bu motor türkiyede verimli çalışır mı?

juniorx

Üye
u9qz9.jpg

u9r85.jpg

amerikan malı etiketi yukarıdaki gibi olan "3 faz 230 volt 26 amper 60hertz" veya "3 faz 460 volt 13 amper 60hertz" ile çalışan (ve ikisinde de 10 beygir veren) motor türkiye şebeke geriliminde kaç beygir olarak çalışır. 220 volt 1 faz ve 380 volt 3 faz için yorumlarınız ne olur. kaliteli bir motor mudur bu?

Motorun kalitesi hakkında bir şey diyemem ama diyeceğim şu ki,
Bu motorlar Türkiye de çalışamazlar. Amerikanın tek faz gerilimi 110 v. olduğundan 3 faz şebeke 190 v. olur. Yani 220 demektir.
Bu motor 3 faz 220 v. derken bu sistemi kastediyor. Ülkemizde 3 faz 220 v. olmadığı için çalıştımak mümkün olmaz. Ayrıca frekansın 60 Hz. olması da ayrı sorun.

benim düşüncem çalışacağı yönünde

etiketin altında gördüğüm kadarıyla bu motorun 9 bağlantı ucu var gibi orda verilen bağlantılara dikkat etmek gerek

tork büyük olasılık aynı olacaktır fakat devir düşümünden dolayı güçte biraz kaybın olacaktır.

yukarıda yazdım, ve verdiğim diğer etiket fotosu da bunu ingilizce açıklıyor. bu motorlar farklı gerilim değerleriyle ve 50hz ile çalışır diyor, 50hz için 0.9 çarpan güç, 1.1 çarpan akım ve 0.83 çarpan devir sayısı vermiş. yani 50hz altında bu değerler verilmiş, fakat sanırım bunlar sabit voltaj değerleri için verilenler.(230 ve 460 volt). Ben daha ziyade bunun üzerine bir de voltaj değişimi olursa (malum bizde 380 volt) ne davranacağını merak ediyorum. ayrıca şöyle bir durum var ki motor sarım şeklinden midir bilmiyorum etiketinde belirttiği haliyle 460 voltta 13 amper çekiyorken 230 volta geçince 26 amper çekip yine aynı gücü veriyor. benim merak ettiğim 380 volt ile de yine aynısını yapıp mesela 18 amper çekip de yine sabit gücünü verir mi.(yukarıda yazdığım kadarıyla frekanstan dolayı 10hp çarpı 0.9= 9hp olur mu, ya da ne olur?) (bu arada duyduğum kadarıyla ABD'de fazlar arası 220 voltmuş, bizde 380, bu nasıl bir sonuca yol açar, performansı nasıl etkiler?) .Bir de bu motoru en yüksek kapasitede kullanmak için direkt 3 faza mı bağlamak lazım, yani üçgen mi olur, o zaman etiket değerinin üzerinde güç verir mi? teşekkür ederim

Motor düşük ya da yüksek gerilime göre uçlarının bağlantısı yapılıyor. Nitekim bağlantı farklılıkları da etiketinde görülmekte. Aynı şekilde DC motorlarda da bu özellik kullanılıyor. Amacı torkunu güçlendirmek. Hız sabit kalacak tork değişecek. Hertz olarak dediklerin olabilir. Ancak gerilim farkı sargılarda sorun çıkarabilir. Öncelikle bu motorun low ve high voltage'larda bağlantısını öğrenmek gerek. 9 uçlu Elektrik motorlarında high voltage daki bağlantı şekli hem yıldız sargılıya hem üçgen sargılıya uygulanabiliyor. İnternette araştırırsan görebilirsin. Ha bunun ne yararı olacak dersen bir işine yaramaz ama tahminimce çalışmaz. Bizdeki bir motoru amerikada aynı şartlarda denesek hızının düşeceğini görebiliriz ama ordan gelen bir motorun Türkiye'de denenmesi sargılarının yanabilmesine neden olabilir ya da fıldır fıldır dönmesine sebep olur.

motorun markası çok iyi amerikan markası kaynak aletleri üzerinde de prof bir marka linkon elektirik

prof bi marka olması amerikan standartlarına gore calısır .ama o motoru türk standandartlarında çalıştıramassın ne frekansı tutar nede voltajı çalıssa bile çok uzun ömürlü olmaz

aslında öncelikle 50hz ve 60hz değişiminde nelerin etkilendiğine bakmak gerek

50hz 220v olan bir motora 60hz uygulanması durumunda öncelikle devri artar, bu durumda motora 264v uygulamak gerekir aynı akım ve tork için zaten motorun ihtiyacı olan gerilim de budur. bunlar yapıldıktan sonra tork sabit kalacağı için fakat devrin artmasından dolayı motorun gücü de artacaktır %20 oranında gücü artar

tam tersi yapılınca neler olur
60hz 220v olan bir motor bu kez 50hz de çalıştırılmak istenirse öncelikle bu defa gerilimi düşürmek gerekir zira frekans düşmüştür. 183v gibi bir gerilim uygulanır ise motor aynı akımı çekecektir gene tork sabit olduğu için ama malum devir düştüğü için bu kez de %20 güç kaybına uğrayacaktır.

(bakınız hız kontrol sürücüleri V/F oranı)

Azizim motorun etiketinde zaten 50hz ve 380V bağlayabileceğin yazıyor, hiçbir problem yok .

Forum istatistikleri

Konular
129,835
Kullanıcılar
452,663
Son üye
Yılmaz Çetiner

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri