Bulaşık Makinası Motoru Direncinin Tespiti

abrekahmet

Üye
Katılım
30 Nis 2009
Mesajlar
34
Puanları
1
Yaş
56
Merhaba,
220VAC 125W bulaşık makinası motorunun direnci şu şekilde hesaplanabilir mi;

I = 125/220 = 0,568a

R= 220/0,568 =387,32ohm

Yani bu motorun iki ucunu ölçtüğümde bu direnci bulabilir miyim? bu direncin daha aşağısında değerler bulursam ne anlama gelecektir. direnç daha küçük çıkması halinde akım fazla çekeceğinden dolayı kart arızasına sebep olacaktır diye düşünüyorum ne dersiniz?
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.

Motorun direncini bu şekilde bulamazsınız çünkü motor hem endüktif reaktastan kaynaklanan dirence sahiptir hemde omik direnci vardır.Her iki ölçümü ancak RLC metre ile bulabilirsiniz.
 
Motorun direncini bu şekilde bulamazsınız çünkü motor hem endüktif reaktastan kaynaklanan dirence sahiptir hemde omik direnci vardır.Her iki ölçümü ancak RLC metre ile bulabilirsiniz.
Sayın emodiyator, bahsettiğiniz ölçü aleti yok şu an elimde. ancak, basitçe benim triyakları patlatan sebebi bulmak istiyorum. motordan kaynaklandığı kesin gibi ancak, motor 220 direk verilince gayet güzel çalışıyor. ne yapmamı önerirsiniz? ne şekilde basit bir ölçüm yapabilirim?

direnç ölçümü yapıyormuş ama şu cihaz işimi görür mü sizce

https://urun.gittigidiyor.com/yapi-market-tamirat/pensampermetre-dt-266-digital-ekranli-302800853
 
Formül yoluyla bulunabilir.

220 x220 /125 = 387.2 fakat bu vektörel dirençtir.Yani hem aktif hem endüktif direnci belirtir.Sen ölçü aleti ile ölçerken muhtemelen bu değerden daha düşük bir değer ölçersin çünkü normal ölçü aletleri aktif direnci ölçer sadece
 
Aslında akımı ölçersem aynı şeyi yapmış olurum sanırım. Neticede güç ve gerilim belli. yani akım formülünden motorun çekeceği akımı belirler ve ölçtüğümde fazla akım çıkıyorsa aynı sonuca ulaşmış olurum diye düşünüyorum.
 

Motor etiketi varsa çekilen akımla kıyaslayıp anormal değer olup olmadığını tespit edebilirsin eğer etiket yoksa sadece akımdan aktif gücünü bulmazsın cosinüsün bilinmesi gerekir.
 
Sayın emodiyator, rlc ölçümü için yukarıda verdiğim linkteki cihaz aynı görevi görürmü acaba
 
akım ve aktif direnç ölçüyor
Emodiyatör merhaba. B.mak. motorunun fazla akım çektiğini tespit edersek (-ki bu büyük ihtimalle sargı içerisinde ki tellerin birbirine akım geçirdiğini gösterir diye düşünüyorum); motoru yenilemek yerine, karta zarar vermemesi için akımı düşürebilir miyiz? yani, direnç koysak uygun olur mu? ne dersiniz.
 

Motorda izalasyon problemi varsa iki ihtimallidir ya sargılar birbirine kısa devre olur yada sargılar gövdeye kaçak şeklinde izalasyon hatası olur.Direnç koymaya gelince akımı düşürürsen gerilimde düşer motorun gücüde düşer gücü düşen motor şebekeden daha fazla akım çekmeye çalışır. Değişen bir şey olmaz sorun devam eder.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…