C++ İle Programlamaya Giriş - Dersler C++ ile ilgili herşey burada!

bilalgzkys

Üye
Katılım
9 Ocak 2008
Mesajlar
14
Puanları
1
Yaş
40
Şimdi Yazdığımız programı inceleyelim:

"//" işaretini açıklama satırlarında kullanıyoruz. C++ derleyicisi bu notasyonla başlayan satırı okumaz. Bununla birlikte daha uzun cümlelerimiz olursa bunları da " /* */ " notasyonunun içinde yazıcağız. Bu özellik de C den bize kalma. Demiştik zaten C `nin tüm özelliklerini C++ içerir. Fakat biz genelde " // " yi kullanacağız.

#include <iostream.h> : Bu bizim C++ da bulunan kütüphane dosyamızı çağırmaya yarıyor. Ben size şöyle tarif edeyim. iostream.h kütüphanesindeki hazır olan " cout " fonksiyonunu çağırıyor. Yani buda bizim fazla kod yazmamıza engel oluyor. .h ile biten dosyalar kütüphane dosyalarıdır. Bunu şuna da benzetebiliriz. Farz edelim ki elimizde bir alet çantası var içinden tornavidayı çağırdığımızda vida sıkacağızdır. Bu da ona benziyor. C++ da ki hazır kütüphanelerde bir çok hazır fonksiyonlar vardır. İlerde Bu hazır fonksiyonlar işimizi görmemeye başlayınca kendi kütüphanemizi yapmaya başlayacağız. Tabi bu seviyeye geldiğimizde olayı hemen hemen kavramış olacağız, tabi neden olmasın öyle değil mi?

Daha sonraki satır her C++ programında mutlaka bulunması gereken bir satırdır. Her C++ programında main() fonksiyonu olmak zorundadır; bu fonksiyonumuzun önünde ise o fonksiyonun dönderdiği değişkenin veri tipi olmalıdır. Tabi ki C++ fonksiyonlar ve onların dönderdikleri değerler konusunu da ileride işleyeceğiz.

Bir sonraki satırda ise; C++ fonksiyonlar ve kod blokları " { } " parantezleri arasında bulunmalıdır. main de bir fonksiyon ise onun içindeki kodlar doğal olarak { } parantezleri arasındadır.

Program derlenip çalıştırıldığında ise ( Turbo C++ 3.1 kullanıyorsanız ctrl+f9 kısa yoluyla programı çalıştırabilirsiniz (Run) ) karşımıza "Bu benim ilk programım" yazısı çıkacaktır. İşte bu yazıyı ekrana veren komut da iostream.h kütüphanesindeki cout fonksiyonudur.

Önemli bir nokta ise C++ dilinde her satır ifadenin sonuna " ; " koymak zorundayız. Bundan farklı olarak #include satırlarının ve bir kaç farklı satırın arkasına " ; " gelmez. Bunları ileride göreceğiz.

Return 0 : programımızın (aynı zamanda main fonksiyonumuzun) çıkış noktasıdır. Eğer return ile 0 değeri dönderirsek programımızın güvenle çıktığını işletim sistemine bildirmiş oluruz. Bu sayede güvenle programımızın çalıştığını göreceğiz.
 
Merhaba Arkadaşlar !

Yeni hazırladığım sitemde C/C++ ve OpenGL Dersleri hazırladım gayet güzel oldu, Yararlı bir site olacağını düşünüyorum.! Sitem hakkındaki yorumlarınızı bekliyorum, bu yorumlar olumlu, olumsuz olacaktır elbet saygı duyarım ve bu sayede siteyi daha iyi hale getire bilirim yorumlarınızı bekliyorum. Site adresim :

Another Programmer

Sizde C/C++ ve OpenGL Dünyasına adım atmalısınız bu siteyi ziyaret ederek

Saygılarım ve Sevgilerimle

Not : Emeğe Saygı

Teşekkür etmeseniz bile bari içinizden Bir Allah Rağzı olsun diyin bu benim için yeterli olacaktır, Allaha Emanet Olunuz.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,689
Mesajlar
929,033
Kullanıcılar
452,393
Son üye
teomann

Yeni konular

Geri
Üst