Boşverin spindle içeren makineleri. Tel erozyon yapalım

KAzım Abi (kulakları çınlasın) zamanında konusu lafı geçmişti, bir arkadaş devre istiyordu. Vidyonun devamında diğer yöntemler var. Makara sistemiyle kesen sistemler önerilmişti. Ark akıma dayanacak erimeyecek elektrot önemli, burda da şırınga iğnesi kullanmışlar, sene 94 mutfakta kullanılan teyp arızalanmıştı, arızayı ararken motor kablosunun biri kopup şaseye değip ark yapmıştı. Kullanılan 1 mm metali eritecek akım yoktu ama nokta nokta adımı yazmama yetti .
 
tel erezyon makinesini yakından inceleme fırsatım olmuştu izmirde bir kalıp fabrikasında.
adamlar bir kalıp yapıyorlar makine 3 ay durmadığı oluyormuş.

dediğiniz gibi 0.1mm ince tel var ve tel devamlı makaralarla akıyor. tabi bu akan tel kesilecek metal parçasına değiyor suyun içinde.. böylelikle malzemeyi kesiyor.
aslında çok basit.
bunun daha ilkel olanı varmış
bakır bir parçayı cnc de model olarak işliyorsun.
aynı tel erezyon gibi fakat tel yerine bu modeli kalıbını çıkaracağın metal parçasına suyun içinde defalarca değdirerek ittiriyorsun. şöyle düşünün z ekseni devamlı milimetrik yukarı aşşağı gidip geliyor. ve çıkan arklarla o metali deforme edip bakır modelin dişisini çıkarıyor.
 
İlkel ama anladığım kadarıyla bu yöntemi çok geliştirmişler. Adına da Sinker EDM demişler. Tel olmadığı için farklı açılarda da kesim imkanı veriyormuş. Yani elektrodu 5 eksen gibi bir Z eksenine oturtmuşlar. Şu videoda Sinker EDM nasıl çalışıyor güzelce anlatmışlar:


Tüm EDM makinelerinin ortak noktaları:
- Elektrod kullanırlar. Bazılarının elektrodları tel, bazılarınınki iğne
- Soğutma sıvısı mutlaka kullanılıyor: Çıkan kıvılcımlar 8000-15000 derece ısı oluşturuyor. Soğutma olmadan çok kısa sürede iş rezil olur herhalde. Diğer taraftan soğutma sıvısının yalıtkan olması gerekiyor. Bunun için de yaygın olarak bir tür yağ kullanıyorlar. Özellikle EDM için üretilen sıvılar da var. Genel tanımı "Dielectric EDM fluid".
- Hepsi çok yavaş
- Kıvılcım için yüksek voltajlar gerekmiyor. 12-15 voltluk laptop adaptörü kullananlar var fakat kıvılcım sürekli oluştuğu için akım fazla oluyor ve elektrik sarfiyatı fazla oluyor.


Wiki'den çevirdiğim bilgiler:

EDM makinelerinin avantajları ve dezavantajları:

Avantajları:
  • Bilinen spindle makinelerin kesemeyeceği kadar karmaşık şekiller kesilebiliyor.
  • En sert malzemelerde bile çok düşük töleranslarla kesim yapılabiliyor.
  • Geleneksel kesici takımların kesemeyeceği çok küçük parçalar kesilebiliyor.
  • Elektrod ve kesilecek parça arasında doğrudan temas olmadığı için en hassas ve kırılgan noktalar dahi zarar görmeden kesilebiliyor.
  • Çok düzgün bir finish gerekirse program tekrar çalıştırılarak veya finish için farklı bir path çalıştırılarak hedeflenen finish yüzey elde edilebilir.
  • Çok hassas delikler elde edilebiliyor.
  • Konik şekiller kesilebiliyor.
Dezavantajları:
  • Uzun kesim süreleri.
  • Yağ bazlı yalıtkan sıvılar kullanıldığı taktirde yangın tehlikesi.
  • Zaman kaybı ve elektrod masrafları (özellikle ram/sinker EDM makinelerinde)
  • Birden fazla keskin köşeli modellerde elektrod aşınmasından dolayı kalite kaybı.
  • Güç sarfiyatı çok fazla.
  • Kesim esnasında elektrod aşınması çok muhtemel ve normal.
  • İletken olmayan malzemer ancak belirli ayarlamalar sayesinde kesilebiliyor.
 
Tel erozyonda bildiğim kadarıyla;
- Tel parçaya dışardan girmek zorunda. Yani labirent gibi bir girişi ve çıkışı olacak. Hiç hoş değil.
- Parçaya daha önceden bir delik açılıyor ve program başlamadan önce tel bu delikten geçiriliyor. Dolayısıyla parçanın dışında bir kesik olmuyor.

Fakat tel erozyonun telsiz makinelere göre avantajı kesim esnasında tel sürekli döndüğü için sinker EDM'de olduğu gibi elektrod aşınması olmuyor. Tel bitene kadar aynı kalitede kesim yapılabilir. Bu arada tel tek kullanımlık mı yoksa kopana kadar kullanılıyor mu bilmiyorum. Netice itibariyle tel de kıvılcımla oluşan ısıdan dolayı bir miktar aşınıyordur. Tekrar tekrar kullanılınca mutlaka ömrü biter.
 
evt tel bazen kopabiliyor
hatta ziyaretimde operatör teli kopmuş makineye müdahale ediyordu yakından inceledim. teli tutan kafadan bir türlü tel geçmiyordu en sonunda kafayı çıkarmak zorunda kaldı ki bu da makinenin koordinatlarını bozdu. daha sonra koordinatları sıfırladı ama bir saat uğraşmıştı. bana göre zahmetli bir iş
hatta makine aylarca durmadığı için şöyle bir metod yapmışlar.
operatör makinenin yanına çekyat atmış bazen kestirebiliyor
bir de telin aktığı makarayı fosforlu boyayla nokta olarak boyamış bir de webcam koymuş
evinde izliyormuş makaranın dönüp dönmediğini tel koparsa evden gidip müdahale ediyormuş
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…