CNC metal işlemek için gerekli şase ve motor seçimi?

Makina govdesini pik 3 g 70 yapin tekmede atin matkap yine kirilmaz tek sart ti var dokumu 1 sene dagin basinna atin yagmur camur kar gunese mahruz kalcak bak nasil makine oluyor
Neden illa döküm mü olacak sen pahalıya kaçıyosun usta ben ufak tefek malzeme işlemek için yapmam gerekli. Nedenide bizim türk insanının kredi çekip faizlen 100 bin 250 bin dolarlık işleme merkezinin parasını bizlerden çıkardığı için yapmam gerek. Yani 1 metre 30x50 malzemenin 4 yüzeyi traşlanacak adam 1000 tl para istiyor. Ne yaptın usta diyorum (tabii cnc kullananların usta olduğu hayatta görülmemiştir) 200 bin dolarlık makinenn parasını nerden cıkaracam daha borcu bitmedi diyor.
Dökümlen uğraşmaya gerenk yok. Yük binecek yerleri ağır çelik yaparsın olur biter. Liner kızakları arabaları kaliteli yaparsan tamamdır.
 
Çelikte 0.02mm gibi bir hassasiyet gerekmiyorsa tabiki döküm olmasına gerek yok.

Ama hadi diyelim çelik de değil, 0.02mm de lazım değil. 1m boyunda bir parçayı işlemek için zaten en az 50 inç tablalı makina lazım. Bu boyda tabla da kalıpçı frezelerinde bulunuyor ve bu frezelerin gövdesi de döküm

Bir tek parçayı düzeltmek için 1000 TL hakikaten çok fahiş rakam. Ben sizin yerinizde olsam bir kalıpçı frezesi edinirdim.
 
Konu sahibi arkadas klise yapimi icin demis klise yapimi hasasiyet gerektiren bir istir dokum den yaparsa titresim olmaz yuzey temiz cikar ayrica o kadar pahali olcagini sanmiyorum 200.000 $ dolarlik makineye kiyasla 10.000 $ dolarla makine evvela yapilabilir fiyat farki 1 re 20 az deyil
 
altta resimdeki makina'yı alm sigma profilden yaptım, xy 3 nm hibrit stepper servo z ekseni 2 nm stepper motor, spindle 2.2 kw hertz ve resimde de gorulduğu üzere 5mm kalınlığında siyah sac (dunyadaki en kaliteli çelikde ulkemizde uretiliyor ayrica belirteyim ) kesiyorum aylardır ... kesici uc 2.21 mm karbür çelik kesme ucu dalma derinliği 0.2 mm kesme devri 11523 ve feed de 440
demek istediğim o ki makinayı sınırlarında zorluyorum ve şase komple aluminyum...
bir kilişeye 250 tl para istiyorlar yazık derim... bnm makinanın ölçüleri 1090*745 mm ihtiyacını görürse tüm teknik çizimler ve kesim gcode ları dahil sana ücretsiz göndereyim ...

birde video ekleyeyim ;

 
Son düzenleme:
hazır satılan döküm gövde cnc routerlar var fiyatları daha uyguna gelebilir.
 
Makine ve robotik imalatçısı olduğum için nacizane birkaç önerim olacak.

1) Gövden tabiki döküm gövde olsa çok iyi olur fakat o boyutlarda döküm gövdeyi nereye yaptıracak nerede işleteceksin ? En kolay ve ekonomik yöntem gövdeyi CK45 gibi bir malzemeden işletip normalize işlemine göndermen. Normalize fırında yapılır, 700 derecede tavlanır ve yavaş yavaş soğuma işlemidir. Gerginlik ve sehimleri alır. Plakan düzgün dahi olsa işlemeden dolayı atma yani sehim meydana gelecektir. Normalize yapmazsanız yerine bağladığınızda bir zaman sonra (ki bu bir zaman birkaç gün ile birkaç hafta olabilir) sehim ile karşılaşırsınız.

2) Vidalı mil ve yataklarda hiwin yerine SKF kulanmanızı öneririm. Hi-win'den daha uzuza orjinal SKF alabileceğiniz yeri size önerebilirim. Yatakların 25 değil de 30'luk olmasında yarar var. Bu değerler logaritmik artar. Yani 25 ile 30 arasında neredeyse 3 katı mukavemet artışı ve boşluk azalması var.

3) Demir işlemen için Spindle direk olarak tatbik edilmez. Freze kafalarını inceleyin. Siz eğer 1-3 mm'lik çaplardaki parmak freze çakıları ile çalışacaksanız size 10.000 ve üzeri devirler gerekli. 4-5 mm çaplardaki çakılarda bu devirlere ulaşmanıza gerek yok. Çakı önemli, karbür çakı mı olacak, iso tool mu kullanacaksınız vs.. bu iş biraz ayrıntı fakat önemli.

