C/k Konusunda Önemli Nitelikte Açıklama

RGKR lerindeki c/k oranı sistemin hassasiyetini belirler.bilindiği üzere eskiden kompanzasyondaki kondansatör sıralamaları illaki
1,1,1.... veya 1,2,2,2,2... veya 1,2,4,4...
diye sıralanması istenirdi.şimdi ise böyle bir uygulama söz konusu değil.
eski tip rölelerde c/k oranı sistemin hassasiyeti ile ilgili bir sabit.fatih beyin ve güner beyin dediklerine aynen katılıyorum.çok küçük seçilirse gereksiz anahtarlama yapar çok büyük seçilirse cezaya girme olasılığı daha fazla olur.c/k oranının manuel girildiği veya otomatik olarak rölenin öğrendiği sistemlerde kondansatör dizilişi eski tipte olmalı.
kavram hatasına gelindiğinde birimler arasında bir tutarsızlık yok.birisi VAR diğeri amper değil sadece sayı.yani birimsiz.oranı girdiğiniz zaman VAR olarak girmiş oluyorsunuz ve hassasiyeti VAR olarak röleye tanıtmış oluyorsunuz.
 
Sayın Forum Sakinleri


* Konu C/k'nın hassas olma - anahtarlama ilişkisi değil. Bu konuda bahsedilmek istenen bu durum değil. Birçok konu gibi dengesiz yüklenmeden girip harmonikten çıkılması haline getirmeyelim.


* Bu mevzu önemli bir meseledir. Konuya teknik, formülasyon, teorik bakışıyla yaklaşmanızı beklemekteyim.


* Röle bunu VAr olarak algılayamaz, röle VAr olarak nasıl algılama yapsın. Röleye akım bilgisi gidecek ki buna göre algılama yapsın.


* Burada anlatılan çok önemli bir meseledir, ayrıca da dikkatinizi çekmek istiyorum. Bu benim direk kendi görüşlerim olmamakla beraber birçok teknik mühendis ile tartışmalar sonucu varılan bir görüştür. Kavram hatası olduğu açık ve net olarak bellidir.
 
Her zaman C/k ayarı için;


C: İlk kademe kondansatör gücü, C'nin birimi kVAR

k: Akım trafo dönüştürme oranı olarak alınmaktaydı. k (Ör: 150/5) birimi dolayısıyla amperdir.

C/k dediğimiz bir sabitedir. kVAR değerine denk gelmektedir.

Değerli arkadaşım,

Yukarıda verdiğiniz açıklama bana tutarsız ve yetersiz geldi.

Dönüştürme oranı için A, C/k sabitesi için de kVAR şeklinde birim atamasını neye göre yaptığınızı anlayamadım. Ana işlem (cosfi dengeleme hesabı) için formüldde kullanılan katsayılara birim vermek mecburiyetimiz yok ki...

Akım trafosunun .../5 değeri hepimizin bildiği gibi sabit bir dönüştürme oranı. Yani böleni birimsiz bir işlemde bölünenin birimi neden sonuç birimi olsun? Birimsiz bir sonuç değeri olması daha mantıklı geliyor bana.

Ayrıca yine hepimizin bildiği gibi görünür güç formülü üç fazlı sistemlerde;

S= 1,73 x U x I (VA)

Dolayısıyla eğer C/k sabitesinin birimi sizin dediğiniz gibi VAr ise ve bu hesapta kullanılan C yani kapasite değeri ilk kademeye ait toplam kondansatör gücü olduğuna göre k = ilk kademe kondansatörün akımı olmalıdır. Oysa k değeri ile ilk kademe kondansatör akımı hiçbir zaman eşit değildir.

Diyelim ki 1600 kVA bir trafo için hazırlanan kompanzasyon sisteminde ilk grup kondansatörler 25+25=50 kVAr

Bu trafo için ana koldan geçebilecek AG nominal akım 2300 A civarında olacağından kullanılan akım trafosu 2500/5 olur. Dönüştürme oranı da haliyle 500 alınır.

Bu kompanzasyon sisteminde kullanılacak RGK için girilecek C/k değeri,

50/(2500/5) = 50/500 = 0,10


Şimdi bu 0,10 değerinin birimi kVAr ise ve bu değer ne ilk grup kondansatör gücüne ne trafo gücüne ne de diğer gruplara ait güçlerden birine eşit olmadığından neyin kapasitesini ifade eder ve birimi neden kVAr'dır ?

Ayrıca doğru şekilde "C/k bir sabitedir" diyorsunuz. Benzer şekilde üç fazlı hesaplamalarda kullanılan 1,73 değeri de bir sabitedir ve burada olduğu gibi sabitelerin birimi olmaz.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
129,864
Mesajlar
930,851
Kullanıcılar
452,726
Son üye
ugur Göktürk

Yeni konular

Geri
Üst