Her zaman C/k ayarı için;
C: İlk kademe kondansatör gücü, C'nin birimi kVAR
k: Akım trafo dönüştürme oranı olarak alınmaktaydı. k (Ör: 150/5) birimi dolayısıyla amperdir.
C/k dediğimiz bir sabitedir. kVAR değerine denk gelmektedir.
Değerli arkadaşım,
Yukarıda verdiğiniz açıklama bana tutarsız ve yetersiz geldi.
Dönüştürme oranı için A, C/k sabitesi için de kVAR şeklinde birim atamasını neye göre yaptığınızı anlayamadım. Ana işlem (cosfi dengeleme hesabı) için formüldde kullanılan katsayılara birim vermek mecburiyetimiz yok ki...
Akım trafosunun .../5 değeri hepimizin bildiği gibi sabit bir dönüştürme oranı. Yani
böleni birimsiz bir işlemde bölünenin birimi neden sonuç birimi olsun? Birimsiz bir sonuç değeri olması daha mantıklı geliyor bana.
Ayrıca yine hepimizin bildiği gibi görünür güç formülü üç fazlı sistemlerde;
S= 1,73 x U x I (VA)
Dolayısıyla eğer C/k sabitesinin birimi sizin dediğiniz gibi VAr ise ve bu hesapta kullanılan C yani kapasite değeri ilk kademeye ait toplam kondansatör gücü olduğuna göre k = ilk kademe kondansatörün akımı olmalıdır. Oysa k değeri ile ilk kademe kondansatör akımı hiçbir zaman eşit değildir.
Diyelim ki 1600 kVA bir trafo için hazırlanan kompanzasyon sisteminde ilk grup kondansatörler 25+25=50 kVAr
Bu trafo için ana koldan geçebilecek AG nominal akım 2300 A civarında olacağından kullanılan akım trafosu 2500/5 olur. Dönüştürme oranı da haliyle 500 alınır.
Bu kompanzasyon sisteminde kullanılacak RGK için girilecek C/k değeri,
50/(2500/5) = 50/500 = 0,10
Şimdi bu 0,10 değerinin birimi kVAr ise ve bu değer ne ilk grup kondansatör gücüne ne trafo gücüne ne de diğer gruplara ait güçlerden birine eşit olmadığından neyin kapasitesini ifade eder ve birimi neden kVAr'dır ?
Ayrıca doğru şekilde "C/k bir sabitedir" diyorsunuz. Benzer şekilde üç fazlı hesaplamalarda kullanılan 1,73 değeri de bir sabitedir ve burada olduğu gibi sabitelerin birimi olmaz.