değişken voltajlı ısıtıcı

Sn. ilhan_mkp_ilhan;

Bende zaten yazımda da sadece indüksiyonla metallerin ısıtılabileceğini yazmıştım.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
üstadım indiksiyon çok yüksek frekans ister voltaj dalgalanıyor frekans yok zaten dc bu ancak rezistas gurupları oluşturup voltaja göre rezistansları devreye sokarak olur fakat dc voltaja rezistanslar nasılbir tepki verirr hiç bi bilgim yok indüksiyon ile sürekli çalışmada sağlamak zor vede ancak metal çekirdeklerini ısıtabilirsin die biliyorum indiksiyon maliyeti ve yapımıda zorlu

bu arada kural üstadım elektriği ürettiğin sistem hakkında bilgi verebilirmisin bende elimdeki dc motorlardan basit bir rüzgar tirübünü hesabı birşeyler yapacağım ilk işim ısıtmda denemek olacak

Basitçe ilk şekildeki gibi bir eşdeğer rezistans dizisi kısmen işe yarıyor, sonuncusu isteğe göre bağlanabilir ayrıca rezistansları eşdeğer kullanmadan voltaja göre ayarlanabilir , kendim denemedim.
ikinci yöntem aşağıdaki varistör kullanmak olabilir , voltaj her eşiğe geldiğinde VDR bir sonraki rezistansı açıp, depo kapasitörü boşaltacaktır...ne kadar kademe yapıp başlangıçtakini düşük tutarsanız zayıf akımlardanda azda olsa ısı alabilinir gibi..

Aslında elektriği AC alsak da olabilir veyahut ona göre bir resonans devre yapılabilir belki düşünmek lazım..akıl akıldan üstündür.
 
Sürekli dalgalanan akım ve voltajdan, mümkün olan en yüksek verimi alabilecek bir ısıtıcı nasıl yapılabilir.? mesela 1-100volt 0-10 amper değişken DC :confused:

Arkadaşlar;
Aslında ana konumuz, konumuzun açılış sorusundan uzaklaşmaya başladığını hissediyorum.

Aslında Tek başına rezistanslar son derece verimli malzemelerdir. herhangi bir şekilde elektriğe çok fazla ekipman bağlamadan (yardımcı yada çeşitli çeviriciler) direkt olarak bir röle yada kontaktör ile rezistanı beslersek en yüksek verimi almış olacağız. çünkü rezistansı kumanda etmek için bağlanacak olan her bir yardımcı eleman yada cihazın da mutlaka bir kaybı olacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus, ısıttığınız ortamdaki ısı kayıplarını en aza indirgemek ve en az malzeme ise ısıtıcı malzeme yada malzemeleri kumanda etmektir.
 
arkadaslar bence siz acik olmayan bir konudan acikca cok uzaklasmissiniz. sayin Tossun dogru solemis direncten daha verimli hele ki dc FORMDAN konusuyorsak bir kavram dusunulemez. Bence istediginiz seyi daha net anlatmalisiniz ki bosa konusulmus olmasin
 
Rüzgarcıların klasik sorunu-sorusu.
Çözümü iki türlü , elektronik - mekanik.

Step up/down modifiye regülatör.
Mekanik hız regülatörü.

Her ikisi içinde yeterli gücün olduğu varsayımı geçerli.
------------
Bazıları sanırki , döndü -gerilim3 V/akım 1A - bir şekilde yükseltirim 12V yaparım verim artar...:rolleyes:

Düşük hızda dönmesi demek verebileceği gücünde düşük olması demek.Yeteri kadar büyük yüzey ile "GÜÇ" sağlayabiliyorsanız düşük hızda (az hızlı rüzgar),
elektronik ve ya mekanik yolla gerilimi yükseltebilirsiniz.
Bu verimin artışı anlamına gelmez.
Elde olanla idare etmek denebilir.

Bu fikirler dc ve ya ac için geçerlidir , türü fark etmez.
----------
Özet : Resiztans tek tip / gerilim-hız regülatörü.
 
Konuyu toplamak gerekirse türbinden gelen enerjiyi depolamak için akü kullanmıyoruz , değişken bir elektrik ve elinizde 120watt lık resiztans var, türbinden 12v 10A elektrik gelirse sorun yok, 9-12v 5A ya düşerse resiztans ısıtmadan enerjiyi boşa harcarsınız (aslında biraz ısınır tabi), 24v 15a ya çıkarsa resiztans yanar, sorunu böyle özetleyeyim, burada değerlere limit koyarsanız artan rüzgarı heba etmiş olacaksınız tabiki
Yukarıda az akım ve voltajda kısa yolu , değerler yükselince uzun yolu kullanarak bunu kısmen dengeleyen bir dizilim yüklemiştim, tekrar bulabilirsem yükleyeceğim
Bütün bunlara rağmen amacımız sadece ısıtma olacağı için, ısınanarak kayıp yapan entegreler aslında ısısını kullanacağımız için kayıp yapmış sayılmaz, bü tür bir devrede bu kapsamda sayılabilir.Sabit değerdeki resiztanslar sırayla devreye alınabilir.
bir başka secenekte: dc elektiği ac ye çevirip uygun bir sıvı içine elektrodla verirsek resiztans yanma veya boşa çalışma sorununu aşabiliriz, su bunun için ucuz ve uygun bir sıvı, başka sıvılar araştırılabilir, inverterdeki kayıplar zaten ısı olarak kullanılmiş olacak.
 
Son düzenleme:
Yukarıda açıklamalar vardı ...

En yüksek değere göre rezistansını hesapla.
Düşük devirde gerilimin zaten düşecek ve o gerilimde alabileceğin "GÜÇ" zaten gerilimle sınırlı olacaktır. Ve direncin o gerilimlede çalışır ve verim kayıp gibi şeyler söz konusu olmaz = ne kadar verirsen o kadar.:rolleyes:
(resistanslarda , düşük gerilimde verim düşüklüğü gibi bir kavram söz konusu olamaz)

İş/güç/enerji konularında bilgi biriktirmelisin.

Sürekli şarj deşarj gibi şeyler , uygun değerli şarj ve deşarj yapıldığı sürece , akü ömrüne zarar vermez.
Akü kullanmamakdan kaçınma sebebiniz bu ise gereksiz.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,089
Mesajlar
923,136
Kullanıcılar
451,383
Son üye
emrullahtuzak

Yeni konular

Geri
Üst