CNC için kesici uçlar hakkında


abicim mrb !
öncelikle yaşınız benden büyük Daha da tecrübeli olabilirsiniz Bilmişlik yada saygısızlık yapmış gibi olmayım ama paylaştınız fotolardaki uçlar genelde plekside kullanılıyor ahşap mdf vb malzemelerde kullanıldığı zaman ucdaki yanmadan dolayı kararmalar oluyo ve ucun kullanım süresi kesiliyor araştırırsanız eğer biraz daha ahşap mdf vb ürünlerde kullanabilceğiniz daha iyi uçlar ve sonuçlar alabilirsiniz
 
merhaba Ali bey
ben bu işlerde yeniyim yaşla alakası yok.
yaş 43
dediğinizde haklısınız
araştırmaya devam ediyorum.
teşekkürler...
 
Çok yüksek hızlarda daha iyi keseceği düşünülür.
Daha yüksek devir daha hızlı ilerlerim ... gibi yanlış düşünce vardır genelde.
Kesicilerde az körelmişse yüksek devirle birlikde sürtünme ve ısı sertlik yabıyla birlikde dahada bozulmaya yol açar.
Yoksa normal devirlerde mdf tahta gibi şeyler hss için sorun olmaz.
Ayrıca kesicinin şeklide önemlidir.
Kaç yollu olduğu (ağız ), ölçüleri filan
Ağaç işleyenler genelde emici kullanırlar.
Kaleme üfleme ısı için iyi bir çözümdür.
Ayrıca kalem çevresini temiz tutar.
Her şeye rağmen elmas tabir edilen yüksek carbon oranlı bir takım alaşımlar çok daha dayanıklıdır ve kolay körelmez.
Lakin doğru yerde doğru malzeme uygun şartlarda kullanılmalıdır.
Hava çeliği ince uçlarda az hızlı ilerleme olduğunda eğilir ama kırılmaz( az bişiii) aynı durumda elmas kalem çıtttt...
Kesicilerde ucuz malın yahnisi ... yok , kesmesi yavan olur !!!
 
Pertinaks levhalar üzerine devre yolu çizmek-delmek için ne tür uç kullanmamız lazım ?
 
Pertinaks levhada Karbür uçlar daha iyi sonuç veriyor. HSS uçlar özellikle FR4 epoxy de kısa zamanda köreliyor. Özellikle Çin işi ucuz uçlar. CEM olanlarda delme için HSS de kullanılabilir.

İnce yollar kazıyacaksanız, 0.1-0.2 uçlar kullanırsanız devir en az 20-30K RPM olmalı. Bu iş için üretilen özel uçların kataloglarında tavsiye edilen spindle hızı 20-100K RPM..
 

Bilgilendirme için teşekkür ederim bu uç ile hem kazıma hem delme yapılabilir değil mi ?
 
Çok ince işler yapmayacaksanız 0.5-0.6 ve üstü kalınklıklarda küt uçlu freze uçları kullanırsanız ve uç kalınlığınız yapmak istediğiniz işe uygun ise hem kazıma hem delme hem de kesme işlerini tek uç ile yapmak mümkün.. Bu durumda iki yol arası min 0.5-0.6mm olmak zorunda oluyor.

İnce işlerde genellikle V şekilli uçlar kullanıldığından kazıma ve delme-kesme işleri için ayrı uçlar kullanmanız gerekir.
Doğal olarak uç incelikçe işi süresi çok artıyor. Bu da kazımanın kötü yönü..

Hassas olmayan uygulamalarda ütü-laminasyon gibi araçlarla toner transferi de kullanılabilir. Gerçi toner transferi ile çok ince işler çıkaranlar da var. Sanırım tecrübe gerekiyor.
 

Sonuna kadar katılırken bir iki naçizane deneyim paylaşmak isterim. Eğer CNC'ler için menşei düzgün uçlardan alırsanız uç kutusunun üzerinde en uygun motor devri ve ilerleme hızı yazar. Buna uyarsanız optimum bir kullanım ömrü kazanırsınız. Ayrıca bu işte yıllarını harcamış bu işe çantacılıktan başlamış karaköydeki ehtiyar abilere hangi malzemeyi keseceğinizi söylerseniz en uygun seçimi de yapabilirsiniz. Çok sert malzemeleri kesen süper pahalı kalem alüminyumda üçte bir oranında performans gösterebilir. Aynı şekilde alüminyum için yapılan uç ahşapta erken tırtlayabilir. Bunlar zaman, deneyim ve iyi bir satıcı ile çözülür. Teşekkürler.
 
arkadaşlar ben uçlarımı çinden alıyorum direkt.adam 3 tane ucu bile zarfa koyup postalıyor.hertürlü uç mevcut.karbürlü elmas vs.welcome to richontools.com
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…