CNC yapımı için Yardım

wtrk

Üye
Katılım
18 Tem 2017
Mesajlar
16
Puanları
1
Yaş
40
Arkadaşlar merhaba.
Uzun zamandır hobi cnc'ye merak sardım. Tahta, mdf veya kontrplak üzerine kazıma yapmak istiyorum, bazende kalemi takayım ucuna birşeyler çizsin kağıt yada tahtaların üzerine.

3 tane nema 23 step motor aldım, 3 tane tb6600 sürücü. Elimde Arduino uno ve nano var..

Şimdi bundan sonrası neyi nasıl yapmam gerekiyor ?

23'lük motorlarla örnek veriyorum 40*40'lık bir alanda nasıl bir şase yapmamı önerirsiniz, yada elinizde çizilmiş hazır şase var mı ? Çünkü şaseyi kafamda canlandıramıyorum, motorlara milmi takmam gerekecek yoksa mil olmadan x-y-z- koordinatlarında nasıl hareket ettireceğim ? Varsa eğer ayrıca projeyede ihtiyacım olacak, Elektronik bilgim çok az.

Destekleriniz için teşekkürler.
 
Umarım rahatsız edici bulmazsınız ama benim ilk önerim, youtube'tan düşündüğünüze yakın çok sayıda CNC yapım videyosu seyretmeniz. Kendim yapmak istiyorum dediğinizde biraz daha konuya hakim olmanız gerekir, en azından aşağıdaki kadar temel soruları sormayacak kadar. Önerileri ve sitede yer alan bilgileri de daha iyi değerlendirmeniz için gerekli olduğunu düşünüyorum;

motorlara milmi takmam gerekecek yoksa mil olmadan x-y-z- koordinatlarında nasıl hareket ettireceğim ?


Sitede ağırlıklı olarak (en ileri Win7 yüklü) PC üzerinde Mach3 yazılımı ile çalışan CNC deneyimi olan arkadaşlar var. Mach3 ilk önerim. Arduino ve GRBL yazılımı veya daha iyisi Linux yüklü bilgisayar ve LinuxCNC (ücretsiz) ile de çalıştırabilirsiniz ama kullanan pek olmadığı için destek almanız zor olabilir. LinuxCNC açık kaynak kodlu, sürekli geliştirilen bir yazılım. Bu sitede değilse de dünyada kullanıcıları var ama Mach3 gibi yaygın değil.
 
Son düzenleme:
Genelde bilyalı vidalı mil kullanılır. Eksen motorların milleri bu vidalı millere kaplin ile bağlanır. Motor döndükçe vidalı mili de döndürür ve eksen hareket eder.

Elektronik bilgin çok az ise Arduino kodlamayı bilmediğini farzediyorum. Öyleyse Arduino da mı öğrenmek istiyorsun? Forumun bu kısmında biz hazır kontrol kartları ve sürücüleri kullanıyoruz.

Şase konusunda biraz araştırma yapmanı tavsiye ederim. Yapılmış binlerce örneği var. Arama yapıp sadece fotoğraflara bakmak bile sana şase ile ilgili yardımcı olabilir.

https://www.google.com.tr/search?q=..._pLVAhVDWRQKHQ6rAgUQ_AUICigB&biw=1341&bih=768

Yakın geçmişte bir arkadaş da patronunun aldığı ikinci el makineyi neredeyse sıfır bilgi verip nasıl çalıştırabileceğini sordu. Haliyle yardımcı olamadık. Tatmin olamayınca makine mühendisi olduğunu idda eden bu vatandaş kalayı basıp forumu terk etti. Sen kendinle karşılaştırma ama. Ona göre biraz daha düzgün bir üslubun var gibi. Bahsettim çünkü o da CNC'lerden hiç anlamıyordu ve buraya mucize aramaya gelmişti. Dünyanın o kadar güzel olmadığını anlaması hayal kırıklığı yarattı kendisinde.

Sana tavsiyem Arduino bilmiyorsan CNC projende bundan uzak dur. Temelde bilgisayar ve eksen motorları arasında kontrol kartı ve sürücüler olmak üzere iki kısımdan oluşur. Bilgisayar USB, paralel port veya ethernet aracılığıyla kontrol kartına bilgi gönderir. Kontrol kartı da kendisine bağlı olan motor sürücülerini kontrol eder. Motorlar böyle çalışır. Yani senin karar vermen gereken iki konu:

1- Makineyi paralel portla mı, USB ile mi yoksa ethernet ile kontrol edeceksin. Paralel port yeni bilgisayarlarda yok. Masaüstü bilgisayar ise LPT kartı takabilirsin. Yeni dizüstü bilgisayarların hiç birinde paralel port yok. Hatta genişleme yuvası bile yok (pcmci-e lpt kartı takabileceğin). Paralel port olmuyorsa USB veya ethernet çözümlerine yönelmek isteyeceksin. Ethernet haberleşmeli sistemler benim favorim ama henüz ben de kullanmıyorum. Yani bu konuda pek yardımcı olamam. Paralel port ve USB dersen forumdan bolca tavsiye alabilirsin.

2- Şase meselesi. Yukarda tavsiye ettiğim gibi örneklere bakıp kafana yatan makinelerle ilgili sorularını sorarsan daha fazla yardımcı olabiliriz. Böylece şase konusunu birlikte çözebiliriz.
 
Youtube den filan çok detaylı olmasada birkaç video ve yapılmış proje izledim.

Benim için olmazsa olmaz bir proje depil ancak yinede kendim yapmak istiyorum.
300 lira step motor ve kartlara verdim o kadarda şaseye harcasam beni öldürecek bir para değil neticede. Olursa ilerde daha büyüklerini yapmak istersem tecrübe olur diye düşünüyorum.
Arduino ile yapmayı düşünüyorum hazır kodlar var elimde..
Neticede makina mühendisi değilim hocam elimden geldiğince kendimce evde eğlenme amaçlı yapmayı düşünüyorum. Yani kopya bir projeyle ilerlemek istiyorum, şaseyi oluşturmadan kafamda projeyi canlandıramadığım için benim için önemli nokta şuan şase..
Kaç cm ne kadar en boy ve yüksekliğinde mdf mi yapmalıyım yoksa alüminyum mu gibi düşüncelerimi netleştiremedim
 
Spindle seçiminiz nedir?

Küçük, hazır satılan makinelerde Z yüksekliği (hareket mesafesi) 10 cm kadar oluyor. Sizin de düşük tutmanızda fayda var aksi takdirde Z ve X eksenlerini rijit yapmanız zor olacaktır. Eğer sadece MDF gibi yassı malzeme işleyecekseniz 10 cm yeterli olacaktır.

X ve Y için de benzer şeyler söylenebilir. İşinizi görecek kadar küçük tutmakta fayda var. Bildiğiniz gibi makine büyüklüğü ile işleme büyüklüğü farklı. Eksenlerin tamamını hareket için kullanamayacaksınız, bu kayıplar seçilen makine tasarımını da bağlı olacak.

Yeni arkadaşlar için aşağıdaki düşüncelerimi aktarmıştım. Sunta demişim eksik olmuş, sunta ve MDF olacaktı. Sunta biraz daha iri parçalardan oluşuyor ama kalite çok düşük. MDF ise küçük parçaların yapıştırılması ile oluşuyor, mukavemeti düşük. Her ikisi de suya, neme dayanıksız. Alüminyum malzeme olarak daha pahalı, işçilik maliyeti ondan da yüksek. Alüminyum sigma profil en azından işçilik ücreti olmayacağı için biraz daha uygun.

Hangi kalitede bir makine hedeflediğinize ve bütçenize göre karar vereceksiniz.


 
Son düzenleme:
Cnc yapımında bana göre şaseyi en kolay sigma profilden yapabilirsiniz.12mm krom mil+lineer rulman+8mm trapez vida somun ile sabit köprülü bir cnc yapabilirsiniz.
 
Ölçü olarak ev için 60cmx40cm dış ölçüler yeterli olur gibi.
 
Cnc yapımında bana göre şaseyi en kolay sigma profilden yapabilirsiniz.12mm krom mil+lineer rulman+8mm trapez vida somun ile sabit köprülü bir cnc yapabilirsiniz.

Hocam işte anlamadığım konu 12mm krom milden kaç adet, lineer rulman kaç adet, 8mm trapez vida somun kaçar adet almam gerekiyor. Sİzin profil resminizde yer alan şekilde bir şase olusturmam için bana bir liste veremez misiniz ?
Ben İl aksaray'da ikamet ediyorum, bu gibi malzemeleri bulmam çok zor sipariş vermem gerekiyor ve her seferinde bu eksikmiş demek yerine tek seferde hepsini sipariş etmek istiyorum
 
Ayrıca Nema 23'lük motorların detaylarına aşağıdaki özellikleri yazmışlar acaba bu benim için yeterli mi ?

Step Motor NEMA 23 1.8DEG/STEP TYPE KH56LM2U004

NEMA 23 boyundaki bu hibrit step motor, unipolar veya bipolar olara kullanılaiblir. 1.8° adım açısına (200 adım/tur) sahip bu step motorun her bir fazı 4.5V gerilimde 2A akım çekmektedir. Tutunma torku 14 kg-cm'dir.

Ağırlık: 1 kg
Şaft: 6.35mm çaplı çift rulmanlı D şaft
Tur başına adım sayısı: 200
Çalışma akımı: Faz başına 2A
Çalışma gerilimi: 4.5V
Faz direnci: 2.25 Ω
Faz indüktansı: 3.6 mH
Tutunma torku: 14 kg-cm
 
Çok kolay yazılıyor liste ama alması ve yapması

Liste...
12mm krom mil 60cm 2adet
12mm krom mil 40cm 2adet
12mm krom mil 250cm 2adet
8mm krom mil+somun 65cm 2adet
8mm krom mil+somun 45cm 2adet
8mm krom mil+somun 300cm 2adet
12mm lineer rulman 12 adet
12mm krom mil tutucu 12adet
30x30 sigma;
30x30mm sigma 60cm 2adet
30x30mm sigma 40cm 6adet
up8 (iç çapı 8mm rulman)..6 adet
5x8mm kaplin 3 adet
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…