fatherboard999
Üye
Kusura bakma biraz geç yazıyorum. İlgiyle okudum yazdıklarını. Projelerin gerçekten ilginç, özellikle robot olayı, bunu pek anlayamadım desembende çok dertliyim burada paylaşılan konularla alakalı olarak;
naçizane üzerinde çalıştığım arge projelerim var fakat bir türlü sonuca varamıyorum çünkü sorun benden kaynaklanıyor, felaket derecede tembellik ediyorum, tembel değilim ama üzerime karabasan gibi bir hal çöküyor ondan sonra bir türlü makinanın başına geçip prototipi sonlandıramıyorum... haaa işe yoğunlaşmıyormuyum ? yoğunlaşıyorum ama işe el attığımda'da hiç beklenmedik hesap edemeyeceğiniz şekilde aksilikler çıkıyor o işle uğraşmamı engelleyecek zorunlu meşgaleler yakamı bırakmıyor... şaka yapıyorum zannediyorsunuz ama aynen böyle oluyor...karşılaştığım son aksilikde router ın tablasının düzlüğünü kaybetmesi mesela yeni tabla yaptırayım dedim 3bin tl cnc taramaya 1000 tl de taşlamaya fiyat çıkardılar... ben makinayı bu fiyattan ucuza mal ettim 2 sene evvel... neyse.... ugraştığım projeler (katma değeri yüksek) kısaca şunlar...
- optimum nüve sarımlı rüzgar enerjisinden elektrik üretimi projesi( tamamlanma durumu %80 )
-komprosör kullanmaksızın normal spindle motorunu atc yapan adaptör( tüm kesim kodları tasarımı hazır tamamlanma durumu % 49 )
-batarya ; elektrik enerjisini yüksek düzeyde,tekrarlanabilir şekilde depolama ( geliştirme aşamasında en farklı özelliği batarya sıfırlanınca kutuplar yer değiştiriyor yani bitmiyor )
- işçi robot ; inşaat mühendisi olduğum için bu taşeronlardan ve onların iş bilmez elemanlarından bıktım... ne düzgün proje okurlar ne iş güvenliğine riayet ederler, birde iş kazasından dolayı başım derde girer bunlar yüzünden ve tak dedi artık 2023 yılına kadar görünür hale getireceğim robotu Allah fırsat verirse... ve inşaat maliyetleri ve giderleri neredeyse %80 ucuzlayacak... bana sadece elektronikçi ve programcı lazım, mekanik ve robotik aksamları yapabilecek durumdayım.
Ülkemin hain ellere geçmemesi için 15 temmuzda trt 'de ve ardından genelkurmayda birebir sahadaydım, bu uğurda coluk cocuğumu düşünmeden önce düşmanın canını almaya ve en zor anı aşıncaya kadar mucadele etmeye çok ama çok kararlıyım, şehidler bizimdir lakin şehid olmak, ölmek gibi kısa yollar tercihimde yok sonuna kadar mücadele azmim şehidliğin önünde gidiyor... projelerim ide bitireceğim tüm engel ve sorunlara rağmen.
Üzerine çöktüğünü söylediğin karabasan sanırım bir projeyi sonlandıramamandan kaynaklı olan umutsuzluk ve yılgınlık. Özelde çalışırken bu kadar çok şahsi projeyle de aynı anda uğraşırsan bütün enerjin biter tabi, yılgınlık gelir, bence sırayla bir bir bitirerek ilerlemek lazım. Biten bir proje, sıradaki için büyük motivasyon sağlar sana. Makineciliğin doğası böyledir, sürekli beklenmedik sorun çıkar, sistematik olarak bu sorunlar çözüldüğünde sorunsuz bir prototip ortaya çıkınca katma değer üretmiş olursun, yani dışarıdan görüldüğü gibi değil, başına gelenler zaten işin doğası gereği. Bir de tek başına olma dezavantajın var işte. Bu arada herhangi bir konuda yardıma ihtiyacın olursa çekinmeden sorabilirsin.
Mesela cnc router tablası olayını merak ettim, bu tabla makine üzerindeyken mi düzlüğünü kaybetti, yoksa henüz yeni işlenmiş ve montajı yapılmadan önce mi? Montajdan sonra düzlüğünü kaybetti diyorsan orada başka sorun var, tabladan kaynaklanmıyor olabilir. Makine gövdesi yüksek karbonlu çelik malzemeden üretilmişse ve gerilme giderme tavlaması ve yaşlandırma uygulanmamışsa kalıntı gerilmelerden dolayı zamanla çarpılmıştır ve sana tablada sorun varmış gibi geliyor olabilir. Ya da montajdan sonra tabla düzgünlüğünü kaybetmişse bunu nasıl belirledin?? Bu durumda tabla üzerinde lokal olarak sürtünme veya başka nedenli ani sıcaklık değişimi gibi bir olay oldu mu diye hafızanı yoklaman lazım. Önce tabla olayını çözüp makineyi bitirip sorunsuzca çalıştırırsan bir projen başarıyla bitmiş olur, sıradaki projene kafan daha özgür yani yaratıcı zihinle başlarsın. Birkaç fotoğraf koyarsan sevinirim.
15 Temmuz'la ilgili, gazi olmuşsun, Allah razı olsun, daha ne olsun! Her türlü saldırılara karşı aynı silahla ve kararlılıkla karşı koyacağız inşallah. Bu ekonomik saldırı da bunun farklı bir tezahürü işte. Nitelikli birşeyler üretip ihraç etmeli!!