Soğutma gruplarının kapasitesi ısı kazacı hesabı ile yapılır. Her bina ya da her tesis kendine has özellikler taşır. Ancak pratikte bir ofis binası için metrekareye 80-100 watt soğutma yükü alınabilir.
Hava soğutmalı gruplar toplam soğutma kapasitesinin yaklaşık olarak 3 te 1 , su soğutmalı gruplar ise 5 te 1'i kadar
Elektrik tüketir. Bu tamamen dış hava koşullarına bağlıdır. Yani İstanbul'da çalışan bir grup ile Urfa da çalışan grup aynı enerji verimliliğine sahip değildir.
bende duşuncemı soylemek ıstıyorumm , guzelımm ulkemızde chıller ureticilerının oldugunu her iş adamı ve devlet kurumlarınca bılıniyordaa pekı neden yabancı pazardan alınıyor halbukı vergı aldıgı işyerlerınden bıle almıyor devlet neden olsa gerek ben araştırdım pek fark yok fıyatta aksıne bızımkıler daha ucuz ve servıs olanagı da ıyıyken neden yabancı makına ?????
mekanik tesisat içi en önemli ekipman soğutma gruplarıdır. Arıza yapması büyük zararlar verir. Bu nedenle hiçbir yatırımcı kolay kolay risk alıpta yerli üretim cihaz almak istemez. önemli yabancı üreticilerin çoğu kendi kompresörlerini kendi üretir. (trane, york ,carrıer gibi) bu da onlara kompresörünü başka firmalardan temin eden üreticilere karşı fiyat, bilgi,tecrübe avantajı sağlar. Bu firmalar bu işleri 100,000'nin üzeri çalışan ile yürütüler. Dünyanın heryerinde fabrikaları, laboratuvarları, satış ve servis ofisleri vardır. Güvenilirlikleri yüksektir. 150-200 yıllık tecrübeleri vardır. Soğutma grubu yanında facoil , klima santralleri gibi diğer ekipmanları da satarlar. özetle bir havalimaında , alışveriş merkezinde ,otelde yerli üretim chıller kullanılmaz, şartnamelerdeki yeterliliği sağlayamaz.
Yanlış anlamayın türk malına karşı biri değilim ancak dünya üzeride italyanlar, almanlar dahi bu firmalar ile başedemezken yerli üreticilerin etmesi mümkün değildir.