Bobin sarımı voltaj ilişkisi

darkonset

Üye
Katılım
11 Nis 2015
Mesajlar
57
Puanları
1
Yaş
41
İyi günler

Stator çapı 10 cm olan 24 oyuklu bir motor alternatöre çevrilirken
düşük devirde yüksek voltaj elde edebilmek için (dakikada 100 küsür devirde yaklaşık 100 volt civarı)

bobin sarımları için ince bir tel mi kullanmalıyım ? (kesit alanı 0,1 mm gibi) veya
rotorda kullanılan mıknatıs sayısını mı artırmalıyım ?

Düşük devirde yüksek voltaj elde edebilmek için en uygun yöntem hangisidir. Alternatif olarak başka ne tür bir sistem kullanılabilir

İlgilenen arkadaşlar olursa minnettar kalırım

Kolay gesin ...
 
Merhaba.

Stator çapı 10 cm olan 24 oyuklu bir motor alternatöre çevrilirken düşük devirde yüksek voltaj elde edebilmek için (dakikada 100 küsür devirde yaklaşık 100 volt civarı) ne yapılmalıdır?

24 oyuğa sahip tek fazlı veya 3 fazlı bir asenkron motor 220/380 voltta hangi devirle dönüyorsa bu kutup sayısına sahip bu mevcut durumuyla,ayni devirde alternatör görevi özel olarak bu sarım yapısında değişiklik de yapılarak (Sn.ŞEF’imizin rüzgar türbinlerindeki motordan alternatöre bir tadilatla yapılan bu özel sarım notlarını tam refarans alarak) ayni 220/380 volt ac değerini yaklaşık olarak almanız mümkün olabilir.Bu yapılan bu tasarımın büyük ölçüde kalitesine (kullanılan mıknatısların sıradan mıknatıslar değil neodyum olması ve profilinin çok iyi seçilip bu alternatör için de değerlendirilmesine),daha dikkatli ve titiz çalışılmasına da bağlıdır.

100 volt civarı ac elektriği ac/dc doğrultma ile aküde depolama durumunuz varsa bu voltaj biraz da yüksektir,arada 110 / 35-17 volt alçaltıcı bir trafo kullanılıp çıkışta ac’yi dc’ye çevirip tek veya 2 aküde akü şarj ünitesiyle depolanabilir.

Düşük devirde yüksek voltaj için bobin sarımları için ince bir tel mi kullanmalıyım ? (kesit alanı 0,1 mm gibi) veya rotorda kullanılan mıknatıs sayısını mı artırmalıyım ?

Bu alternatör olarak çalıştırılacak bu tadilatlı motordan çıkışta kaç volt ve amper (Güç dağılımını) ac beklemenizle direk olarak da ilgilidir.30 volt veya 17-18 volt,bekliyorsanız,ayni oluğa kalın çaplı daha kısa metrajlı emaye tel sarmalısınız,ama 100 volt veya 220 volt için daha ince ve bu voltajı elde edecek doğru orantıda emaye tel sarmanız (Oluklara yerleştirip,bir grup yapmanız) gerekli.

Düşük devirde yüksek voltaj elde edebilmek için en uygun yöntem hangisidir?

Düşük devirde yüksek voltaj eldesi için statordaki kutup sayısını artırma ve rotorda monte edilip konulan sabit mıknatısların (neodyum) Kutup sayısı kadar N-S-N-S-N-S- … şeklindeki anlık N ve S değişimini düşük devirdeki bu çok kısa sürede gerçekleştirecek şekliyle rotor üzerine monte edilip yapıştırılması le mümkün olabilir.

Alternatif olarak başka ne tür bir sistem kullanılabilir?

Kutup sayısını artırmanın (Bu türden motor seçmenin yanında) bir başka yolu,bu 3 fazlı motorlarda, bu 3 fazlı çıkış sarımını, çıkışta üçgen yerine yıldız olarak uçlarını birleştirirseniz daha fazla voltajı,daha az amper değerini,tersinde ise daha az voltajı daha fazla amperi çıkışta ac olarak elde edebilirsiniz,bu 2 farklı bağlanma alternatifi olabilen,bu sarım şekillerine göre.Kolay gelsin.
 
Sayın binbaşı değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim

Acaba çeşitli voltaj ve amper değerleri için stator sarım tekniklerini içeren ayrıntılı görsel bir şema var mı. Daha önce araştırdığım megep dökümanlarında ,Elektrik akımı ve gerilimi için sarım tekniklerini anlatan bir konu bulamadım.

İyi çalışmalar...
 
Sn. @binbaşı nın bahsettiği lin bu https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/rüzgar-türbini-için-alternatör-yapımı.85796/ Sn. @ŞEF görsel ve vidyo desteği ile sıfırdan türbin yapımını anlatıyor sıkılmadan okursan sorularına cevap bulursun ;)

Teşekkürler...

sayın şef'in videolarını daha önce izlemiştim çok da güzel anlatmış. :)

Video da rüzgar türbinleri için yüksek akım düşük gerilim üreten bir alternatör sistemi var. Benim yapmak istediğim düşük devirde yüksek gerilim üretmek ve direkt voltaj düzenleyiciye bağlamak (Rüzgar türbini için değil)
 
Son düzenleme:
İnce sararsan voltaj yüksek olur amper düşer. Kalın sararsan amper yükselir voltaj düşer bunu biliyor herkes. Peki şimdi alternatörü sarıp sarıp sökmeden 220v 40amper gibi değeri nasıl bir sefer sarımda ortaya çıkarabiliriz.? 2mm telden 24 oyuklu 20cm uzunluğunda çapı 10cm bi statora sararsak elde edebilirmiyiz? İlla deneme yanılma yoluylamı hesaplıcaz bunu.
Mesela diyelimki küçükten başlayalım fazla para gitmesin. Şöyle yapalım 6cm iç çap dış çap 10cm uzunlugu 10cm 12 oyuklu bi statoru lazerde kestirip bobini 2mm telden sardık diyelim. Rotorda 6.kutup diyelim. 12v bi gerilim elde ettik diyelim 5 adetde 12v 100watlık bi ampül yaktı diyelim. Yani stator 12v 500watlık bi Elektrik verdi diyelim.
Şimdi yaptığımız deneyi 2 ye katlarsak yani 12 oyuk yerine 24 oyuk stator uzunluğu oldu 20 cm iç çap oldu 12cm dış çap oldu 20 cm yani ikiye katladık diyelim tekrar lazerde kestirdik bobini döşedik bu sefer 2 katı elektrik mi alırız 2mm telden sararsak 24v 1000w mı alırız bunu kısaca açıklarmısınız. Yani 220v 40 amper almamız için ilk başta yaptığımız deney bizi doğru hesaba iletirmi? Birde telleri bakır değilde alüminyumdan sarsak aynı sonucumu elde ederiz yoksa verim düşer mi
 

Forum istatistikleri

Konular
129,839
Mesajlar
930,679
Kullanıcılar
452,678
Son üye
TengRi

Yeni konular

Geri
Üst