ATMOSFERE TAM KAPALI TİP ( Hermetik ) DAĞITIM TRANSFORMATÖRÜ
MONTAJ - İŞLETME ve BAKIM TALİMATI
1.) Transformatör işletmeye alınmadan önce gözden geçirilmeli, nakliye sırasında herhangi bir hasar görüp görmediği kontrol edilmelidir. Boya tadilatı gereken yüzeyler tespit edilerek temizlenmeli ve boyanmalıdır.
2.) Transformatörün kaldırılarak taşınması için kazan üzerine monte edilmiş iki adet kaldırma halkası mevcuttur. Bu halkaların dışında herhangi bir aparat kaldırma ve taşıma amacı ile kullanılmamalıdır.
3.) Montaj-İşletme ve
Bakım kuralları için yayınlanan ve yürürlükte bulunan resmi yönetmelikler uygulanmalıdır.
4.) Transformatör kapalı alana monte edilecek ise bu ortamın sağlıklı bir havalandırma sistemine sahip olması sağlanmalıdır.
5.) Transformatör kapak ve kazan alt kısmında bulunan iki adet krom topraklama terminali kullanılarak topraklanmalıdır.
6.) Transformatörün yağ doldurma ve kapatma sıcaklığı etiket üzerinde verilmiştir. Dalga duvar yapılı transformatör kazanı (hermetik trafolara özel) kalıcı deformasyonlar oluşmaksızın yağın hacmen genleşme ve soğumasına olanak tanır.
7.) ! ! ! ! Transformatör gerekmedikçe kesinlikle açılmamalıdır. ! ! ! ! Mutlaka açılmasını gerektiren bir durum oluştuğunda ( buşing değişimi, conta değişimi, vb. ) açma, kapama işlemleri için Fabrikamız ile irtibata geçilmelidir.
8.) Termometre cebi siparişinizde tarafınızdan termometre talep edilmedikçe kör tapalı olarak sevk edilmektedir. Bu cebe termometre takılmak istendiği takdirde cebin içine taşmayacak miktarda trafo yağı koyulmalıdır. Bu yağ transformatörün sargı sıcaklığının termometre vasıtasıyla ölçülmesini sağlar. Kontaklı termometre kullanıldığı takdirde bağlantı ve çalışma fonksiyonları kontrol edilmelidir.
9.) Transformatörün etiketi üzerinde yer alan primer ve sekonder anma gerilimi değerlerinin
Şebeke değeri ile uyumluluğu kontrol edilmelidir.
10.) Transformatör kademe değişimi işlemi, transformatör enerjisiz iken yapılmalıdır. Kademe değiştirme talimatları kademe anahtarının kumanda kafası üzerinde yer almaktadır.
11.) Transformatör O.G. ve A.G. bağlantılarının sıkı olmasına dikkat edilmelidir. Bu noktalarda bulunan pirinç veya bakır somun ve pulların dışında diğer metal elemanlar kullanılmamalıdır. Uygun periyotlarda kontrol edilmelidir.
12.) Transformatör ve özellikle porselen buşinglerin her zaman kirden arındırılmış olması gereklidir. Bu neden ile uygun periyotlarda temizlenmelidir.
13.) Hermetik transformatörlerde dikkat edilecek en önemli husus yağ kaçağıdır. Transformatörde yağ kaçağı olmamalıdır. Yağ kaçağı görüldüğünde
Fabrikamız ile temasa geçilmelidir. Transformatör kesinlikle devreye alınmamalıdır.
14.) Ark boynuzları mesafeleri aşağıdaki tabloya göre kontrol edilmelidir. Nakliye esnasında bir değişiklik meydana geldi ise yeniden ayarlanmalıdır.
Gerilim 6,3kV 10kV 15kV 33kV
Ark Boynuzu Aralığı 60mm 85mm 115mm 185mm
15.) Buşinglerin havası kesinlikle alınmamalı, kapak üzerinde bulunan basınç emniyet valfi açılmamalıdır.
16.) Test amaçlı yağ numunesi alımına gerek yoktur. Bu sebeple yağ boşaltma vanası kesinlikle açılmamalıdır.
17.) Transformatör işletmede iken yağ kaçağı tespiti yada transformatör üzerinde bulunan basınçlı emniyet valfi ile diğer opsiyonel koruma cihazlarının çalışmaması halinde transformatör servis harici edilerek derhal firmamızla temasa geçilmelidir.