fatherboard999
Üye
memnun olurum.Konuyu takipteyim.
Söylediklerine kesinlikle katılıyorum, eminim herkes de katılıyordur ama iş icraata gelince ...Bende daha önce tezmaksan da revizyon atelyesinde kısa bir dönem çalıştım ve hala oradaki arkadaşlarımla görüşürüm.Bir çoğu kendi işyerini açtı!
Ben Türkiyede en büyük sorun imalat ama Tayvan,japonya,Almanya ve Çin den getirilen CNC torna ve frezelerle fason olarak yapılan üretimden bahsetmiyorum!Kendi makine teknolojimizle yerli makine imalatından bahsediyorum.
Burada bazı arkadaşlar CNC router imal ediyor çin malı step motor hangi ülkenin olduğunu bilmediğim mach3 veya mach4 le üretilen routerler yapıyorlar
Taksan Kayseri de şimdi Dener makine olmuş iflas edince başka biri almış Cnc tezgahlar üretti ama kontrol üniteleri siemens fanuc mitsubishi veya heidenhain işte bizim bence en önemli sorunumuz mu Türkiye olarak otomasyon konusun da bir markamız yok ben otomasyon fuarlarına birçok kez gittim bir kaç tane yerli üretim le imal edilmiş cnc kontrol ünitesi ve servo motor markalarıyla karşılaştım ama ne isimleri aklımda kaldı ne markaları o firmalarla konuştuğumda yaptıkları sistemlerin fiyatının pahalı olduğunu kendileri de söyledi!
Adam çinde CNC kontrol ünitesi ve servo motor imal ediyor onu Türkiye ye gönderiyor satıp para kazanıyor ama biz bunları kendi ülkemizde yapamıyoruz!Türkiye nin elinde aselsan tubitak gibi kurumlar var devlet politika olarak bu kuruluşları üniversiteleri de bu işe katarak CNC kontrolünden plc hmi gibi otomasyon sistemleri acilen üretilip hatta devlet ihalesine girecek firmalara bu teknolojileri kullanma şartı getirilerek bu teknolojiler yaygınlaştırılmalı!
MPT76 mehmetcik silahına namlu yapmak için 7 milyon nüfuslu Avusturya dan namlu yapma makinesi istedik İstanbul'un yarısı kadar nüfusu olan ülke bize parasıyla bile satmadı bu makineyi!
Özel sektör bence bu işin altından kalkamaz devlet yani hükümet bahsettiğim kurumlarla bu konuda çalışmalar yaptırmalı!
Ne yapılması gerektiği herkesin malumu. Bunun için bir ekip birleşse, proje takımı-uygulama takımı-araştırma takımı oluşsa ? O zaman hep beraber bir şey yapma fikri sözden yazıdan kurtulup icraata geçmiş olur. Bu duruma liderlik yapabilecek mesleki ve dünya görüşü olan birileri vardır mutlaka aramızda.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?