Elektrik hatlarından data bilgisi de iletilebilir. Hatta bir ara "elektrik hatları üzerinden telefon, data-internet, tv yayın sinyallerini içeren bilgilerin de gönderilmesi" üzerinde çalışılan bir proje de vardı.
Sonuçta nasıl olura gelirsek:
Abonelere en yakın, son elektrik dağıtım noktasında o noktadan beslenen tüm aboneler için
her birine özel olmak üzere (mesela 100 abone besleniyorsa o noktadan her biri için birbirinden farklı 100 dijital şifre, yazılımlar ile üretilip elektrik hattı üzerinden data olarak her bir aboneye elektrik ile birlikte aynı hat üzerinden gönderilir.
Sayaçların gelen şifreyi çözümleyip analiz edecek, analiz sonucunu geri bildirim ile hangi aboneden gönderildiği bilgisiyle birlikte tekrar dağıtım noktasında iletecek yani geri bildirim de yapacak epromlarla donatılması veya üzerinde var olan epromlara bu bilgiyi de analiz etme programı verilmesi halinde dağıtım noktasından gelen şifre ile sayaçtaki eprom üzerinde o abone için tanımlanmış benzersiz şifre karşılatırıldığında birbirini tutuyorsa sayaç üzerindeki mekanizma devreden elektrik geçmesine izin verecektir.
Sistem mantığı "ön kredili - ödemeli" elektrik sayaçlarının çalışma sistemine yakın sayılabilir.
Ve bence sistem şifreyi 1 kez değil belli zaman periodlarında devamlı kontrol etmelidir ki dışarıdan yapılabilecek, "şifre nasılsa 1 kez okundu istediğimiz gibi müdahele edebiliriz" tarzı olası davranışlara olanak verilmemiş olsun.
Sonuçta bu yada benzer bir yöntem ile uygulanabilirliği kesinlikle mümkün olan ve elbetteki çok daha kapsamlı, detaylı bir sistemdir.
Herşeye rağmen bu anlatılanlar kaçağı önlemeye yeter mi, saatten önce yapılacak müdahelelere çözüm mü derseniz son dağıtım noktasından her bir aboneye özel müstakil hat çekilmediği sürece elbette yanıt hayır olacaktır. Yani yine kümesteki kazların yolunması örneği...