CNC'de kompakt levha işleme ve boyama

canerten

Paylaşımcı üye
Katılım
23 Ocak 2016
Mesajlar
1,526
Puanları
106
Merhaba;

Henüz hiç denemediğim bir malzeme konusunda fikirlerinizi almak istiyorum. Kompakt levha diye bildiğim delrine benzeyen bir malzeme var. Bu malzemeyi CNC'de 262mmx130mmX 13mm olarak işleyeceğim. İşleyeceğim malzemenin bazı yerleri komple 2 mm inceliğe kadar düşecek.

Bu işleme sonucunda malzemede yamulma, burulma gibi şeyler olur mu? (MDF'de olduğu gibi) Ve işledikten sonra dolgu ile boyayıp lake boya ile boyayabilir miyim?

@asenyurt un kokpit parçalarında yaptığı gibi kumanda gibi bir Panel yapacağım. Fakat boya olarak sprey boya ile değil, pürüzsüz bir yüzey elde etmek için dolgu katı atıp daha sonra lake gibi boyamak istiyorum. Bunun sebebi çıkan ürünün yakın çekim fotoğraf çekimlerinde kullanılacak olması.

upload_2018-3-20_15-15-29.png
 
kompozit malzemelerin yüzeyi çok düzgündür.
tekrardan farklı renge boyamak istiyorsanız direk sprey boya ile boyayabilirsiniz.
tabiki önce alkol ile yüzeyi temizleyin yeter.

bunun dışında yüzeyi düzlemek için herhangi bir dolguya gerek yoktur.

kompozit panellerin arası plastiktir. yüzeyleri ise aluminyum.
 
Boya konusunda Atakan abiye katılıyorum. Yüzey zaten düzgün macuna falan gerek yok. Direk boyanabilir ama sprey boya alüminyumda nasıl durur denemek lazım.
Cnc de kesme konusunda da aliminyum kısma farklı plastik kısmına farklı takım yolu çıkararak yapman kesim kalitesini artırır bence
 
Kompozit malzemeden kastım bu gösterdiğim binalara kaplanan malzeme değil. Direk ABS plastik gibi bir malzeme. Kompakt lamine diye de geçebilir ismi bilemiyorum. Delrinden farkı diş vs çekilemiyor olması.

Yüzeyini kullanmayacağım. Çünkü ballnose ile eğimli yüzey işleyeceğim. Sonra zımpara sonda dolgu, sonra zımpara en son lake bir şekilde pürüzsüz boyayacağım.
 
dolgu niye kullanılacak cnc de işlenen malzeme için ben orasını anlayamadım
 
Malzemenin adı bir türlü aklıma gelmiyor. Hani şu vakum tabla için yüzeyde kullanılan malzeme..

İşleyeceğim Yüzey tümsek ayna gibi eğimli olacak. Bunu da ballnose freze ile minimum step over ile yapacağım. Fakat yine de iz kalacaktır. Sonra bu yüzeyi en 1600'e kadar zımparalayacağım. Fakat yinede yüzey çizik olacaktır.(fotoğraf için) Sonra bu yüzeye ince dolgu atıp aynı lake mobilya gibi düz yüzey elde edeceğim. Sonra en incesine kadar zımparalayacağım. Sonra lake boyatacağım.

Elde etmek istediğim yüzeyin kalitesi aluminum kumlanmış, anodize edilmiş macbook yüzeyi gibi bir yüzey olduğundan dolgu vs diyorum. Dolgu ve boyayı ben yapmayacağım. Bu iş yapan çok hassas bir mobilyacı tanıyorum. Çok güzel lake işler yapıyor. Beni kurtarabileceğini düşünüyorum fakat tabi adam mobilya buyuyor. Bu malzeme boyanınca ne olur, işleme uygun mu? ısı da ne olur vs öğrenmek istiyorum.

Ürünü prototip olarak fotoğraf çekimlerinde kullanacağım.
 
epoksi ile kaplama yapılsa epoksi renklendirilebiliyor zımpara da boyada yapmazsınız
 
dolgu yapıldıktan sonra gene zımpara gerekir. foto çekimi için diyorsunuz makro çekim mi yapılacak ??

yapılacak şeyin örnek fotosu yok mu ?
 
Dolgudan sonra zımpara yapılıyor. Ama malzeme pvc gibi olmadığından kalından inceye güzel zımparalıyorlar. Sonra üstüne bir son kat lake ayna gibi çıkıyor.

Lake mobilyalar bu şekilde yapılıyor. Fotoğraflar ekte.. Makro çekilmeyecek ama 4k video olur muhtemelen. Yüzeyin parlaklığı ışığın yansıması vs kullanılacağından mükemmel düzeyde bir yüzey gerekiyor.

Tekrar şöyle anlatayım. Ekteki modeli MDF'den işlediğinizi düşünün. Daha sonra bunu lake mobilya yapan adama veriyorsunuz. Adam önce buna dolgu astar atıyor. Zımparalıyor bir daha dolgu astar atıyor. Zımparalıyor hata yoksa devam hata varsa bir kat daha dolgu astarı atıyor. Sonra yine zımparalanıyor.1600'e kadar zımparalanıyor. Sonra son kat lake vuruyor. Bu lakeyi parlak, yarı parlak, ipeksi mat vs seçebiliyorsunuz. Usta elini maharetli ise sıfır model bir arabanının yüzeyi gibi bir yüzey elde ediyorsunuz.

İşte ben bu süreçte MDF yerine bahsettiğim PVC gibi malzemeyi kullanmak istiyorum. Çünkü 1.5mm delikler vs olan tuş yerleri olacak. İç kısımlarını havuz boşlatacağım. Eğilmemesi gerekiyor. MDF'de bu kadar ince malzemede eğilmemesi mümkün değil. O sebeple pvc olur mu diye araştırıyorum.
 

Ekli dosyalar

  • Screen Shot 2018-03-21 at 17.29.32.png
    Screen Shot 2018-03-21 at 17.29.32.png
    10.3 KB · Görüntüleme: 22
  • Screen Shot 2018-03-21 at 17.29.23.png
    Screen Shot 2018-03-21 at 17.29.23.png
    60 KB · Görüntüleme: 22
Son düzenleme:
bunun için dolguya gerek yok. işlenecek malzemeyi önce seçin.

daha sonra 0.05mm adımlarla işleyin. işleme izleri belli olacaktır ister istemez.
kalından inceye zımparalayın sonra mat sprey ile boyayın.
dolgu olayı bambaşka işlemler için kullanılır.
dolgu astarı diye birşey olmaz. boyanın tutunması için astar atılır.
yalnız pütürlü düz gibi şeyler isteniyorsa bu olay boyanın uygulama şekli ile belirlenir.
5 yıldır sprey boyalarla uğraşıyorum
hafif pütürlü bir yüzey istiyorsanız spreyi uzaktan eşit şekilde sıkın.
düz bir boya istiyorsanız biraz yakından ama hızlı adımlarla uygulayın. ne kadar yakın o kadar boya birikmesi ve akıntı demek.
anodize edilmiş macbook yüzeyi gibi olmasını istiyorsanız boyadan sonra en son gene uzaktan mat vernik uygulayın.
20180321_212322.jpg
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,800
Mesajlar
930,203
Kullanıcılar
452,597
Son üye
BLacKSTaiNNN

Yeni konular

Geri
Üst