BT30 spindle projesi

Olur, yapalım.
 
SKF lock nut konusunda aşmış. İlk 2 tanesi çok başarılı. Özellikle ikinci. Setscrew'un altında diş çekilmiş bir pin var. Setscrew sıkılınca bu pini mile bastırıyor ve somun sıkılmış oluyor. Somunda bu pinlerden 3'er tane var.

3.nün ise yapımı çok kolay fakat kullanılacak vidaların ağırlıklarının eşit olmasına dikkat edilmeli. Yüksek hızda dengeyi bozabilir.
 
Ana şaft neredeyse ısıl işlem için hazır. Sadece ön taraftaki labirent korumayı kesmek kaldı.

Lock nut için M45x1.5 diş çektim. Somunlarını da bu hafta keseceğim.

Isıl işlem için 2 yerle görüştüm. İkisinin de önerisi birbirini tutmuyor. Sanırım ikisi de nasıl kolaylarına geliyorsa öyle yapmak taraftarı. Araştırmalarım sonucunda 60-62 HRC sertlik gerekiyor. Bu sertliği mümkün olduğu kadar az deformasyonla yakalamak kolay olmayacak. İngiltere'den görüştüğüm bir metalurji uzmanı arkadaşım nitrasyon yöntemini tavsiye ediyor. Bu yöntemde çarpılma/deformasyon hiç olmuyor ama görüştüğüm bu 2 firma da nitrasyona yanaşmadı. Birisi en iyi yöntem tuzlama diyor ama deformasyon çok olabilir diyor. Diğeri vakum yapalım ama fazla sert olmaz diyor. Hangisine güveneceğimi bilmiyorum. Parça rezil olmasın diye çok dikkatli davranıyorum keza şu ana kadar bütün ölçüler mükemmel oldu. Yani yüzdük yüzdük sonuna geldik sayılır. Bu haldeyken ısıl işlemde parça rezil olursa kahrımdan ölürüm. Hoş taşlama için .5mm fazladan pay bıraktım. Bu pay parçanın bir nevi sigortası sayılır. Neyse, yarın Akalın diye bir firmayla daha görüşeceğim.

Şeytan ısıl işlem yaptırma diyor bir taraftan fakat çeliğin doğal sertliği 22HRC. Paslanmaz çeliğe göre daha sert fakat spindle kullanımı için çok daha sertlik gerekiyor.

Her neyse, parçanın son hali böyle:

 

İşin tekniğini bilerek cidden özenli çalışan firma yok denecek kadar az ısıl işlem konusunda. Burada kalıp parçasını falan veriyosun ısıl işleme geri geldiğinde tanıyamıyorsun malzemeni bunu ben mi yapmışım oluyo
 
hahahahaha o kadar fark ediyor mu yahu

Günümüzde o kadar kötü değil ama yinede bu işi nitelikli yapan çok az diye düşünüyorum. Babam ve dayımın bir kaç kez tecrübe etmişler. O gün için yaptıkları bir makinenin uzun bir mili yamultulmuş ısıl işlem sırasında. Mil dediğim çapı 10 cm boyu 3 metre Tolerans değerlerin çok çok çok üstünde yamulmuş. Haliyle malzeme ziyan olmuş.
 
İlk ve en büyük hatamı yapmış bulunuyorum. Araştırınca lock nut için kestiğim 1.5 hatvenin biraz büyük olduğunu farkettim. 1.0 hatve mükemmel olurdu. Neyse böyle kalacak artık. Zaten lock nut 2 parçalı olacak. Bir birini desteklerler.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…