Civata ve kod bilgisi

Civataların kaplama kalınlığı diş adımlarında ve kafa üstünde aynımıdır acaba?Bazen vidaların üstü veya dişleri paslanabiliyo
 
Merhaba usta

m10 8.8 civatanın kapasitesi ile m14 8.8 civatanın kapasitesi aynımıdır

kolay gelsin teşekkür ederim
 
Metrik yada inç üzerinden civata somun bilgisi verebilecek olan var mı ?

Ek olarak ise takımlarda kullandığımız 13 14 15 vs diğerleri gibi anahtarlar mesela hangi civata somun tipine tekabül eder ?
 
Merhaba usta

m10 8.8 civatanın kapasitesi ile m14 8.8 civatanın kapasitesi aynımıdır

kolay gelsin teşekkür ederim

Cıvata kaliteleri aynı (8.8) olduğu için aynı mekanik özellikteki malzemeden yapılmıştır. Kesit alanına göre tabiî ki çekeceği yük farklı olacaktır.
 
Merhaba benim bir sorum olacaktı ??
Mesela elimizde 10-20 boyutlarında bir plaka var ve bunu bir zemine sabitlemek istiyoruz.Nasıl bir cıvata (M5 M10 gibi) kullanacağımızı nasıl hesaplarız.Bide kaç tane kullanmamız gerektiğini nasıl buluruz.
 
 
Hocam emeğine sağlık güzel paylaşım olmuş. Ama benim bildiğim civata tornavidayla açılıp sökülmez onlar altıköşe başlı ve alyan başlı oluyolardı.
 

merhaba,

sorulalı uzun zaman olmuş, o plaka gerekli yere montelenmiştir fakat yine de cevaplayalım belki birilerinin işine yarar.

çok temel bir mantıkla civata somun emniyet hesabını anlatacağım, bu hesaplamayı yaparken otoblokaj, sıkma momentleri vs gibi göz ardı ediyorum, hesaplamaları ona göre yapabilirsiniz.

cıvata yada somun kalitesi ile belirlenen akma mukavemeti malzemenin akma sınırını yani plastik şekil değiştirme sınırını belirler. plastik şekil değişimi malzemenin kalıcı deformasyona uğramadığı sınırı belirleyen değerdir.

basit hesaplama için;

cıvataya yüklenen kuvvet biliniyor ise;

ilgili civatanın diş dibi ve diş üstü çapının arasında kalan alan kuvveti taşıyan alandır ve bu alan bir dişin alanıdır. bu alanı cıvatadaki diş sayısı (tüm dişlerin montajlı ve yük taşıdığı farz edilmiştir) ile çarparsanız cıvatanın taşıdığı toplam yükün (kuvvetin) etkidiği alanı yaklaşık olarak (bu arada gerçek alan değerinden daha küçük bir alan değeri hesaplanmış oldu) hesaplamış olursunuz.

örneğin bir diş alanı A olsun, cıvatanın yük taşıyan diş sayısı 10 olsun, cıvataların taşıyacağı toplam yük F Newton olsun;

∂ = F/10*A (N/mm^2)

şeklinde bir değer bulursunuz. Bu ∂ gerilmesi cıvatanın akma değerinin altında olmalı hatta dinamik yada statik yüke göre doğru bir emniyet katsayısı belirlenmeli.eğer ∂ değeri fazla ise bu durumda cıvata sayısını arttırıp hatta belli bir emniyet katsayısı ile gerekli cıvata sayısını belirleyip güvenli bir biçimde kullanabilirsiniz.

önemli not: buradaki hesaplamalarda cıvataya etki eden sıkma momentleri, otoblokaj kuvvetleri, yüzey basınçları ele alınmamış olup; yükleme biçiminin, korozif etkilerin, sıcaklık değişimlerinin ve en önemlisi yorulma faktörünün önem arz ettiği durumlarda bu hesaplamalardan küçük emniyet katsayıları ile yararlanmanız tavsiye edilmez.

iyi günler.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…