Bunun adı neydi? (bobinli hız kontrol devresi)

bunun bir adı vardı hatırlayamadım bir türlü. konfeksiyon işyerinde çalışanlar bilirler bu sistem
Genel bir ifade olsada transducer olabilirmi.

Ben arayınca hep kristalli radyo alıcılarında kullanılan bobinler çıkıyor. :)
d7c33f2c61b8f407c824979d1baa7dcd.jpg

uzun zaman önce bir konfeksiyon motorunu tamir ederken sıradışı bir yöntemle trifaze motor hız kontrol devresine şahit olmuştum. biri sabit biri hareketli 2 adet bobin içiiçe geçmiş şekilde ayak pedalına monte edilmişti. pedala basıldıkça hareketli bobin sabit bobinin içinde hareket ediyor bobinlerden biri optokuplör üzerinden hız devresine kumanda ediyordu. bu sistemin ismi neydi hatırlayamadım bir türlü.

Birisi sabit digeri hareketli bobinden olusan konum olcum sisteminin adi LVDT. Fakat bu optocoupler ile kullanilmaz.

Asagidaki gibi bir primer iki sekonderden olusur. Tam ortada iken sekonderlerde esit voltaj enduklenir.
Merkezden kactikca bir taraftaki voltaj digerinden daha yuksek olur. Bu farktan yararlanarak konum bilgisi elde edilir.

Asagidaki gorselde tum bobinler sabit ortada nuve hareket etmekte.

Fakat istenirse sekonderler sabit tutulup primer de gezdirilebilir.

Sizin sistemde boyle bir sey oldugunu dusunmuyorum o yuzden bir foto verebilseniz iyi olur.

Simple-LVDT-Diagram.png

iki bakır bobinden oluşuyor ise alıcı verici bobin mantığı ile ikinci bobindeki gerilim değişimi ile hız kontrrol olabilir. bobin uzaklaştıkca gerilim düşer. burda kontrol devresi için gerekli referans gerilimi elde edilir.

Forum istatistikleri

Konular
130,305
Kullanıcılar
453,567
Son üye
kayagit

Yeni konular

Geri