Dairelere gelen topraklama kablosu sayaçtan gelen kablolarla beraber taşınabilir mi?

elektrokur

Üye
Katılım
14 Nis 2008
Mesajlar
269
Puanları
1
Yaş
40
Beş katlı ikişer daireden oluşan toplam 10 daireli bir binanın tesisatı yapılırken dairelere gelen topraklama kablosu saatten gelen kabloların geçtiği borudan geçse problem olurmu.
ikinci olarak bütün dairelerin topraklama kabloları panoda birlrştirilip dışarıya bir kabloyla çıkarılıp topraklansa problem olurmu
Ben her daireye gelen topraklama kablosunu ayrı bir borudan(faz ve nötrün geçtiği borudan deil) bağımsıs olarak çekiyorum ve her daireye bir topraklama çubuğu bağlıyorum. Biraz maliyetli oluyor da.
İlk yazdığım şekilde yaparsam problem olurmu olursa ne gibi kısacası k.a.k normal çalışır mı.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
her bağımsız bölmenin topraklama hattı bağımsızdır. ve bütün bu bağımsız topraklama hatlarını potansiyel dengeleme barasına bağlamanız şarttır. topraklama kablosunun ayrı borudan çekilmesi maliyetten başka bir getirisi yok. zira kabloların koruyucu kılıfları yeterli olur.
 
Sn ademcelik'in düşüncelerine katılıyorum.
Topraklama çubuklarından gelen kabloları, panodaki topraklama barasına bağla. O baradan da her daireye ayrı ayrı topraklama kablosu çek. Bu topraklama kabloları dairelere giden faz+nötr kablolarının bulunduğu borudan geçebilir. Yani her daireye bir boru içerisinde faz+nötr+toprak kablosu gidebilir.
Kazık sayısını da oradaki toprağın durumu (toprak özgül direnci) belirler aslında.
Bina inşa edilirken temel topraklama uygulaması yapılırsa eğer (projesine uygun olarak tabi), temel topraklamasından gelen şeridi de bu topraklama barasına bağlarsınız ve topraklama direncinin çok düştüğünü görürsünüz.
Temel topraklaması ev inşaatlarında da (hiç olmazsa belirli kat sayısından sonra) zorunlu hale getirilmeli bence. Gidecek biraz masrafla uzun ömürlü ve güvenilir bir topraklama sağlanmış olur...
 
cevaplar için teşekkür ederim fakat diyelim ki daire 1 de bir kaçak var ve topraklama kablosundan dolaşıp diğer dairelere yansımazmı
 
Topraklama iyi değilse (veya toprak teması yoksa) yansıyabilir. Ama topraklama iyi ise, kaçak akım, diğer daireye gitmek yerine toprağa akacaktır. Elektrik her zaman direncin az olduğu yerden çok geçer.
Bu kaçak anında zaten kaçak akım rölesinin devreyi çoktan açmış olması gerekir normalde.
 
arkadaşım merak etme akım her zaman en kısa yolu seçer topraklama kablosu pano kısmında toprağa bağlıysa akıp gider.ama paraya bağlı değilse işte ozaman kol baastı oyunu oynattırısın millete.
 
Temel topraklaması ev inşaatlarında da (hiç olmazsa belirli kat sayısından sonra) zorunlu hale getirilmeli bence. Gidecek biraz masrafla uzun ömürlü ve güvenilir bir topraklama sağlanmış olur...

sn. genç arkadaş ifadenizi tam olarak anlayamadım. biraz açabilirmiyiz ?
 
sn. genç arkadaş ifadenizi tam olarak anlayamadım. biraz açabilirmiyiz ?

Bildiğim kadarıyla birkaç katlı binalarda temel topraklaması istenmemekte idi.
Şurdan biliyorum, bizim bağlı bulunduğumuz MEDAŞ işletmesi (Alarko'nun devralmasından sonra), 1 ağustos 2009 itibariyle 3 kat ve üzeri mesken projelerinde temel topraklaması, kablo bacası, elektrik odası bulundurulmasını zorunlu kıldı. Başka Tedaş işletmelerindeki durum farklı olabilir.

Mevcut ve genelde eski meskenlerdeki topraklama tesisatları zaten evlere şenlik...
Yeni meskenlerdeki topraklama sistemi için galvanizli kazık-leva kullanılmışsa eğer bunun çok da uzun ömürlü bir topraklama olmayacağını siz de biliyorusnuzdur. Aşağıdaki fotoğraftaki galvanizli köşebent bir motor için münferit olarak yapılan topraklamaya ait:

Mal sahibi motorun yerini değiştirirken kazığıda topraktan çıkarmış (artık ne kadar uğraştığını bilemiyorum!) ve bu kazık çakılalı daha iki yıl bile olmamıştı.
Beton içinde bulunan topraklama iletkeninin (galvanizli şerit) bu hali alacağını sanmıyorum.
Biz de topraklama yapıyoruz diye güvende hissediyoruz çoğu zaman. Bu hali görünce inanın için sıkıldı. Daha kim bilir nerelerdeki kazıklara ne oldu...
 
açıklamalarınız yerinde sn genç arkadaş.
malzeme seçimi çok önemli kaldı ki bize temel kontrolünde gösterilen şeritlerin ne kadar süre dayanacağı hakkında her hangi bir bilgiye sahip olamayız.kumpas yardımıyla şerit ölçüyoruz genellikle 30x2mm lik şerit kullanımı çok yaygın. siz 2 yıl demişsiniz ama ben 1. kat kontrollerinde bağlantı filizlerin çürüdüklerine çok şahit oldum. aradan 2 ay bile geçmemişken bu denli kısa sürede çürümeye başlaması hiç hoş bir durum değil. temel topraklaması temeli yapılacak olan her binada mecburidir.kat ilavesi yada tadilat projelerinde binanın çevresi müsaitse şerit topraklaması yaptırıyoruz. kablo bacası enerji odasını en az 5 katlı binalarda istiyoruz. aslında yönetmelik bodrum ve zemin katlar dahil en az 4 katlı yapılarda kablo bacası istemesine rağmen. esnekliklik anlayışından dolayı asansör varsa kablo bacası vardır düşüncesi benimsenmiş durumdadır.
 
sımdı arkadaslar işi yapan kaadar da işi yaptıran da onemlı dır bızım turk mıletı ucuza alısmıs hayatta temız bır ıs yaptırım alıskanlıgı yoktur.gecenlerde topraklama teklıfı verdım malzemelerı de ayrıntılı bırsekılde musterı yede ızah ettım som bakır kulanıyoruz tse lı malzeme kullanıyoruz.acıklayıcı bır sekılde anlattım ..fıyat konusundan gelınce donup bana demez mı bunun daha ucuzları yok mu ..ıste bakın arkadaslar adam fıyat tan kacıyor...kalıtelı ve guvenırlır mal takılmasından yana degıl....aslında ıkı kurus fazla verecek diyee hyatını rısk edıyor sonra duydum kı adam benım verıdıgım fıyatın 2 kat asagıya yaptrmıs nasıl yaptırmıs ne malzeme kullanmıslar bılemem...
 

Forum istatistikleri

Konular
129,293
Mesajlar
925,038
Kullanıcılar
451,728
Son üye
smkay

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst