1- Patern hazırlanırken baskı devre yollarının simetrisi alınmalıdır. Çünkü devrenin simetrisinin basılmış olduğu kağıt, asetat kağıdı, PNP kağıdı vb. baskı yapılan yüzeyden bakır plakete aktarılırken tekrar simetrisi alınmış olur ve devremiz ilk öncekihaline gelir. Eğer kağıda devre çıktısını alırken simetrisi alınmazsa bu sefer bakır plakete aktarıldığında simetrisi alınmış olur ve devre elemanının pinleri baskı devre ile uyumsuz hale gelebilir.
2- Patern çıkarılmadan öncedevre elemanlarının hazırlanması zorunlu olmamakla birlikte önemlidir. Çünkü devrede kullanacağınız devre elemanlarının farklı kılıflara giydirilmiş türevleri bulunabilir. Patern çıkarmadan önce, devre elemanlarını temin ederseniz, elinizdeki komponentin kılıfına göre tasarım programında komponentin pin aralıklarını revize etme imkanın olur. Fakat paterni bastıktan sonra devre elemanlarını temin etmeye çalışırsanız farklı pin mesafeleri olan farklı komponentler kullanmak zorunda kalabileceğiniz için devreyi tekrar basmanız gerekebilir. Dediğim gibi zorunlu değildir ama, bu sizin tamamen çalışma prensibinizle alakalıdır. Eğer ben baskı devreyi basarım, uygun kılıflı komponenti temin edecek kadar da araştırırım, beklerim, vakit sorunum yok diyorsan, önemsemene gerek yok bunu.
3- Patern hazırlarken devre yollarında çakışma olmayacak şekilde tasarım yapmak iyidir fakat bu her zaman mümkün olmayabilir. Bu gibi durumda iletim hattı adeta komponent pinleri gibi sonlandırılır. Bu iki uçlar arasına dışı izoleli uygun kablolar ile lehimlenerek iletim yolları irtibatlandırılır. Jumper diye tabir edilen birk öprü kurmuş olursun kısacası.
4- Patern hazırlarken yol kalınlıkları devreden geçecek akıma göre düzenlenir diye düşünüyorum. Bu konuda ekleyecekleri olanlar mutlaka vardır forumda. Eksik bir şey yazdıysam affola. Ayrıca yüksek frekans tekniği ile bir devre tasarlıyorsan iletim yollarının kalınlıkları ve uzunlukları Return Loss (RL) denilen sinyal yansımaları vb.parametreleri optimum kılmak için önemlidir. (Daha detaylı bilgi istiyorsan s parametreleri, stub’lar vb. parametreler hakkında internetten araştırmalar yapabilirsin.)
Diğer sorularını da Sayın elektrofizikçi arkadaşımız gayet açık bir şekilde cevaplamış zaten. Elbette eksiğim varsa düzeltecek ya da farklı bilgiler eklemek isteyenler çıkabilir.
İyi çalışmalar.