DC Motor Sürücü Devresi

konu sahibi güzel insan, her şey güzel hoşta, motor bilgisi gibi küçücük bir veri, yönlendirmeyi daha nokta atışlı yapacaktır. DC motor tamam, fırçalı mı? değil mi? yoksa bldc mi? gibi gibi minicik bir bilgi. bir de watt değeri gibi pek lazım olmayan bilgi. yapacağı işi pek merak etmiyorum. hani tork olayı filan, doğruya hep yokuş aşağı çalışacak bir motor mu acaba? yani iş filan görmeyecek sadece dönecek değil mi?

konu sahibi güzel insan, her şey güzel hoşta, motor bilgisi gibi küçücük bir veri, yönlendirmeyi daha nokta atışlı yapacaktır. DC motor tamam, fırçalı mı? değil mi? yoksa bldc mi? gibi gibi minicik bir bilgi. bir de watt değeri gibi pek lazım olmayan bilgi. yapacağı işi pek merak etmiyorum. hani tork olayı filan, doğruya hep yokuş aşağı çalışacak bir motor mu acaba? yani iş filan görmeyecek sadece dönecek değil mi?
Fırçalı motor . 100W 24V . Motor miline bağlı 90cm kolu iki sensör arasında git gel yaptırıyor. Sistemde ayrıca bir plc ünitesi var. Plc sensorui algilayinca motoru durdurup terse döndürüyor . Bazan sensörü görme sorunu oluyor. İşte o zaman baya akım cekiyor ve devrede tüm sigortalar patliyor. O yüzden motor zorlandiginda akım siniri olsun belli bir akımın üstüne çıkmasın istiyorum.

Buna benzer birkaç projem daha var. Onlarda da gönül rahatlığı ile kullanabileceğim bı devre yapma hayalim var. İşlemci ile Pwm kontrollu şönt direnci ile akim sınırlaması olan. Motora kalkış ve duruş rampası verebilecegim bı devre.

Plc ile DC motorun bı alakası yok. Sadece motor sürücünün kontrol girişlerine sinyal verecek
güzel insan ben mekanik'im, olası senaryoların onlarca çözümü var. sistemin çalışma mantığını görmeden bilmeden, hatta ne iş yaptığını bilmeden yorumlayamam. bana, deli bozuk diyebilirsiniz. burada iş motor sürücü ikinci plana düşüyor. esas sistem sensör arızası veya çalışmaması. sistem otomat mı? gözlem altında mı? gibi sorunlar var. sensör çiftlenebilir, aşırı akımda sigortalar otomata çevrilebilir. yüksek amperi nasıl sınırlanır benim elektronik bilgim yeterli değil. beyin fırtınasında işe yarayabilirim ama cacıkta salatalık olarak işe yaramam

H-Bridge devrelerinde yaşayabileceğiniz en büyük problem ani yön değişikliğidir.
Motor bir yönde dönerken, (durmasına izin vermeden) ters yöne çevirmeye kalkarsanız çok fazla akım çeker
Daha önce yazdığım "shoot through" konusunu internetten araştırabilirsiniz

Tavsiyem, hazır modüllerden (istediğiniz entegreli) alıp, nasıl çaıltığını veya nasıl yandığını görüp karar vermeniz, daha az maliyetli olacaktır.

Ancak sisteminizde farklı bir çözüm de olabilir.
Madem PLC kullanıyorsunuz o zaman PLC ile Stepper Motor kontrol etmeniz, çok daha yerinde olabilir.

Stepper motoru çok daha kontrollü çevirebilirsiniz.
Mesela istediğiniz (akselerasyon) kalkış ve duruş rampasını yapabilirsiniz.

Ayrıca fırçalı motora göre çok daha uzun ömürlüdür.

Hızınız için (tork yetiyorsa) direk kuplaj veya 1/5 planet redüktör kullanabilirsiniz

Ön bilgi olarak:

https://www.unimatautomation.com/bl...d free sample testing—to help you get started.

H-Bridge devrelerinde yaşayabileceğiniz en büyük problem ani yön değişikliğidir.
Motor bir yönde dönerken, (durmasına izin vermeden) ters yöne çevirmeye kalkarsanız çok fazla akım çeker
Daha önce yazdığım "shoot through" konusunu internetten araştırabilirsiniz

Tavsiyem, hazır modüllerden (istediğiniz entegreli) alıp, nasıl çaıltığını veya nasıl yandığını görüp karar vermeniz, daha az maliyetli olacaktır.

Ancak sisteminizde farklı bir çözüm de olabilir.
Madem PLC kullanıyorsunuz o zaman PLC ile Stepper Motor kontrol etmeniz, çok daha yerinde olabilir.

Stepper motoru çok daha kontrollü çevirebilirsiniz.
Mesela istediğiniz (akselerasyon) kalkış ve duruş rampasını yapabilirsiniz.

Ayrıca fırçalı motora göre çok daha uzun ömürlüdür.

Hızınız için (tork yetiyorsa) direk kuplaj veya 1/5 planet redüktör kullanabilirsiniz

Ön bilgi olarak:

https://www.unimatautomation.com/blogs/news-and-press/how-to-control-a-stepper-motor-with-a-plc-controller#:~:text=Stepper motors are essential components in automation systems,offering,and free sample testing—to help you get started.
DC motora pwm plc den vereceğim için durma için bir azda olsa bi rampa verme durumum var. Onunla çözerim diye düşünuyorum. Step motor guc olarak biraz zayıf kalıyor . Birde hacim olarak büyük düşüyor .

Sürücü entegre işinden vazgectim. Onun yerine Hall akım sensörü kullanarak akimi okuyacağım ona göre bı akım kontrolü yapmayı düşünüyorum. İşlemci ile fetleri surecegim.

Forum istatistikleri

Konular
133,382
Kullanıcılar
459,230
Son üye
sabri erdogan

Yeni konular

Geri