Dökme reçineli kuru tip trafo bobinlerinde görülen kısmı desarj

Katılım
22 Eki 2013
Mesajlar
5
Puanları
1
Herkese merhabalar,

Trafo sektöründe yeni işe başlamış bir Elektrik mühendisi olarak; Kuru tip transformatör bobinlerinin izolasyonunun zamanla delinmesine neden olan kısmi deşarj probleminin bu sektörde önemli bir yer teşkil ettiğini farkettim.

Bu konuda tecrübeli olan sevgili forum üyeleri olarak ellerinizde ki dökümanlarla ve/veya bilgilerle (makale, kişisel tecrübeler, fotolar) ,benim gibi öğrenme isteği olan yeni mühendislerle yardımcı olabilirsiniz düşüncesi ile bu başlığı açmış bulunmaktayım.

Bobinlerde görülen kısmi desarjlar hakkında site içi arama yapmış olmama rağmen benzer bir başlık göremedim, yeni üye olmanın verdiği acemilik varsa da ekstra konu açtığım için kusura bakmayınız.

Saygılarımla..
 
Merhabalar,
Dökme reçineli kuru tip trafolarda dolgu maddesi olarak genellikle Cam elyaf ve kum dolgu kullanılıyor.
Kum dolguda rutubet ve nem var ise buda kurutulmadan döküm yapılmışsa bu tür sorunlar rahatlıkla çıkacaktır.
Ayrıca iyi bir döküm kalitesi olmaması da etken ör. Döküm yaparken baloncuk oluşması kolay delinmeler için iyi bir etkendir.
Saygılarımla
Ahmet Tosun
 
Merhaba,
Dökme reçineli kuru tip trafoların bobinlerinin döküm işlemi vakum altında yapılmaktadır.(yazıda ve sözde)(yani havasız ortam)ancak bu işlem yapılırken reçine ile sargı arasında genelde hava kabarcıkları kalabiliyor.Buda zamanla bobinlerin delinmesi sebebiyet verebiliyor.Ayrıca burada gene önemli olan nokta primer ve sekonder arasındaki mesafenin yeteri kadar olması gereklidir.
 
Merhabalar,
Benmide bir sorum olacaktı kuru tip trafolarda kısmi deşarj deneyini neden endüklenen gerilim deneyi ile birlikte yapıyoruz bunun teknik açıklamasını merak ediyorum.teşekkür ederim.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,807
Mesajlar
930,292
Kullanıcılar
452,609
Son üye
sinal1400

Yeni konular

Geri
Üst