4) 0.02 mm işleme hassasiyeti çok iyi bir hassasiyet. Ne yaparsanız yapın hiçbirşey birbirine paralel ya da 90 derece dik olmayacaktır. Bunun için 2 yöntem de sizin için şart,

4.a) Madem demir işleyen bir makine yaptınız, o halde ilk işlemeyi tablayı işleyerek yapın. Yani herşey çalışır noktada iken, tabla üzerini makine kendisi işleyerek silsin. Yani tablayı kendine sıfırlamış olursunuz. Üzerindeki T slotları da kendisine açtırın. Bu da eksenel problemleri aşmanıza yardımcı olacak.
4.b) Her ne yaparsanız yapın eksen kontrolcünün sehim kompansasyonu özelliği olmalı. Sehim kompanzasyonu, makine tablası üzerindeki engebeli yüzeyleri software olarak paralel kabul edeceği bir sistemdir.​

5) Step motorları ne şekilde akuple edeceksiniz, kaplin ile bağlamaktan kaçının, bu sisteme gereksiz yük oluşturur. Mümkünse tüm noktaları triger kayış kasnak ile aktarmaya çalışın bunu yaparken de bu işte iyi olan triger ve kasnak üreticisi ile çalışın. Her triger kasnak her kayış ile doğru çalışmıyor. Boşluk oluyor. Bu noktada isterseniz doğru adresleri verebilirim. Tablayı nasıl hareket ettireceksiniz bunlar da önemli, hız sizin için önemli görülmüyor.

6) Geri beslemesi olan bir step ya da servo düşünün. Paso verme esnasında vidalı mil dönemez ise yani step motor step atlar ise, tüm malzemen heba olur. Çünkü sistem gittim sanacak ama o pozisyona gidemeyecektir. Bu yüzden feedback yani geribesleme alan bir closed-loop servo ya da servo sistemi kurmanda fayda var.

7) Kontrolcün haliyle ucuza kapatmak için PC olacak. Bana kalırsa, PC yerine bir eksen kontrolcü ile çalış. G kodlarını aktar ve PC'den bağımsız hareket etmeye çalış.

Herşeye rağmen bütün hepsini bitirdiniz, bir sefer için 250 TL vereceğiniz iş bu makineyi ne kadar zamanda amorti edecek hesaplayın. Bu makineyi yaparken oluşan masraf kadar bir o kadar da vakit kaybı, kendi işinize adapte olamama, işinizden uzaklaşma, müşteri gezmek ya da pazar oluşturacağınız yerde bu makine ile uğraşma, evde çocuklar beklerken sizin bu makine ile uğraşmanız söz konusu. Bu noktada da attığınız taş ürküttüğünüz kurbağaya değecek ise o zaman işe başlayın. Ve mutlaka solidworks, solidedge, catia, unigraphics ya da benzeri 3D bir programda tasarımı yaparak başlayın.

Saygılar.



 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Ustanın iyi olanının nerede olduğunu biliyorsanız ve işi yaptırmak için de dünyanın parasını istemiyorsa hakikaten bu kadar uğraşmaya gerek yok. Ama böyle usta bulmak çok zor.

Bundan birkaç yıl önce 60 tane burç yaptırmak için buradaki bir CNC'ci ile anlaştım. Ölçülerin çoğu kritik değildi, sadece dış capın 40.00 mm ile 40.05 mm arasında olmasını istedim, bu önemli dedim, defalarca dedim ... Adam her seferinda "ya abi bu makina yüzde bir milim hassasiyetle çalışıyor, sen hiç kafaya takma" dedi. Ve parçaları teslim alıp ölçtüm, 39.97 mm ile 40.13 mm arasında oynuyor. İddia ettiği hassasiyetten 16 kat daha kötü iş çıkarmış

Zaten ben biliyordum yüzde bir hassasiyetin elde edilemeyeceğini. O yüzden iyi bir ustanın elde edebileceği yüzde beş hassasiyete göre yaptım planımı. Ama işte, makina binde bir hassasiyetle çalışabilse bile, iş ustada bitiyor.

 

Verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkürler.

Bahsettiğiniz ürünlerle ilgili alınabilecek yerleri verebilirseniz kullanıcılara yararı olacaktır. Çoğumuzun makine yapmaya başlarken piyasadaki ürünlerin kalitesini derinlemesine bilme ve fiyat karşılaştırması yapma şansı olmuyor.

Kullanıcılarda, reklam olur diye abartılı bir çekince ve otosansür var. Bu sadece diğer kullanıcılara zarar veriyor (yarar sağlamasını engelliyor). Sizin verdiğiniz yerden daha uygun alınabilecek yerler varsa diğerleri bu bilgiyi de paylaşır, sonuçta fiyat/kalite oranı en iyi ürünlere ulaşabiliriz. Eğer forum yönetimi bunu uygun bulmazsa zaten sansür uygular (umarım kullanıcılarının yararını gözetir ve yapmazlar).
 
Son düzenleme:

İzmir'de ÜNLÜ TEKNİK isimli SKF distribütoru var.
Seçiminizi yapıp fiyat isteyin. Fiyatları bana gönderin yapılması mümkün bir iskonta var ise ya da size iskontosuz vermişler ise iskonta yaptırayım.

Yine İzmir'de Lintek Makine'den Servo ve Step sürücüler için güç belirleyin.

Servo olarak "sanyo denki" stepleri de kinco seçmenizi öneririm. Fiyat performans oranı en düşük ürünler bunlardır, ayrıca delta vs gibi uzakdoğu ürünlerden kıyaslanmayacak kadar kaliteli ve endüstriyel ürünlerdir. Yine bunların fiyatını bana bildirin, özel fiyat alayım.
 

Plastik enjeksiyon olunca dikkatimi çekti. Bastığın parça nasıl bir şey abi ? Benim bildiğim klişe kaşe yapılan EVA denilen malzeme yada türevi esnek bir malzemeden yapılır. Neden metal klişe ?
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…