mekatroniker arkadaş,
tezgahta operatör olduğuna göre, üzerinde iş bağlıdır. Haliyle yazılmış bir program var içinde. Sen muhtemelen iş parçasını tezgaha yüklüyor arada bir de kalem yada uç değişiyorsundur. Haliyle, mevcut program üzerinden takım ofsetliyorsundur.
Orada işlemekte olan bir programın ilk satırlarına dikkat et. Bu ilk satırlar işe dair komut içermeyen satırlardır. Programın sonunda aynı tip bir dizi satır daha vardır. Program bunların arasına girer. Tek satırlık bir iş dahi yapacak olsan, bu satırların arasına yazacaksın. Yada makinayı mdı sayfasında kullanacaksın. Baştaki ve sondaki satırların mantığını ot kitabından öğrenebilirsin. Büyük boy, sarı renkli bir kitaptır ve sizde vardır. Mantığını öğrenemiyorsan, ezberleyeceksin. Bu satırlar olmadan yapılan iş, tezgahı orjininin dışına çıkarır ve problem çıkaran bir operatör durumunda kalırsın.
Yaptığın işte yani bağladığın iş üzerinde derin radyuslar yada geniş alın tornalama ihtiyacı yoksa, bunun programını sana cam üzerinden yükletmezler. çünki ihtiyaç yoktur ve satır sayısı gereksiz yere artar.
Kullandığın tezgahta iş esnasında, programın içindeki makrolar ile makinanın fiili pozisyonunu dikkatlice gözle. Makrolar m ile başlar. Kullandığın tezhahtaki m kodrolarını ezberle ve içinden makroları ayır. Her makro, yazıldığı satırda devreye girmez. Bunun gecikmesini daha yukardaki satırlarda p ile sağlamıştırlar. Bu dediklerim eksen sayın 5 in üzerinde ise geçerlidir. Değilse, bu yazdıklarımı unut. Makro nereye yazılmışsa orda devreye girer. çok eksenli de işin bu kısmını çözerek operatörlükte ilerleyebilirsin.
Ayrıca, kazım arkadaşın söylediği konu var ki anlaşılan sen o kısma dair yavansın. öğrenme süreni kısaltmak için yollar var :
Tezgahtaki tüm kesici takımlarının kesmeye konu olan kısımlarının ölçülerinin ve cinslerinin tamamını ara bul. Bir kenara yaz. Yani hangi takım kaç rockwelle kadar keser ve kaç metre talaş üretme hakkı vardır, bunları öğren, bir kenara yaz. Kullandığın malzemenin adını net olarak öğren. Senin sorunun, s ve f değerleridir. Tornacı olmadığın için bunları bilemezsin. Bilmenin yolu, bu kenara yazdıklarını önüne koyup, kesme değerlerinin cetveli üzerinden yapman gerekeni öğrenmendir. Bunun için, tezgahın iş parçasına her takım için kaç kwatt yada hp güç uyguladığını da bilmen lazım. Bu konuda tezgahın operatör manuel adındaki kitabı, olmadı, işi bilen bir bölüm mühendisi sana bilgi verir. Bu bilgileri, kesme cetvelindeki formüllerin içine koyup s ve f değerlerini belirleyeceksin ki takım yolu hakkında sözün ve kararın olsun. Tezgah ilk açtığın saatten yaklaşık 1 saat sonra hp yi değiştirir. Ne kadar değiştiğini tezgahın kitabında yazan da var yazmayan da. Bunu öğren ki, s değeri üzerinden ufak oynamalarla, daha verimli iş yapan bir operatör olabilesin.
Bunlarla uğraşamam diyorsan, tezgahı kurcalamadan, iş yükleyip başında beklemeye razı olacaksın.
Selamlar.