Buzdolabı yapıyorum , gazla ilgili yardıma ihtiyacım var

WattMan

Üye
Katılım
26 Eki 2019
Mesajlar
176
Puanları
1
Yaş
45
Merhaba dostlarım ve abilerim
Tamamen hobi amaçlı ve sistemi öğrenmek amaçlı kendi buzdolabımı yapıyorum

1/4 r134a 185kcal 250watt kompressörüm var
aynı şekilde altta resmini verdiğim kondanserim var

kılcal boru filtre , kondanser ve buzdolabı avaparatörü bunların hepsinin bağlantısı yaparak vakumdan sonra sisteme r134a gaz şarjını yaptım ( Rastgele ) ve evaparatörün buzlanmasını sağladım , fakat öğrenmek istediğim kompresöre zarar vermemek adına bu sisteme şarj edilmesi gereken gaz miktarını nasıl tespit edebilirim , dikikat ettiğim kadarıyla bir müdded sonra kompresöre evaparatörden sıvı geliyor buda oldukca zararlı ve kompresörün ısısı 75C ye kadar yükseliyor , gerekli gaz miktarı nasıl belirlenir yardımcı olabilirmisiniz.

elimdeki parçalar tamamiyle arızalı dolablardan aldım o yüzden kılcal boru uzunluk ve genişlik değerlerini bilmiyorum

kondanser

 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Sistem doğru; eksik olan şey ise gazın gramında verilip verilmediği ve en önemlisi kondenserin fan ile soğutulmaması. Siz kondenser ile evaparatör arasındaki boru bağlantısını kısalttığınız için motor gazı hızlı basıp dönüşe hızlı topluyor. Basma hattı bu yüzden çabuk ısınıyor, dolayısı ile motor da. Görselini paylaştığınız kondenseri mutlaka fan ile soğutun. Yaptığınız sistemin resmini paylaşır mısınız? Selametle.
 
Teşekkürler, kondanserde fan mevcut , buzdolablarında kullanılan fandan takılı sistemin resmini en kısa sürede ekleyeceğim şuan bağ evinde
 


https://www.engineeringtoolbox.com/r22-properties-d_365.html#Refrigerant_Properties_Metric_Units
Bu basınç değerleri R22 gazı için sıvılaşma basıncı.
Doldururken bu değeri aşmaman lazım.
Ortam sıcaklığına göre değişiyor.
20 dereceye göre ayarlarsan ortam 20 dereceden soğuk olursa çalışmadan borular içinde sıvılaşır. Buzdolabı çalışmaz.
Bu yüzden tabloda 20 derecenin karşısındaki basıncın çok altında olmalı. 0nda biri gibi.
Kompresör çıkışındaki ince bakır boruların çıkışında basınç regulatörü oluyor.Adını unuttum.
O kompresör çalışırken sıvılaşma basıncının üzerinde olacak şekilde ayarlanmalı.
O da ortam sıcaklığına göre değişiyor.
 
Bu sistem toplama olduğu için Gram olarak gaz vermekten bahsedemeyiz.

O zaman ikinci yöntem süperheat değerine göre gaz şarjı yöntemi uygulanır. Sistemin dönüş basıncına karşılık gelen sıcaklık ile kompresör emiş sıcaklığı farkı 7 - 10 °C ye ayarlarsanız sistem verimli çalışır. Kompresörünüze likit gelmez. Uzun ömürlü olur.
 
Peki kondanserim oldukça küçük buna fazla gaz basarsam ne olur , şuan elimde basınç ölçmek için alet mağlesef yok , biryerden sonra gaz almayı bırakır mı yoksa ne olur
 
Bu tür sistemlerde size tavsiyem ölçüm için hem emişe hem de basmaya bir adet 1/4" port kaynatın.

Bunun amacı emiş ve baama basınçlarını görmeniz için.

Kondenser küçük olursa ne olur? Kondenser sisteme küçük gelirse kompresörün bastığı gaz yeteri kadar yoğuşturulamaz. Bu da basma basıncının aşırı yükselmesi ve soğutmayın düşmesine neden olur. Kompresör daha fazla yüksek basınca çıkmak için fazla akım çeker ve daha çok ısınır.
 
Elimde 5000 BTU klima kompresörü de var onu bu kondanserde kullansam ve kilcali biraz daha kisaltsam yada genisletsem soğutma gucu artarmi şuan burada paylaşmak için bir video çektim fakat ekleyemiyorum

Birde soğutma cevriminin tam olarak aklımda şekillendirmeye çalışıyorum örneğin şu anki kullandığım kondanseri ben 20 derecelik bir akar suya yerleştirsem yani sogutma çok iyi olsa ve ben buna örneğin 20binnbtu bir klima motoru taksam kondanseri çok iyi sogutsam dahi evaptaki soğutma gücüm azmi olur yani illaki kondanseridemi buyutmem lazım
 
Kompresör çıkışındaki ince bakır boruların çıkışında basınç regulatörü oluyor.Adını unuttum.
Kompresör çıkışında basınç regülatörü yoktur. Kılcal boruya drayer eklenir; onun da görevi su veya küçük parçaları süzmektir.

Bu sistem toplama olduğu için Gram olarak gaz vermekten bahsedemeyiz.
Gamında gaz vermekten kasıt fan kapatılıp evap karlanmasını gözlemleyerek gaz şarjı yapmak.
Peki kondanserim oldukça küçük buna fazla gaz basarsam ne olur
Gaz kondensere göre değil evap,kondenser, motor ve boruların toplam hacmine göre belirlenir. Yani motor kalaoriniz ne ve topladığınız sistem nasıl bilmek lazım. Resim olmadığı için yeteri kadar aydınlatamam sizleri. Fazla gaz basarsanız motor çabuk ısınır termal koruma devreye girer.

Klima kompresörü ile buzdolabı soğutmak sağlıklı olmaz ve tavsiye etmem.Basınçları farklı, kalorileri farklı, basma ve emiş hattı boru çapları farklı. Sistemi çalıştırmak için kart mı var bilmiyorum.Klima kompresörü inverter mi on-of mu bilmiyorum. Kondenseri akar suya yerleştirmeniz de yanlış olur. korozyon ve su pas yapıp boruyu delecektir.
Selametle.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…