Sayin titan66, Bildigimiz gibi, gunes enerjisi gibi sistemler, once DC ye cevrilip depolanmak zorundadir.Bataryanin kac amper saat olduguna bagli olarak kaba bir hesap yapilabilir.
Oncelikle ''sulama'' dedigimiz eylemin kac saatte tamamlandigini tepsit etmemiz lazim.
55 KW gucundeki bir motor yaklasik 110 A ceker diyelim.Sulama eylemi toplam 2 saat suruyor olsun.Ihtiyacimiz olan enerji 110x2=220 A.h ( Amper saat ) bulunur. Bu da sececegimiz inverter veya UPS in kapasitesini belirler.
90 amper çekmekte bu motor...
güç hesaplaması yaparken direk akımla gerilimi çarpmıyormuyuz.
380 v da 90 amper ceken bir motoru 90*380 olarak bulmuyormuyuz.Panelleri kw cinsinde vermişler zamanlama olarak özdeş mi alıyoruz.yani panelin ürettiği zamanla motorun tükettiği zaman aynımıdır.
P=1.732xUxIxCosfi bagintisindan goruldugu uzere gucu bulmak icin akim ile gerilimin yaninda bir de cos fi ve karekok 3 =1.732 ile de carparak buluruz...Ama motor gucunuz 55 kW olarak zaten verilmis. 90 amper cekmesinin nedeni tam yukte calismamasindan veya cos fi degerinin 0.8 den cok dusuk olmasindan kaynakli olmali.Paneller KW olarak verilse dahi sizin asil ilgilenmeniz gereken kisim inverterin cikisindan alacaginiz guc ve akim degeridir.Dolayisi ile panellerin KW degeri ILE motorun KW gucu arasinda ( motor 24 saat kesintisiz calismayacagina gore ) direkt bir iliski kurmak hatali olur.Bu arada merak ettim her bir panelin gucu kac KW?
panelın boyutuyla değişiyor yeteri gücü sağlayacak kadar Panel kullanmayı düşünüyoruz ayrıca ek olarak rüzgardanda yararlanmak istiyoruz.Amacımız maliyet hesabı çıkarıp sulama için gerçekten uygun olurmu yenilenebilir enerjiden yararlanmak bunu öğrenmek.Piyasada tam olarak sulamada fazla kullanılmıyor acaba sorun maliyetmı yoksa insanların ilgisizliğimi merak ediyorum
Sayin titan66, yukaridaki sohbetlerimiz olaya teorik yaklasim idi.Uygulama pratigi olarak,astari yuzunden pahali olacagi kesindir.Sebekenin olmadigi dag,tepe,col gibi noktalarda, ozellikle sinyalizasyon,aydinlatma ve hatta kucuk mesken beslemelerinde iyi bir alternatif iken, kW mertebesindeki ve hele ki demeraj akimlarinin da sozkonusu oldugu bu gibi durumlarda, yuzbinlerce dolar seviyelerine varan bir maliyet pek akilci bir cozum olmuyor..
arkadaşlar 55 kw lık bir dalgıç pompamız var güneş enerjisiyle sulama yapmayı düşünüyoruz.Şimdi bu 55 kw lık ne kadar surelık tüketimdir nasıl kıyaslıcaz panellerin üretimiyle bilgisi olan var mı?
Maliyet açısından düşünüyorsanız eğer, Tedaş'tan satın alacağınız Elektrik çok çok ucuza gelecektir.
Sizin 55kW'lık motorunuz için güneş panelinden ziyade ben rüzgar jeneratörü araştırmanızı tavsiye ederim (Fiyat açısından daha avantajlıdır)
Güneş panellerini bir araya getirerek oluşturacağınız güneş çiftliği, rüzgar jeneratöründen (jeneratörlerinden) daha fazla yer kaplayacaktır. Sizin tarım yapacağınız alan azalacaktır.
Tabii ki ister güneş olsun ister rüzgar, bunların tesis edilmesinde önemli etkenlerden birisi de yıllık meteorolojik verilerdir. Yıllık güneş miktarının az olduğu veya yıllık rüzgarlı gün sayısının az olduğu bir coğrafi yere yapılacak yatırım ölü yatırım olur.
Bilgiler için teşekkürler arkadaşlar.Yalnız bu motor kuyudan su çekmekle beraber uzak noktalara su basmakta.Eğer biz rüzgar enerjisi ve güneş enerjisiyle karışık bir üretim yapabılırsek pompanın sadece yüzeye su çıkarması yeterlı olacaktır bızım bunuda daha uygun ve kucuk bır pompayla sağlamayı düşünüyoruz çıkan suyuda yüzey pompalarıyla kullanmayı.Yalnız depolanan DC voltajı Ac ye çevirirken maliyeti ne olur.Ac pompa yerıne Dc kullanmamızın bi bir avantajı varmıdır