Orta gerilimde(2,4 kV üzeri) ve alçak gerilimde kullanılan kabloların şiltli/kılıflı/zırhlı(shield) olmasının nedeni ve topraklamasının nasıl yapılacağı konusunda bir döküman hazırlamaya çalışıyorum. Şimdilik okuduğum ve anladığım kadarıyla olan kısmını söyleyeyim.
Orta gerilimde kullanılan zırhın amacı, kablonun güvenli bir şekilde işletmesini sağlamak ve kısmi deşarj denen korona olayının önüne geçmek(detaylar daha sonra, aksilik olmazsa)
Alçak gerilimdeki kablolarda kullanılan şiltin amacı ise, hem harici elektromanyetik sinyallerin kablo iletkeni üzerindeki etkisini minimize etmek, hemde kablodan yayılan sinyalin kabul edilebilir bir seviyeye düşmesini sağlamak (bu kısımla ilgili pek fazla kaynağım yok henüz)
Yukarıda amacı belirtilen şiltin, istenen işi gerçekleştirmesi ise topraklanmasına bağlı. Orta gerilim kablosu için kablonun tek taraflı olarak mı topraklanacağı, yoksa heriki tarafından mı topraklanacağı, yoksa kablonun ara noktalarda da kesilip(cross bonding deniyor) şiltlerinin çaprazlanarak mı topraklanacağı konusu bazı kriterlere bağlı. Bunlarla ilgili elimdeki bir kaç ingilizce dökümanı okuyup anladıktan sonra, umarım faydalı bir bilgi ortaya çakarmış olacağım.