Chebyshev Filtre için Yardım...

kordem

Üye
Katılım
4 Kas 2008
Mesajlar
6
Puanları
1
Yaş
39
slm arkadşlar
biyotıp da enstrumentasyon dersinden almış olduğum proje için gerekli devre şeması aramaktayım
bana yardımcı olursanız sevinirim, şimdiden çok teşekkürler.
PROJE KONUM: Kalp Sesini Seçen Devreye Ait 2. Dereceden Chebyshev Filtrenin Gerçekleştirlmesi
 
[size=10pt][size=10pt][size=10pt]117 kişi bakmış ama sonuç 0 [/size][/size][/size]
[size=10pt][size=10pt][size=10pt][size=10pt][size=10pt]teşkrler size çok yardımcı oldunuz... :'([/size][/size][/size][/size][/size]
 
Arkadasım, bunca yıllık meslek hayatımda ilk defa Chebyshev Filtre ismini duydum. Eminim bu forumdaki arkadasların coguda ilk defa duymustur. Sırf merakımdan bir arama motorundan taratarak ne oldugunu anlamak icin biraz okudum. Konu biraz spesifik. Bence sitem etmen yersiz...
 
GENEL BİLGİ:

CHEBYSHEV FİLTRE

Alçak geçiren filtreler yüksek frekansları bloke eden, alçak frekanslardaki gerilimlerinin geçmesine izin veren devrelerdir. Yüksek geçiren filtreler ise, tahmin edileceği gibi tam tersi işlemi yapar; yani yüksek frekansları geçirir ve alçak frekansları bloke ederler.

Bir filtrenin frekans cevabı genellikle ya Butterworth ya da Chebyshev’ in tasarımına benzer olup olmamasına göre sınıflandırılır. Şekil 1’ de gösterildiği gibi, frekansları Butterworth filtrenin geçiş bandı aralığında olan bütün gerilimler yaklaşık olarak aynı kazanca sahiptir. Kesim frekansı, kazancın geçiş bandındaki gerilim kazancından 3dB düştüğü frekanstadır.

Şekil 1’ de gösterildiği gibi, Chebyshev filtresinin geçiş bandı dışındaki herhangi bir frekansta yaptığı zayıflatma aynı frekansta bir Butterworth filtrenin yaptığı zayıflatmadan daha büyüktür. (Her iki filtrenin de aynı sıraya ve aynı kesim frekanslarına sahip olduğu varsayılmıştır.) Bununla birlikte, bir Chebyshev filtrenin kendi geçiş bandındaki gerilim kazancı sabit değildir. Geçiş bandındaki kazancın toplam değişimi filtrenin dalga genişliği (RW) olarak adlandırılır. Chebyshev filtrenin kesim frekansı, kazancın geçiş bandı kazancının en düşük değerine eşit olduğu ve Şekil 1’ de gösterildiği gibi, 40dB/dec’ lık bir eğimle değiştiği frekanstır. İkinci dereceden Chebyshev ve Butterworth filtrelerin her ikisininde geçiş bandı dışındaki sinyalleri 40dB/dec’ lık bir oranla zayıflattığına dikkat ediniz.

Farklı filtre karakteristiklerinin yanında, aktif filtrelerin kurulmasında birçok farklı teknik kullanılır. Bu filtrelerin çeşitleri; VCVS ( Voltage-Controlled Voltage Source – gerilim kontrollü gerilim kaynağı ), IGMF ( Infinite-Gain Multiple Feedback - sonsuz kazanç çoklu geri besleme ) çift dörtlü ve değişken durumlu filtreler. IGMF filtre, iyi frekans kararlılığı ve düşük çıkış empedans avantajına sahiptir. Ayrıca sadece bir OP-AMP’ la bir geçiş bandı filtresi kurulmasında kullanılabilir. Çift dörtlü filtrede üç OP-AMP kullanır; bununla beraber bu filtrenin avantajı filtrenin kazancının ve kesim frekansının kolayca ayarlanabilmesidir.

Değişken durumlu filtrede üç OP-AMP kullanır ve esas olarak iki integral alıcı ve bir toplama kuvvetlendiricisidir. Değişken durumlu filtrenin asıl avantajı alçak, yüksek ve bant geçiren çıkışlarının olmasıdır. Değişken durumlu filtre Butterworth veya Chebyshev karakteristikleriyle tasarlanabilir.


____________________
sanırım bu açıklayıcı olmuştur...


insanoglunun kalp frekansi:
dk da 70-80 arası değişir bunu frekansa çewirirsek
sn de 70/60=1.16 hertz yada 80/60=1.33 hz dir

bu frekansı arasını seçen bi devre tasarlamam gerekio ama çebişev olacak :)

formuller ve devre lazım...





____________________________

daha fazla bilgi plss ;)
 
Odevini buraya koymanın herkez acısından faydalı olacagını dusunuyorum bende...
Merakla bekliyorum...
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,912
Mesajlar
921,630
Kullanıcılar
451,074
Son üye
cann38

Yeni konular

Geri
Üst