Bilimsel bilmeceler.


Tamam bencede iyi olur.
 
Ciplak ayaklarin altina ince izolator serer ve basilirsa carpilinmaz.


Giciklik yaparken hesap hatasi yapmis.

200 Adet 1m uzunlugunda 2mm capli tel 200*1*0.002=0.4m kare eder.

1 mm kalinliktaki epsilon 3 malzeme ile C= A*E/d=0.4*8.85 * 10^-12*3/0.001 hesaplanirsa 10nF degerinde bir kapasitor bulunur.

220v altinda 0.7mA akima neden olur. Bu deger elektrigin hissedilmesi icin yeterli olsa da 30mA KAR'i attirmaz.
 
Son düzenleme:
Halı izolatör olarak iş yapmaz mı? Porselen olmasının ne kadar etkisi olacaktır. Halı ile aynı kalınlıkta porselen kullan dersen ne ala. Ama porselenin öz direnci halıdan 10-100-1000 kat fazla olsa ne olacak. Halı için 1Mohm desek porselen için 1Gohm bile diyebiliriz. Zaten halı direncini 1Mohm olarak düşünsek bile geçen akım insanı çarpmamalıdır.

Hesap hataları insanlara mahsustur. Ben yapmışım sen düzeltmişsin. . Ama ayakların toplam alanı yarım metrekare ile kıyaslanmaz bile. Bırak plakayı sadece 200cm 2 lik bir alan ile halıya basıyoruz. Ama çarpılıyoruz.
Sonuç olarak de ki ayaklar altında yarım metre kare plaka var..
Bu plakanın altında halı var. Hadi senin önerine göre ince bir porselen tabakası yapalım. Zaten seramik kondansatörlerin yapıları da benzer.
Akıllı bir insan muhtelif değerlerde kondansatör alır. 10nF tan 1uF a kadar muhtelif değerlerde. Normal bir tesisatta bu kondansatörleri faz ile toprak arasına bağlayarak KAR testi yapabilirler. Senin hesapladığın üzere 420nF tan düşük kondansatörlerde KAR atmıyorsa hesaplamaların doğrudur.

Tabi ki sen olayı sadece kapasitif etki ile sınırlı düşündüğün için KAR atmaz diye sonuca varabilirsin. Ama 200m uzunluğundaki bir telin radiat (yayılım) etkisini hesaba katmıyorsun. Bu telin ucu boşta olmasaydı da bir yük ile dönüş hattına bağlı olsaydı o zaman tüm kapasitif hesapların geçerli olurdu. Çünkü bu durumdaki 200m lik hat uzunluğu antene transmisyon hattı gibi olurdu.

Bunun özeti antenler konusudur ve bir ucu boşta olan her iletken birer antendir. (Bakınız markoni)
Antenin bir ucu boşta olmasına rağmen antene giren akım çok ciddi boyutlardadır. Yani bir telin ucuna AC akım uygulanırsa bu uçtan belli bir akım akacaktır. (Kapasite ile ilgili değildir)
https://tr.wikipedia.org/wiki/Monopol_anten
https://tr.wikipedia.org/wiki/Marconi_yasası
Markoni yasaları gereği antenin toprakla ciddi bir ilişkisi vardır. Basit anlatımı ile bir anten topraktan ne kadar yüksekte ise o denli daha fazla uzağa yayılım yapar. Toprağa paralel ise kapasitesi uzunluğua göre eşdeğer ise o anten bir nevi toprağa kısa devre imiş gibi düşünülür.
Yani antenin VSWR ve ISWR si max olacaktır.
Amatör telsizci bir arkadaşın varsa bunları sorabilirsin.

Ancak şunu belirtmem gerekir.
Konu içerisinde sormuş olduğum NÖTR HATTI NERDE soruna aldığım yanıttan sonra Olayı bilimsel bilmece haline getiren benim. Çünkü vatandaş hattın dönüş hattını ölçmeyip KOL akımlarını 3 fazlı olarak ölçüyor ve EYVAH KAÇAK AKIM KAÇIYO diye figan ediyordu.
Nötür ne alaka anlamadım.
Bu soruyu soruncaya kadar ben sadece ölçüm hataları ve olası bağlantıların nasıl yapıldığını anlamaya çalışıyordum. Anladığım anda da benim için olay zaten bitmişti.
Zihin çalışması ise sadece tek bir olgu üzerine değil her türlü koşullara göre hesaplanarak yapılır. Burada en büyük hata benimdir. Çünkü kol akımına ampermetre bağlayıp ta geçen akımı kaçak akım olarak ölçen bir kişinin anten veya yayılım tekniğini bilmesi beklenemez. Üstelik çoğu katılımcıların da bilmediği görülmüştür ki, elektrikçilik eğitimi almışlarsa antenlerin teorilerini bilmemeleri normaldir.
Hadi diğer arkadaşlar elektrikçi. Anten tekniğini bilmeleri gerekmez. Sen bazı şeyleri bilen birisi olarak bile bu tuzağa düştün ve hala kondansatör hesapları ile uğraşıyorsun
 
