merhaba arkadaşlar
cnc de pcb kazıyan arkadaşlara bir kaç sorun olacak cevaplarsalar çok memnun olurum
ares den hangi formatta export ediyorsunuz
hangi programda nelere dikkat ederek düzenliyorsunuz
nasıl bir uç kullanıyorsunuz
delikleri nasıl deldiriyorsunuz
ilgilerinize şimdiden teşekkür ederim
akyele Hocam,
Çizim programı olarak ben diptrace kullanıyorum.
Ares le ilgim pcb kazıma için gcode ları çıkarmakla ilgili çalışırken olmuştu.
Export için GERBER-RS274X formatı en iyi seçenek.
gerber den gcode üreten yazılımlara zamanında bayağı bakmıştım. PCB de kazımak için bakır yolların kenarlarından uç kalınlığının yarısı kadar uzaklaşmak gerekiyor. Gcode daki G41-42 komutları gibi.
Ama sadece tool kompanzasyonu gibi ve tek geçişli kullanılırsa video daki gibi sadece isolasyon yapmış olursunuz. Dezavantajı yüksek gerilim vs. taşıyan hatlarda sıkıntı olabilir. Avantajı ise tek geçişle iş bitirildiği için işin hızlı çıkması olur.
Birkaç yıl öncesi için konuşursam gerber den gcode 'a dönüştürme için coppercam bu konuda açık ara öndeydi. Ama coppercam ınde bazı spesifik durumlarda saçmaladığını biliyorum.
Geçenlerde bir konuda adı geçince planetcnc nin programına baktım. ahmetkayur arkadaş da bahsetmiş. Ürettiği kodu gerçekte denemedim ama ekranda görebildiğim kadarı ile gayet makul, başarılı bir yazılım. Her iki yazılımda isterseniz sadece isolasyon veya tam kazıma yapabiliyor. Coppercam'in artı olarak delik delmede ince ucu freze gibi kullanıp daha az uç değiştirmeyi de sağlayan bir özelliği de var.
Kendi adıma ise, gerberden gcode çevirme işini kendi yazdığım bir programla hallediyorum. Büyük ve kalabalık pcb lerde biraz yavaş çalışıyor. Birde mach3 yerine üretilen gcode ları yine seri-usb-ehernet ile aktardığım çok detaylı olmayan ama pcb kazıma konusunda, PCB deki yüzey bozukluklarını proplama-ölçme-kompanze etme vs. biraz daha özelleştirilmiş bir yazılım var.
Önerebileceklerim sırasıyla coppercam (ilaçlı değilse ücretli), planetcnc. Dilerseniz işletim sisteminiz xp ise kendi yazdığımı da verebilirim.
Uç olarak video daki kazıma ucunun benzerleri veya konik-prizma şeklinde olanları ve birde 45derecelik iki kesme kenarı(flute) olan uçları kullandım. Bence en başarılısı linkteki 45derece açılı olan uç.
V-tip Micro-engraving, PCB Trace Isolation
Başarısı da keskinliğinde. Videodaki uç dikkat ederseniz bakırı sadece toz etmiyor, aynı zamanda itiyor da.
Uç mutlaka karbür olmalı. Bunun dışında şeklinden daha önemli olan yüksek spindle devir hızı. Linktede dikkat ederseniz 20-100k RPM öneriliyor. Ve spindle 'ın hassas, salınımsız olması gerekiyor.
Delikler de tabii ki yine cnc ile deliyor. Delik delme işi kazımanın yanısıra çok daha basit kolay bir işlem.
Genel görüş olarak cnc'de pcb kazımak ufak veya fazla kalabalık olmayan pcb ler için makul ve tekrarlanabilir bir kaliteyi yakalamak ve elde iş olmaması açısından iyi.
Ama işlem süresi devre büyüdükçe, kazınacak yol uzadıkça artıyor. 5x4 gibi orta yoğunlukta bir pcb yi 0.1 uçla, sadece isolasyon değil, tam kazımak için 15-25 metre gibi yol gitmek gerekiyor.
İnce uç kullanınca, kırılmaması için (ki ucu pcb'ye en fazla 0.1 mm daldırdığım, çıkan toz neredeyse tamamen bakır renginde iken bile) maksimum 4-5 mm/sn gibi hızlarla çalışılabiliyor.
Yol aralıkları arttığında daha kalın uçlarla çalışmak mümkün ama daha aralıklı daha kalın yolların kullanıldığı bir pcb yi toner transferi ile yapmakta zaten sorun yok.
Yüksek devirli spindle ın gürültüsü olmasaydı tüm bunlara rağmen işi cnc ye verip unutmak uzun işlem süresine rağmen tercih edilebilirdi. cnc nin tepesine bir takke geçirseniz bile bir süre sonra oda bıktırıyor. Uçların ömrü vs. gibi şeylerde var.
Son zamanlarda hazır pozitiv20 kaplı plaketler veya dry film çıktıktan sonra bunları kullanmaya başladım. Kalite açısından çok iyi sonuçlar alınabiliyor. Ama iş elde olduğu için biraz tecrübe edinmek istiyor. Pozlama zamanı, ilk banyo nun derişimi, sıcaklığı vs.vs.