Bobin ve nüve hesabı

0M42

Katılımcı Üye
Katılım
11 Eyl 2009
Mesajlar
596
Puanları
56
Arkadaşlar selam kolay gelsin, yine bir indüksiyon projesiyle uğraşıyorum bobin ve nüve konusunda anlayamadığım bir konuyla karşı karşıyayım.

Üzerinde çalışmakta olduğum bir adet spiral bobinim var. Bu bobini nüvesiz olarak ölçtüğümde 90 mh. değer gösteriyor. Bu arada bu bobin de 50x15x5 (mm.) dikdörtgen nüveler kullanıyorum 6 adet nüvem var.

Bobinin bir yüzeyine 4 adet nüve koyduğumda endüktans 121 mh. oluyor, 5 adet nüve koyarsam 130 mh. ve 6 adet nüve koyarsam 140 mh. endüktans oluşuyor.





4 adet nüve : 121 mh.



5 adet nüve : 128 mh.



6 adet nüve : 140 mh.



Tüm bu değerler sadece nüve sayısıyla değişiyor, bobine dokunmuyorum bobin aynı bobin. Bu durumda ben farz edelim ki yüksek endüktans bir bobin kullanmak istiyorum sipir sayısını düşük tutsam nüveler le endüktansı yükseltmeye çalışırsam sorun yaşarmıyım?

Teorik olarak yüksek endüktans için sipir sayısını, yada bobin ölçülerini değiştirmek gerekiyor. Ama yukarıda yazdığım şeklilde yaparsam ne olur sipir sayısı arttırarak endüktans arttırmak ile nüve ekleyerek endüktans arttırmanın farkı nedir?

Yardımcı olursanız benide aydınlatırsanız çok sevinirim, tekrardan kolay gelsin.
 
Bu alanda çok uzman değilim ama evet yapabilirsiniz bence. Çünkü konu ile ilgili kaynaklarda aynen belirttiğiniz gibi spir sayısı ve tel özellikleri veriliyor. Ayrıca nüvelerin cinsi, şekilleri, tele uzaklıkları-yakınlıkları ile bile ayarlanabiliyor. Ama aralarındaki ilişkiyi bilgili arkadaşlar daha iyi tarif ederler.

Sizin gösterdiğinize benzer bir sistem gördüm. Arada hiç nüve olmayan bildiğin ikili Elektrik kablosunu, asfalta insan mezarı şeklinde sığ bir çukur kazıp iki kez dolayıp çukura gömdüler. Yatay şekilde. Bu bobinli asfalta bir araba geldiğinde bir cihaz bobini okuyor ve araba yaklaştığını anlıyordu. Araç sürücüsü bilet makinesinin düğmesine basarak biletini alıyor, bariyer açılıyor, araba bobinden uzaklaştığında da bobini hala okuyan sistem, aracın gittiğini anlayıp bariyeri kapatıyordu.

Yani biraz uğraş neticesinde istediğinizi elde edebilirsiniz diyorum ben.
 
Bobin endüktansı nüve ve sarım sayısı ile artar. O bobin indüksiyon ısıtıcının galiba. Farklı bir amaç için mi kullanacaksınız.
 
O bobinin üzerine koyduğunuz metal tencere nüve vazifesi görüp bobinin indüktansını ve akımını artıracak ve tencere ısınacak. Yani eğer o nüveleri eklerseniz nüvelerde ısınabilir veya tencerenin tavanın ısınmasını engelleyebilir.
 
Bence bu fikriniz doğru
Ama çelik tencere ve çaydanlıklar manyetik değil. Ben neodyum mıknatısla denedim. Mıknatıs zerre tutmuyor. Neden? Anlamadım.
Sanırım bu indüksiyon tencereleri farklı
 
Frekans...

Eğer indüksiyon ocağı yapılacaksa, bunu dikkate alın. Her frekansın etkiyeceği materyal cinsi farklıdır.

Düşük frekans > demiri çok etkiler.
Orta frekans > Bakırı
Yüksek frekans > Alüminyum gibi. Örnek vermek için salladım biraz. Trafoları ekranlarken demir kullanıyoruz. Cep telefonu, modem sinyalleri vb engellemek için alüminyumdan faydalanıyoruz. Birden fazla tür metali ısıtacaksanız birçok frekansı komplike bir şekilde üstüste bindirseniz daha iyi bir sonuç çıkar.
 

Bazı sistemlerde kullanılan bobin nüvesiz, bazı sistemlerde nüveli kullanılıyor. Sonradan edindiğim bilgilere göre (%100 emin olmasam da) sanırım bobinin bir yüzeyinden manyetik alan yayılması istenmiyorsa o yüzeye nüve koyuluyor (bobinin yaydığı manyetik alandan diğer Elektronik yada metal aksamlar etkilenmesin diye) . Nüvelide denedim nüvesizde denedim ısıtma gücünde bir değişiklik olmadı.

Ama sistem çalışıyorken nüveler ısınıyor evet, bobini oluşturan bakırın ısısı değil kendileride ayrıca ısınıyor.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…