Islak haliya basiyorsundur. Ben bugune kadar kuru hali uzerinde hic carpilmadim.

Hatta halida yurudum diye binlerce volt statik Elektrik dahi depoladim. Bahsettigin gibi 220v da halida carpiliyor olsaydim yurudum diye statik elektrikle yuklenemezdim dimi?

Ben halidan porselenden bahsetmedim hic. Birak halinin ustune basmayi dogrudan islak topragin ustunde ayagin altina incecik izolator dahi sersen carpilmazsin.

Burada galvanik izolasyonu konusmuyoruz zaten. Incecik izolator uzerine basarsan gene gerekli kapasite olusabilir anlaminda yazdim.
 
Son düzenleme:
Islak haliya basiyorsundur. Ben bugune kadar kuru hali uzerinde hic carpilmadim.
Islak halı mııı ?
Kömür olursun yaaf. Yoksa ayağında kauçuk ayakkabı mı vardı.
Ben laboratuarımda hem halı üzerine basıyorum hem de altta parke döşeme var. Buna rağmen çook çarpıldım elim kazara faza değince.
 
Bu çizelgeye göre ben 5-15mA ile çarpılıyorum. Ama elimin dokunduğu yer yara oluyor.
Tabi ki elimi değer değmez elimdeki alet edavatı fırlatmamı saymıyorum.
Artık konumuz bu yönde değildir. Bazı insanlar daha fazla akımı bile hissetmeyebiliyorlar.
Konu içerisinde işlenen kaçak akımın kaçması. Sonuç çözülmüştür.

Benim işgüzarlığım neticesinde faza 200m tel bağlayıp sonucunu görmeye çalıştık. Önceden de anlattığım üzere bu hesaplara artık kafam basmıyo.
Arada bir bilinmeyen daha vardır ki, bu bilinmeyeni öğrenebilmek için yıllar önce çook KÖTEK yemiştim
Ancak bu bilinmeyeni açıklamamamı beklemeyin. Etrafta youtube GURT'ları dolaşıyor
Teorik olarak bir tel uygulanan frekansta Lambda1, L1/2 L1/4 L5/8 gibi oranlarda rezonansa gelirse tam TUNE olur ve o frekansta tam güç antenden akmaktadır.
Ve hatta lambda 1/16 ve daha büyük oranlarda rezonans durumunda bile anten yayılım kazancı düşük olsa da ciddi akım geçmektedir.
Tersi durum antenin alışı ile doğrudan ilgilidir. Osiloskopu olan arkadaşlar sıklıkla rastlamışlardır. Osiloskopun canlı ucuna 10-20cm lik bir tel bile bir ucu boş olarak bağlanırsa osiloskopta çok büyük gerilimler ölçülmektedir.
NOT:
Uydu anten sistemleri yapan arkadaşlar bilirler.
Hattın son ucu boş bırakılırsa tüm tesisatta sinyalleri öldürebiliyor. Bu sebeple SONLANDIRMA direnci bağlanmaktadır.
Örnekte verilen uzunca bir telin ucu boşta ise de aynı durum söz konusudur.
Bu telin ucuna uygun bir yük bağlanırsa yayılım azalır veya sonlanır.
 
Son düzenleme:
Fırsat bulursam 200m değil ama 100m bir kablonun uçlarından damarları birbirine bağlayıp kabloyuda toprağın üzerinde koyup kabloyu kaçak akım rölesinin sadece faz ucuna bağlayarak test yapmaya çalışacağım. Bakalım röle atacak mı atmayacak mı?​
 
Bizlere de söylersen bilgileniriz.
Hatta elinde hassas AC mA ölçebilen bir ampermetren varsa test daha bilimsel olur.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…