Abilerim merhaba, konuya direk gireceğim.
Biz evde 5 kişi yaşıyan bir aileyiz, bizim evimizde kullanılan elektrikli cihazlar şunlardır:
Haftada 1 çamaşır makinası
Haftada 2, 3 defa bulaşık makinası
Buzdolabı
Ayda 1 fırın
10mt şerit led
Ve bilgisayar (modem, şarj adaptörleri)
Oda lambaları sürekli yanmaz.
Şöyle durum var bu çalışan cihazlara rağmen elektrik faturamız 2 ay önce 323 tl gelmiş olup, 1 ay da buzdolabını çektik ve fatura 233 tl ye düşmüş oldu ve biz 1 ay boyunca sayacı kontrol etmeye başladık. Günlük Kw/h değerleri sürekli oynama yapıyor. Aynı şeyler düzenli çalıştığı hâlde kimi 1 gün 7 kw yakmış olup kimi 1 gün de 12 kw yakmış bulunmaktayız. Şöyle yapılanları hesaba katınca bu yakılan cihazlara bu kadar yüksek günlük kw yazılması müthiş abes kaçıyor.
Şimdi evimizde kurutma makinası yok, elektrikli ısıtıcı yok, elektrik süpürgesi kolay kolay çalışmıyor. Ketıl hiç çalışmıyor diyebilirim. Ayda 3 4 defa anca, ayda 3 4 defa desek bile günlük kullanımda bu değeler cidden çok fazla.
Elektrik sayacını kontrol ettiğimiz zaman, daire içi sigortaları kapattığımız zaman sayaç yazma yapmıyor. Şöyle bir durum da var: Nötr ve Toprak arası voltaj değer ölçümü yaptığım zaman 2,80 - 3 arası değişiyor ama akşam 8 gibi tekrar Nötr-Toprak ölçümü yapınca 5 volt gözüküyor. Böyle yapması anormal bir durum olduğunu göstermiyor mu?
Luna marka elektronik sayacımız( bina dışı çok tarifeli 3 fazlı 4 telli aktif) olup L1 L2 L3 sembolleri sürekli yanıp sönüyor yani sellektör atıyor tabir-i caizse. Sayacın fazlarının yanlış girildiğini düşünüyorum.
Evimize gelen elektrikçi ise daire içi topraklamada kaçak olduğunu söyledi.
Ben forumdaki insanların da fikirlerini almak istiyorum. Ne yapabiliriz bu elektriğe, sayaca, tesisata?
Lütfen bilgisi olan insanların cevap yazmasını istiyorum.
Bu arada ekleme yapayım. Üst komşumuzda kurutma makinası olup, ufosunun da sürekli yanıp, elektrik süpürgesinin de sürekli çalışmasından dolayı onlara da 340 tl fatura geliyor.