Bulanık Mantık Üzerine Akademik Çalışma?

ohmckm

Üye
Katılım
8 May 2011
Mesajlar
1
Puanları
1
Merhabalar,
Merak ettiğim bir konu var.
bulanık mantık, yapay zeka vs. gibi alanlarda akademik olarak çalışmak mantıklı mı sizce?
getirisi ne olabilir, çalışmalar ne şekilde ilerleyebilir? (otomasyona yönelmeli miyiz aynı zamanda mesela)
 
Merhaba
Bu linkte siteden bir arkadaşın tezi bulunmakta.
https://www.kontrolkalemi.com/forum/bulanik-mantik-fuzzy-logic/19298-yapay-sinir-aglari.html
Bu konular devamlı geliştirme ve kaliteyi arttırma özelliğine sahip olduğundan çalışma yolu açıktır.
Bu linkte de elektrik..mekanik benzeşimden bahsetmekteyiz ve de mekanik özellikli sistemler hakkında konuşmaktayız.
https://www.kontrolkalemi.com/forum/mekanik-konulari/66576-mekanik-zeka.html
Tüm arkadaşların değerli fikirlerini bekler başarılar dileriz.
 
Lİnkler için teşekkürler
 
Rica ederiz
Değerli katılımlarınızı bekleriz;
Başarılar dileriz.
 
Üniversite yıllarından kalma bi anımız vardı bulanık mantıkla ilgili, paylaşmak istedim...
Üniversitede ev arkadaşlarım bilgisayar mühendisliğinde okuyorlardı.
Bulanık mantık gördükten sonra hocaları kaldırmış birini bulanık mantığı kim buldu diye sormuş.
Arkadaşın da aklına gelmemiş bi türlü, düşünmüş çok şeyi amerikalılar buluyo , onlarda genelde adı john oluyo, ee konuda fuzzy lojik diye geçiyor, kesin soyadıdıdr demiş: ve John FUZZY diye sallamış, tabi kopmuş millet...
 
Pic yazılımının çalışma mantığı,yani pic programının çalışması bulanık mantıkla da açıklanabilir.Çizgi izleyen bir robotun örneğinde,yazılım prensip olarak çizginin her iki tarafında (Tam çizgi üzerine dönülünceye kadar) kendi iç yazılımıyla komut vermeye devam eder.Kesin olarak tam çizgidesin,ya da çizgi dışına çıktın denemez,bu iki değer arasında,siyah ve beyaz arasında kesinlikle gri noktalar(Geçiş noktaları) da robot çalışırken olur.Yoksa robottaki pic yazılımı,eğer fuzzy-logic mantığının dışında çalışabilseydi,sürekli hiç bir milim bile kıpırdamadan,çok kesin olarak sürekli çizgi üzerinde gidebilirdi.Ama biraz virajı gördüğünde yeni durumuna uyum sağlayıncaya kadar,yani doğru koordinatları buluncaya değin,kendi iç yazılımındaki komut döngüleri ile(Yeniden başa dön,olmadıysa yeniden sağa dön,olmadıysa yeniden sola dön,vb.)bulanık mantıkla çalışmayı sürdürür.

Tv'lerin uzaktan kumanda cihazları kızılötesi ledle alıcı sensöre enfraruj ışınını yollayarak tv'nin ana entegre modülünde yüklü pic yazılımıyla,ses,parlaklık,kontras,renk,ince ayar,istasyon ayarı,kayıdı,vb. işlemleri yine pic yazılımının bulanık mantıkla çalışmasıyla yaptığını sanıyorum.Sesi azaltmak için üçgen sembollü kumandadaki tuşa basıldığında veya uydu alıcının kumandasındaki ses simgesine basıldığında,entegrede kayıtlı pic yazılımı tv ekranında bu talep edilen değerin değişmesini gösteren uzun kutucuk şeklinde,içinde küçük çizgiler ortaya çıkarıyor.Bu çigiler pic yazılımının kendi iç döngüsüyle neticelenerek sonuç olarak bizim gördüğümüz bir ses seviyesini veren çizgilerin yan yana dizilmiş şeklini verir.Bazen basma şekliyle,lineer olmayan miktarda artma ya da azalma durumları da ortaya çıkabilir.Bunun da tek açıklama şekli bulanık mantıkla yapılabilir.

Fırçalı doğru akım motorunun devir ve yön kontrolünün pic yazılımıyla yapılmasında(H köprüsüyle) tam motor değerlerini buluncaya kadar ara değerler(Gri değerler) olarak yine pic yazılımındaki salınım döngüleri devreye girer.Kesin net sonuca varılıncaya kadar pic yazılımı geri planda ara değerleri komut olarak elektrik devresine verir ve uygulamaya sokar.Bunları göremediğimiz,asıl sonuca tam olarak baktığımız,odaklandığımız için tam olarak farkedemeyebilir veya sezemeyebilir de olabiliriz.
 
Hocam çok faydalı bilgiler paylaşmışsınız. Yapay zeka kullanarak çizgi izleyen robot yapabilir miyim sizce yayın için sizce basit olur mu? Hocamız hiç yapılmamış birşey ya da yapılmış bir projeyi yapay zeka tekniklerinden biriyle yapmaya çalışın dedi.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,125
Mesajlar
933,349
Kullanıcılar
453,199
Son üye
matrix43

Yeni konular

Geri
Üst