısın tek iken üçe çıkarıyorum çünkü hava akımı az .
 
Fanı besleyen kabloya gereken sayıda seri diyot bağla. Seri bağlı her diyot (si) fana ulaşan gerilimi yaklaşık 600 mV düşürür. 1n4001 vb. kullanabilirsin.
 
o dediğnizi ekran kartına yaptım başka yol yöntem var mı diye bu işle ugraşan arkadaşların başka görüşlerinide almak için yazdım ekran kartıda çok vızıldıyordu söktüm ince gres sürdüm yine ses yapıyordu 3 adet 1n4004 bağladım ses biraz azaldı.elimde 1n4004 oldugu için kullandım dediğniz gibi 1n4001 olur.
 
göbeğine ince yağ damlat çok kirli değilse ses azalır, azalmaz ise temizlemen gerekir.
gerilimi düşürmek biraz mantık dışı. Gress yağı değilde şu ufak şişelerde satılan makine yağlarında olabilir.
 
Pc kasasında bulunan fanlar;yağlama ve temizlik gereksinimlerinin haricinde rahatsızlık verecek bir dB seviyesinde ses yapmaları,tasarım olarak küçük, ancak rpm'i ve dolayısıyle,hava debisi çok yüksek olanlarının pc dizaynında seçilmesiyle olabilmektedir.

Undervolting(Daha düşük voltajla çalıştırma) sıkça kullanılan ve benim de psu'daki 2 adet fana uyguladığım(Şu anda psu'mdaki 2 fan 5 voltla çalışıyor) bir alternatif yöntemdir.Bu yöntemden önce de, pratik süpürgelerde kullanılan,gerekli sayıdaki ni-cd pil hücrelerini psu çıkış hattına ters-seri(+ kutubu + kutuba) olarak bağlayarak psu içerisinde çalışan fanların çalışma voltajını 12-3.6=8.4 volta veya çok yüksek devirli olan bir diğer çiftini de 5-1.2=3.8 voltla, yalnızca internet bağlantısı yaptığım pc'ime uygulamıştım.Ancak bu uygulamanın en büyük dezavantajı,kasa içinde fazladan harcanan güçle, ek bir istenmeyen ısı oluşturması,bu da daha etkin bir kasa soğutma-havalandırmasını gerekli kılmasıydı.Daha sonra bu yöntemi seri diyotlar bağlama yöntemiyle değiştirip terketmiştim.Yani kısaca bu yöntem, ideal olarak uygulanabilecek bir alternatif yöntem olmaktan oldukça uzaktır.Bilginiz olsun maksadıyla bundan bahsetmeden de geçemedim.Düşük voltajla çalışan fanların hava debileri de azalacağından,gerekli sayıda olan fanlar ilave edilerek hava debisi ,tadilat yapılmamış durumundakiyle ayni olacak şekilde dengelenmek zorundadır.Aksi halde sistem ve diğer bileşen sıcaklıkları anormal derecelerde artabilir.

Başka etkin bir yöntem,tüm fanları çok daha büyük,hava debisi yeterli ve rpm'i düşük olan fanlarla değiştirmektir.(Bunun, gayet tabi bir maliyet faktörünü göz önüne almanız gerekir.)Zaten dikkat edilecek olursa,yeni piyasaya çıkan tüm psu,ekran kartı ve anakart işlemcisi soğutucularında, eskiye nispeten daha büyük,fakat rpm oranı daha düşük(Sabit olanlar) veya termostatik yolla,ısı kontrol denetim ucu bulunan(3 veya 4 kablolu tiplerle) fan uygulamalarına geçildiğini açıkça da görmeniz mümkündür.

Tasarım olarak daha küçük,ancak yüksek debili ve yüksek rpm'li(Yüksek sesli) yapılan eski ekran kartlarının yerine daha büyük çaplı fakat düşük rpm ve ayni debiyi sağlayabilen fanlarla değişimi yapılabilir.Böylece soğutma gücü ayni kalır,ancak ses seviyesi rahatsızlık verebilecek olan bir seviyenin çok çok altına inmiş olur.

Ayrıca çalışan fanların önünde yer alan ızgara,kablo,diğer cisimler veya diğer fanların havasının ters etkileriyle oluşabilen türbülans(Hava girdapları) da istenmeyen seslerin üretilmesine bir ölçüde de katkıda bulunabilirler.Bunlara da dikkat etmeniz gereklidir.


Referans bilgi:

Quiet PC - Wikipedia, the free encyclopedia
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
130,339
Mesajlar
935,950
Kullanıcılar
453,633
Son üye
AdeGuneys

Yeni konular

Geri
Üst