Düşük Voltajda Hassas Çalışan Güç Kaynağı?

Katılım
23 May 2022
Mesajlar
8
Puanları
1
Yaş
43
Herkese merhaba,
Hobi olarak evimde elektrokimya(galvano) ile ilgilenmektetim. Daha önce smartgift güç kaynağım vardı ancak düşük voltajda ve akımda istediğim hassasiyeti yakalayamadım. 0.3-0.5-1.0 volt aralığında genel olarak çalışma yapmaktayım. 0.3 - 1.0volt aralığı hassas olmak şartı ile 20 ampere kadar akıma dayanabilecek voltaj ve akımı ayrı ayrı ayarlanabilen bir güç kaynağına ihtiyacım var ve mümkünse sizlerinde yönlendirmesi ve desteği ile kendim yapmak isterim. Bu güç kaynağı, doğrusal mı, yoksa switch mode bir güç kaynağı mı olmalı? Her bir cevap benim için altın değerindedir. Cevaplarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.
Sevgi ve saygılarımla.
 
buck konvertör ile yapılabilir. fakat düşük voltaj çıkışlısı piyasada bulmak mümkün olmayabilir.
basitçe şunu deneyebilirsiniz.
10 tane lityum pili paralel bağlayın.
+- uçları arasına seri 14-15 tane schottky diyot bağlayın.
mesela.
https://ozdisan.com/guc-yari-iletke...-dogrultucular/schottky-diyotlar/DSSK38-0025B

normalde diyotlar üzerinden akım akmasın.
her diyot zerinde yaklaşık 300mv olacaktır.
yükünüzü istediğiniz sayıda seri bağlı diyoda paralel bağlayarak. yük gerilim ve akımını ayarlayabilirsiniz.
 
Değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim. Lityum pil yerine elimde bulunan 220/12 300va değerinde ki trafoyu kullanabilir miyim?
 
Trafonuz istediğiniz gerilim için çok yüksek gerilime sahip. 12 volt transformator kullanıp 0.3 volt ile 1 volt mertebesinde çalışmak güç olacaktır. 1 volt kullandığınızda kalan 11 volt heba olacaktır.

Ya bu trafoyu söküp yeniden sardırın yada yeni bir trafo edinin.

Aslında çalışma araliginiz dar ise maksimum 2 volt deseniz değerleri siz belirleyeceğiniz 2 volt ve 20 amper desek 40 watt bir trafo yapar. Güç olarak düşük bir trafo ile de işinizi görebilirsiniz. Ama yapacağınız devre özel bir devre olacak.

Bu yapmak istediğiniz cihaz güç kaynağı ile ilgili orjinal bir cihaz var mı? Gümüş suyu mu yapmaya çalışıyorsunuz?
 
Değerli yanıtınız için çok teşekkür ederim. Organik bakır ve nikel kaplama üzerine çalışıyorum. Genelde kaplama sektöründe galvano redresörleri kullanılıyor. Onlarda ortalama 50amper civarında başlıyor. Nikel için 3-4 volt, bakır için 1 volt altı gerekiyor. Bazı işlemler için 10 volt seviyeleri de gerekiyor. Kaplanacak malzeme boyutu büyük olduğunda, çektiği amper miktarında da artış oluyor. Ama şu an redresöre ayıracak büyük bir bütçem olmadığı için kendim yapma arayışına girdim.
 

İşin içinde hem gerilim hem akim ayari var. Ve geniş bir gerilim değerinde yüksek akim var.

Kaplama sektöründe emin olmamakla beraber bu sistemde trafo çoklu cikisli olup istenen gerilim yakalanıp amper konulan kaplanacak malzeme ne kadarsa o kadar akim ceker.

Bence kaplayacaginiz malzemeyi azaltıp mesela 0 - 12 volt 10 amperlik bir guc kaynagi yapıp onunla kaplama yapın. 20 amper için ugrasmaniz lazim.

Bu is için trafo özel olmalı. Mesela 2 volt 4 volt 10 volt çıkışları olan trafo sardirip yapmalısınız. Bunun nedeni yapacağınız regule devresi aşırı ısınmadan çıkış almanız için.

Yer neresi? İzmir mi?
 
Yer İzmir, yönlendirmeniz için çok teşekkür ederim. Biraz önce araştırma yaparken Korad K3005D modeline denk gelsim ve gözümden kaçırdığım bir cihaz olmuş. Şimdilik hiç uğraşmadan bu modeli seçmek iyi olacak gibi görünüyor. Ama kendi güç kaynağımı yapmayı da istiyorum.
 

Bu marka ürün iyidir. Bir kaç arkadaşım edindi ve kullaniyor. İstediğiniz gücü vermez ama yakın değerlerde işinizi görür.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…