CNC e başlıyoruz yavaştan

Örnek pano resmen çok başarılı..
Pano hazırlarken dikkat edilecek şeyler, kullandığın kablolar, kullandığın kablo kanalının ölçüler, kablo kesitleri gibi şeyleri anlatabilirsek güzel bir kaynak olur.

Yusuf haklısın. Rijit olmama ihtimali var. Tecrübemi aktarım. Ben makinayı yaparken makinanın on ve arka kısmı aluminyum kestirdim. CNC'de işlerden köşelerde çapak bıraktı vs. Onları temizleyelim değer eğeledik ve o düz yüzeyi yamulttuk. İşte bu tablalar öyle bir yüzeye oturursak o çapaklar, çukurlar, eğelenen yerler yüzeyi düz tutmuyor.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Pano hazırlarken dikkat edilecek şeyler, kullandığın kablolar, kullandığın kablo kanalının ölçüler, kablo kesitleri gibi şeyleri anlatabilirsek güzel bir kaynak olur.

Aslında kullanılan farklı ürünler de var. Bunlar ne işe yarar (neden kullanmalıyız), tam olarak nerede olmalı, güç seçimi (örneğin Sigorta) gibi benim gibi az bilenler için çok soru var. Umarım @Yusuf SEYLAN forum kullanıcılarının örnek alabileceği bir pano bilgisi için zaman ayırabilir.
 
Bir kaç bilgi vereyim o zaman

Kontaktör röle mantığıyla aynıdır. Bir kontrol elemanıdır. AC ve DC bobinli olarak ikiye ayrılır. Bobinine güç verildiğinde kontaklarını kapatarak motoru çalıştırmanıza yarar. Üzerinde ayriyetten yardımcı kontakları vardır. Bu yardımcı kontaklarla mühürleme devresi yapılabilir. Örneğin bir motorun start butonuna basıp bıraktığımızda çalışmaya devam etmesini taki stop butonuna basana kadar çalışmasını sağlayabiliriz. Bu kontaktörlerin çıkışına termik bağlayıp çekilen akımı sınırlandırabiliri. Bu akım aşıldığında termiğin kontakları aşırı ısınmadan açılıp gücü keserek motorun yanmasını önleyebiliriz.

AC bobinli Siemens marka (3TF42-10 7,5kW 230VAC) iki kontaktör kullandım bunlara 16A lik termik takılı (3UA52 00-2A 10-16A) bu termiklerin üzerinde amper ayarı mevcut kullanacağınız motorun amperine göre ayarlıyorsunuz bu amper aşılınca termik kontaklarını açıp gücü kesiyor. Ben bunları Toz Emiş ve Vakum Motoru için kullanacağım.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Sigorta, kontaktör, termik gibi aletlerin akım değerini nasıl belirliyoruz? Kullandığımız cihazın akımı kadar mı yoksa belirli bir oranda pay vererek, yüksek değerli mi seçilmeli? Düşük tutarsak cihazın çalışmasını engelliyebiliriz fazla yüksek tutarsak koruma görevini yapamaz.

Kendimden bir örnek, 2.2 kW spindle 10A değerinde, Powerflex 2.2kW 4M sürücü ise 11A olarak verilmiş. Bu örnekte nasıl değerler seçilmeli?
-----------------------------------------------------

"Kontaktör Ve Termik Nedir Nasıl Bağlanır-Kontaktör Mühürleme Yapımı" başlıklı bir videyo var, sanırım iyi anlatılmış;

 
Ürüne en yakın değerdeki yani 20 amper 25 amperlik sigaorta/ v otomat kafi olur diye düşünüyorum
 
Soru yağmuruna devam ediyorum.

Tornanın panosuna sinyal lambaları ekleyeceğim. Yalnız bu lambaların kaç voltluk olması gerektiğine karar veremedim. 12v LED'li olursa panodaki 12v güç kaynağıyla lambaları besleyebilirim. Yalnız beğendiğim lambaların 12v'luklarını bulamıyorum.

24v lamba kullanmak için panoya bir de 24v güç kaynağı eklemem gerekecek.

230v lamba kullanmak için ray klemenslerden 220v AC çekebilirim.

Hangisi daha mantıklı?
 
220 pratik olur abi. Güç kaynağı ile uğraşma

Ne sinyali?
 

Forum istatistikleri

Konular
129,903
Mesajlar
931,173
Kullanıcılar
452,789
Son üye
yigitt.m

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst