Dc motor sürücüsü

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan TRxTOPAL
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

TRxTOPAL

Üye
Bir kendin yap projesi içerisindeyim pedal vites kolu ve direksiyon olmak üzere ilk iki seti tamamladıktan sonra sıra direksiyona geldi ama işler burada sandığım kadar basit ilerlemiyor ve uygularken körü körüne uygulamak yerine biraz da öğrenmek istiyorum. Malum yapay zeka furyası bir yandan işleri kolaylaştırıyor kullanılacak malzeme ve izlenecek yol açısından bir yol haritası oluşmasına çok yardımcı oluyor ama arada kendi kendine çelişen cevaplar vermesinden ötürü buraya konu açarak belki pratik tecrübesi olan arkadaşlardan daha kesin yanıtlar alabilirim diye konu açmak istedim.İlgili sorum ile birlikte aklıma takılan başka sorularda olursa bu konu altında sormak isterim.
Sormak istediğim soru şu : Dc motor, Motor sürücüsü başlangıçta basit gibi geliyordu ama motorun boşta kaldığı zamanlarda jeneratör gibi davranması parazitler vs aldı başını gitti yapay zekanın önerisi motor sürücünün besleme girişine Battery + / - uçlarına 2 adet kondansatör takılması ani yük çekişlerinde voltaj çökmesini engellemek için olduğunu söylüyor. motor bacaklarına seramik kondansatör , motor şasesi ve gnd arasına seramik kondansatör , motor bacaklarına seramik kondansatör ve direnç bunlar parazit içinmiş 2 adet ferit nüve gene kablolardaki paraziti almak için diyor ve yıldız topraklama hattı oluşturmak tvs diyotlar ile optokuplör öneriside var. devre şöyle çalışıyor arduino sürücüyü oyundan gelen verilerle kontrol ediyor sürücüde dc motoru ona göre anlık olarak yönlendiriyor.
Burda verilen öneriler doğrumu gerekli mi değerleri ne olmalı konusunda sorun yaşıyorum ve harici önerilerede açığım.
rs 775 12V
12V 20A adaptör
bts7960B motor sürücü
arduino leonardo
1:5-10 arası redüksiyon(duruma göre)
2x3300uF 25 V 125 C low esr
2x 104 sermaik kondansatör
1x 103 sermaik kondansatör
2x tvs diyot
2x optokuplör
dirençler

Sormak istediğim soru şu : Dc motor, Motor sürücüsü başlangıçta basit gibi geliyordu ama motorun boşta kaldığı zamanlarda jeneratör gibi davranması parazitler vs aldı başını gitti yapay zekanın önerisi motor sürücünün besleme girişine Battery + / - uçlarına 2 adet kondansatör takılması ani yük çekişlerinde voltaj çökmesini engellemek için olduğunu söylüyor. motor bacaklarına seramik kondansatör , motor şasesi ve gnd arasına seramik kondansatör , motor bacaklarına seramik kondansatör ve direnç bunlar parazit içinmiş 2 adet ferit nüve gene kablolardaki paraziti almak için diyor ve yıldız topraklama hattı oluşturmak tvs diyotlar ile optokuplör öneriside var. devre şöyle çalışıyor arduino sürücüyü oyundan gelen verilerle kontrol ediyor sürücüde dc motoru ona göre anlık olarak yönlendiriyor.
Burda verilen öneriler doğrumu gerekli mi değerleri ne olmalı konusunda sorun yaşıyorum ve harici önerilerede
Bunlar doğru ama işin aslı değil, yani Süper Kapasitör anlık enerji için, kullanabilirsiniz, veya gürültü için seramik kondasatör kullanabilirsiniz. Bunlar daha sonra geliştirme aşamasında kullanılacak ilaveler.

Asıl sorun motor:

Bu işte aslında BLDC motor kullanılır, ancak elinizde RS775motor varsa ve bununla yapmak zorunda iseniz durum başka .

RS775 devri 3.000-10.000 RPM dir , sizin kullanım hızınız 100 RPM civarındadır yanı 1/50 oranında redüksiyon yapmanız lazım.
Bu hem torku arttırır hemde motorun (şarj için) yeterli hıza ulaşmasını sağlar.

Önce bu videoyu izleyin, sonra projeniz ne durumda, yazın.

Kolay gelsin

Bunlar doğru ama işin aslı değil, yani Süper Kapasitör anlık enerji için, kullanabilirsiniz, veya gürültü için seramik kondasatör kullanabilirsiniz. Bunlar daha sonra geliştirme aşamasında kullanılacak ilaveler.

Asıl sorun motor:

Bu işte aslında BLDC motor kullanılır, ancak elinizde RS775motor varsa ve bununla yapmak zorunda iseniz durum başka .

RS775 devri 3.000-10.000 RPM dir , sizin kullanım hızınız 100 RPM civarındadır yanı 1/50 oranında redüksiyon yapmanız lazım.
Bu hem torku arttırır hemde motorun (şarj için) yeterli hıza ulaşmasını sağlar.

Önce bu videoyu izleyin, sonra projeniz ne durumda, yazın.

Kolay gelsin
Cevabınız için teşekkür ederim evet direct drive konusunda haklısınız ama sürücü bulmak yada sürücü fiyatları ülkemizde hem zor hem pahalı bu yüzden dc motor ve redüksiyon ile devam ediyorum rs 997 ve 1:6 redüksiyonla sistemi toparladım rpm biraz fazla kaldı biraz da boyutlandırma yüzünden fazla dişli oranı kasnağı inanılmaz büyültüyor sistemi ilk mesajda belirttiğim parçalarla %80 oranda kurdum bitmek üzere ek koruma devreleri olmadan çalıştırdım encoderi elle çevirerek motor tepkilerine baktım çarpışma testide yaptım motor mantıklı tepkiler veriyor. şuan her bir parçayı taktıktan sonra tes ede ede bitirmeye çalışıyorum sorun çıkmayacak gibi duruyor.

Bu aşamada en önemli nokta redüktör.
Bunu doğru hesaplama için, motorun taşıyacağı toplam ağırlık ve istenen max hız. Ve hız için teker çapı gerekir.

Eğer redüksiyon doğru yapılmazsa karşılacağınız sorun motora fazla yük binmesi ve sürücüden fazla akım çekilmesi olur. Ve sürücünüz yanabilir.

Motor bir yöne dönerken, diğer yöne çevirmeye kalkarsanız sürücü yanar üstelik bu problem motor boşta iken bile olabilir, onun için, motor yön değiştirmeyi muhakkak motor durduktan sonra yapın.

1776100359460.webp
An itibari ile sistem çalışır durumda tüm tepkileri olması gerektiği gibi veriyor. Tek seferde çalıştı genelde hep bir eksiklik bir sorun beklenir ama öyle olmadı.

Forum istatistikleri

Konular
133,380
Kullanıcılar
459,228
Son üye
saidkaradogu

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri