Cnc Yapımına Başlamadan Önce..

Katılım
15 Ağu 2015
Mesajlar
3
Puanları
1
Merhabalar,
Buralarda bir süredir sessiz takipte idim, Forumdaki yazıların çok büyük kısmını okudum. Hatta bazılarını birkaç sefer okumuşumdur, dönüp daha da okuyacağıma eminim. Kısa bir süre önce de üye olmaya karar verdim ve kabul ederseniz artık aranızdayım
Cnc yapımına başlayacağım güne kadar ön hazırlık çalışmalarım ve takıldığım yerlerde desteğinize başvuru noktası olarak bu konuyu kullanacağım. (Cnc yapımına başladığım an yeni konu açarım) Forumda kirlilik olmaması açısından bir konunun altında sorularımı sormayı düşündüm ama tüm sorularımı ve çözüm aşamalarını kapsayacak uygun bir konu bulamadım.
Bu konu yeni bir Cnc'ye başlayacak diğer kişilere de sanırım üretilen çözümler ışığında bir yol gösterici olur diye düşünüyorum.
Tekrar herkese merhabalar diyerek;

İlk başda, bir notebook sahibiyim ve lpt portuna sahip bir cihazım yok. Lpt üzerinden haberleşen kontrol kartları ilk bakışta benim için uygun değil. Diğer seçenek, okuduğum kadarı ile "usb bağlantılı kontrol kartları" ve "ethernet bağlantılı kontrol kartları".
Ve gördüm ki bu kartlar beni aşacak kadar pahalı. Bu sebeple kendim yapabilir miyim sorusunu araştırırken halen tam emin olmamakla birlikte yapabileceğimi düşündüm (Tabiki takıldığım noktalarda destekleriniz ile).
Kontrol kartı ve step motor sürücü kartının ayrı olduğu sistemlerin daha kullanışlı olduğu kanısına ulaştım okurken.

İlk sorum; Kontrol kartını ve sürücü kartını yaparken nerden başlamalıyım? (Kendim yapmak istiyorum ve lpt olsun istemiyorum). Al bu şeması seklinde bir çözüm beklemiyorum balık tutmayı öğretin yeter.

Not: İnce işçilik lehim yapmayı bilmediğim için (hatta okurken öğrendim ki bugüne kadar yapmaya çalıştığım çoğu lehim soğuk lehim olmuş) araştırdım ve üflemeli lehim makinası almaya karar verdim. Bu kartları kendim yapmayı deneye deneye öğreneceğim İnşallah.

Şimdiden hepinize teşekkürler..
 
cnc yapacağım derken sen kartlarından başlayacağım diyorsun,bence bu işe kart yapmak ile başlama cunku sana gına getirebilir. ben elimde kucuk bir cnc olduğu halde tüm projesini cizdiğim halde 3 ayda ancak bitirdim yeni cnc mi.neden 3 ayda yaptın diyeceksin ara ara gına geliyor insana beklemeye alıyorsun bazı şeyleri ,sen bekledikce işin ilerlemiyor ve üzerine düşmediğin içinde boşu boşuna zaman kaybı yaşıyorsun,ama şimdi 1 cnc yi yapmam 1 hafta zaman bile almaz cunku keseceğim butun parcaları yaptığım cnc nın üzerine tek seferde koyabilecek durumdayım ve makinayı iş bitene kadar çalıştırabilirim yani işi otomasyona bağlayabiliyorum,başta boyle değildi.
dedğim gibi kartları en kısa yoldan temin et bir bilgisayarcıdan yada diğer forumlarda satan kişilerden kullanılmış çokda kötü olmayan desktop bir pc al en fazla 300 350 tl verirsin...madem yenisin işi kolayından halletmeye çalış zordan başlarsan bitiremeyeceğin bir işe başlamış olacaksın.
 
Merhaba;

Hoşgeldin aramıza @Mustafa_KARTAL
@ankis'e katılıyorum.Tüm formu nerede ise okudum diyorsun.Kendi sürücüsünü yapan(turgut94+Ustura kemal...TA8435H 3 eksen sürücü) (İsmi aklıma gelmeyen bir arkadaşımız daha vardı...TB6600 ile sürücü yapmıştı) şu an aklıma gelenler bunlar.
Senin elektronik alt yapını bilmiyorum ama üflemeli lehim makinası tabiri bu sürücüleri sıfırdan yapmak için yetersiz bir tabir gibi geldi bana.
Büyük bir makine yapmayacak sadece hoby amaçlı yapacaksan 9TL sürücüler mevcut(A4988) Usb ile kontroledebileceğin Arduino kart ile GRBL gibi yazılımlarla çok ucuza bir makine yapabilirsin.
yada @ankisin dediği gibi lpt portlu 2.el bir kasa alır ister yrı ayrı ister 3-4 eksen kontrol kartlı sürücü alır iyi bir makine yapabilirsin.
 
