CNC'de kompakt levha işleme ve boyama

Dolgudan sonra zımpara yapılıyor. Ama malzeme pvc gibi olmadığından kalından inceye güzel zımparalıyorlar. Sonra üstüne bir son kat lake ayna gibi çıkıyor.

Lake mobilyalar bu şekilde yapılıyor. Fotoğraflar ekte.. Makro çekilmeyecek ama 4k video olur muhtemelen. Yüzeyin parlaklığı ışığın yansıması vs kullanılacağından mükemmel düzeyde bir yüzey gerekiyor.

Tekrar şöyle anlatayım. Ekteki modeli MDF'den işlediğinizi düşünün. Daha sonra bunu lake mobilya yapan adama veriyorsunuz. Adam önce buna dolgu astar atıyor. Zımparalıyor bir daha dolgu astar atıyor. Zımparalıyor hata yoksa devam hata varsa bir kat daha dolgu astarı atıyor. Sonra yine zımparalanıyor.1600'e kadar zımparalanıyor. Sonra son kat lake vuruyor. Bu lakeyi parlak, yarı parlak, ipeksi mat vs seçebiliyorsunuz. Usta elini maharetli ise sıfır model bir arabanının yüzeyi gibi bir yüzey elde ediyorsunuz.

İşte ben bu süreçte MDF yerine bahsettiğim PVC gibi malzemeyi kullanmak istiyorum. Çünkü 1.5mm delikler vs olan tuş yerleri olacak. İç kısımlarını havuz boşlatacağım. Eğilmemesi gerekiyor. MDF'de bu kadar ince malzemede eğilmemesi mümkün değil. O sebeple pvc olur mu diye araştırıyorum.
Kompakt malzeme dönme yapmaz. Belirttiğiniz gibi ne kadar ince zımpara da yapsanız, iz kalacaktır. Dolgu ve son kat mantıklı. Yalnız kompakt malzeme pvc kökenli olduğu için, boya ile temasta kompağı eritmeyecek bir astar seçimi gerek. Boyacınız en doğrusunu bilir. Komle malzemelerinizi boyamadan önce deneme açısında 1 adet numune boyamanız ve atılan boyayı 1-2 gün kurutarak gözlemlemeniz gerek. Tiner-Pvc birleşimi yüzeyde zımparadan daha görünür delinmelere yol açmasın. Belki su bazlı bir astar ve son kat tercih edilebilir. Kompakt üzerindeki orjinal boya malzemesi ne ise ona uygun bir boya seçilebilir.
 
Malzemeyi istanbul içi(avrupa yakası) en uygun ve kalın nereden bulabilirim.
 
Usta elini maharetli ise sıfır model bir arabanının yüzeyi gibi bir yüzey elde ediyorsunuz.

Araba yüzeyi lazımsa oto boyacı daha mantıklı değil mi neden iş tersten oluyor?

Bir de ham MDF üstüne lake olmayacağından dolgu, astar vazifesi görüyor olmasın

Malzemeyi istanbul içi(avrupa yakası) en uygun ve kalın nereden bulabilirim.

Malzeme tam ne bilinirse. Büyük ihtimal reklamcı malzemesidir.
 
Dolgu astarı işte.. ben kendin lake yapmıyorum. Ama ahşap poliüretan dolgu+ son kat ipeksi mat püskürme yapıyorum.

Araba yüzeyi daha iyi olur elbet ama hazır uğraştırabileceğim çok iyi bir mobilya atölyesi var. 3-4 gün zımpara yapıyorlar dolguyu vs. Yani baya temiz uğraşıyorlar.
 
Bu malzemeyi günlük hayatta en çok göreceğiniz yer alışveriş merkezi vb. yerlerin tuvalet kapılarıdır. Cevdet bey sizin sorunuz üzerine ben şimdi bir deneme yaptım; malzeme zımparaya çok güzel geliyor zımparada sorun yaşamazsınız, zımpara yaptığım yere selülozik tiner döktüm ve herhangi bir tepkime olmadı (yumuşama, kabarma vb.). Ben bu malzemeyi benim router gövdesinde kullanmıştım, çok sert bir malzeme. eğer yük altında kalmayacaksa 1,5- 2 mm kalınlıklarda kullanabilirsiniz.
 
Bahsettiğiniz malzeme kompakt laminant diye biliniyor. Ham olanları tek taraflı kaplama çift taraflı kaplama olanları var. Tek yüzden işleme yapıldığı zaman yani kanal açılırsa kanal açılan yüzeye doğru kavis verir. Ama sadece kesim işlemi yapılırsa delik delinirse bu tür sıkıntılar olmuyor. Eğer dolgu yapıp boyama yapacaksanız kaplama olmayan ham malzeme almanız daha uygun olur.

İstanbulda olmadığım için nerden alınır bilmiyorum ama reklamcılarda bulmanız zor. Laminantçılarda olur genelde sundalam mdflam satanlarda bulma ihtimaliniz yüksek. Piyasada 2mm den 30mm e kadar bulunabiliyor. Boyayla uğraşmak istemezseniz bahsettiğiniz pürüssüz yüzeyli şekilde farklı renklerde kaplamalı olarak bulunabilir
 
Son düzenleme:
Bol bol kanal açacağım. Yamulursa sıkıntı.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,101
Mesajlar
933,149
Kullanıcılar
453,149
Son üye
hyerbest25

Yeni konular

Geri
Üst