Cevaplarınız için @ankis ve @togitogi çok teşekkür ederim. Yalnız şöyle bir durum var. Ben paralel portu üzerinde barındıran yeni bir pc almak istemiyorum, elimde olan notebook ile bu işi yapmak istiyorum.
Elektronik bilgim önemsenmeyecek kadar az fakat biraz araştırma ve çalışmak ile ( tabi forum kullanıcılarının yardımları dahilinde) yapılamayacak yada başarılamayacak iş yok diye düşünüyorum.
Dediğim gibi balığı hazır almak değil balık tutmayı öğrenmek istiyorum ve buna elektronik kısmından başlamayı daha uygun gördüm. Çünkü mekanik kısmı ilk yapsam sonra elektronik için yine bekleyecektim.
Diğer bir taraftan süre gibi bir sınırlamam yok kendime. Amacım herşeyiyle öğrenilerek yapılmış bir makine ortaya çıkarmak. Ki bi forumda yapımı birkaç sene sürmüş cnc'lerin de ortaya çıktığını gördüm.

Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim ve diğer yönde beni teşvik etme ve yardım noktasında ilerleyen süreçte de yazarsanız sevinirim.
 
OK.
Uğraşarak sıfırdan sürücü yapmanız mümkün.Fakat sürücü ve bilgisayar arasında Breakout denen kontrol kartı yapımı zor.(lpt olsaydı kolaydı).Kontrol kartlarıda kullanılacak program ile alakalı oluyor genelde.Forumda dikkatinizi çekmiştir Mach3 kullanılır genelde.Mach3 ve usb ile kullanılacaksa aşağıdaki bir kart yapmanız gerekiyor örnek olarak veriyorum.
http://www.probotsan.com.tr/?pnum=66&pt=3+EKSEN+USB+MACH3+KONTROL+KARTI+İNTERFACE
 
Evet mach3 ün bu alandaki hakimiyetini farkettim linkini verdiğiniz kartı daha önce incelemiştim ve açıkçası gözümü korkutmadı da değil fakat illa aynısı olmasına gerek yok diye düşünüp hem sürücü hem de kontrol kartını yapabilirim kousunda kendimi ikna ettim
 
Deneyimim az olsa da ben de bir öneride bulunayım. USB breakout kontrol kartı ve 3,4 motor sürücü kartı gerekecek. Gördüğüm kadarı ile USB breakout kartlar Çin'de ucuz, onu Çin'den alıp ilginizi sadece daha çok sayıda gereken sürücü kartı yapmaya verirseniz daha az sıkıntılı olabilir. Arıza durumunda yapımını bildiğiniz için yenisini yapmanız kolay olur.

Bilgi az öğrenme okuma çok olunca, okuduğum halde Windows 7 nin üzerinde Mach3 ün paralel portu desteklemediğni atladım. Yeni sürümlerde Mach3 ile USB veya Ethernet olmalı.

Yenilere öğrenme ve başarma, eskilere de yenilere yardımcı olma sabrı dileyelim.
 

iyi çalışmalar oncelikle .
benin fikrim karti yapmaya ugrasmayin hazir alin daha iyi derim cunku teorikte kolay gozuken sistemler uygulamaya gecildiginde oyle olmuyor problem aksilik çıktığı zaman insanın kafasi bunalıyor cnc nin mekanigini yaparken zaten kafaniz bunalacak hic elektronik kartla ugrasip simdiden kafanizi bunaltmayin derim ben yine de karar sizin kolay gelsin.
 
Mach3 paralel port driver i 16 bitli bir yazılımdır.
Win7 den beri 64 bitli sistemlerde 16 bitli programlar çalışmazzz !
Bitlerin yarısını öldürüp 32 adet kalmasını sağlayın çalışacaktır.
Virtual box ücretsiz bir program .
Virtual machine kurun onun bitleri 64 tane olabilir , üzerine de win7 x386 kurun .
Şimdi pc niz 32 bitli gibi oldu.
Bunun üzerine mach3 kurup çalıştırabilirsiniz.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…