deniz ve bilgi katilleri.

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan paskomya
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

paskomya

Profesyonel Üye
güzel dostlar, yıllarda denizlerde çalıştım, ekmeğini yedim. iyi kötü balıktan anlarım. (kuyruklu yalan) taze balık yeme konusunda usta olduğum kadar, hangi balık(lar) ne zaman yenir, hangi balık(lar) nasıl pişirilir konusunda, biraz da ustalarım giritli balıkçılar sayesinde çok şeyler öğrendim. deniz ve balık bir sevdadır. tuzlu su adama bir bulaşırsa, adam iflah olmaz bir daha. neyse benim aşkım bana kalsın ama son günlerde sosyal medya üzerinde birden fazla k.o.ç. nun yalan yanlış paylaşımlarını görünce çileden çıktım. hani denizlerimizde olmayan istilacı bir tür olsa eyvallah çekeceğim de. ondan bundan kapma, belki de bende olmanın çocuğu. tutmuş zehirli balık, istilacı balık diye lanse ediyorlar tanıtım yapıyor. bu veledi zinaların ailelerindeki hanımefendiler hiç saygıları yok. aldığı hayır dualarla istanbul boğazına kaç tane köprü yapılır/olur ben bilmiyorum.
bizim denizlerimizde / sularımızda yaşayan belli başlı üç tane dikenleri zehirli balık vardır. izninizle paylaşayım.
1748282465736.webpdeli sarpa veya çarpan adıyla bilinir, akdeniz ve ege balığıdır. yaz balığıdır, kışın sıcak sulara göçerler. beni sokmasın yeter. dikeninin battığı elim en az 12 saat iptal. güzel rakı içilir.
1748282642822.webpiskorpit veya ada beyi, onlarca çeşidi vardır. taşlık yerde olanı kırmızıdır, lipsos derler. akrep balığı derler dikenleri zehirli bir balıktır. bilmeyenler için söyleyeyim, en zehirli olanı yengeç yemiş olan kara renkli olanlardır. beni istedikleri kadar sokabilirler. bağışıklığım var. sadece diken batma acısını duyuyorum. acayip güzel çorbası olur. papaz yahnisi olarak ta ıskaroz ile yarışır.
1748282943425.webptrakonya veya kum sokanı. kumsal canavarları. insanları hiç sevmezler, hemen uzaklaşırlar. sırtındaki ilk üç dikene sakın dokunmayın, hastanelik olabilirsiniz. beni sokabilirler. sızısına katlanabiliyorum. ama soktuğu yer bir hafta kendini hatırlatıyor. seni burandan şişledim diye. eti serttir. derisini yüzdükten sonra kızartması bir harika oluyor.

dilerim balık tezgahlarında görüp, eğer pişirme usulünü biliyorsanız alır yersiniz. afiyet olsun.
dipnot: ölü bile olsalar dikenleri her zaman zehirlidir. yani ölüsü de, dirisi de sokar ve can yakar.
sağlıcakla kalın.

Son düzenleme:
güzel dostlar, yıllarda denizlerde çalıştım, ekmeğini yedim. iyi kötü balıktan anlarım. (kuyruklu yalan) taze balık yeme konusunda usta olduğum kadar, hangi balık(lar) ne zaman yenir, hangi balık(lar) nasıl pişirilir konusunda, biraz da ustalarım giritli balıkçılar sayesinde çok şeyler öğrendim. deniz ve balık bir sevdadır. tuzlu su adama bir bulaşırsa, adam iflah olmaz bir daha. neyse benim aşkım bana kalsın ama son günlerde sosyal medya üzerinde birden fazla k.o.ç. nun yalan yanlış paylaşımlarını görünce çileden çıktım. hani denizlerimizde olmayan istilacı bir tür olsa eyvallah çekeceğim de. ondan bundan kapma, belki de bende olmanın çocuğu. tutmuş zehirli balık, istilacı balık diye lanse ediyorlar tanıtım yapıyor. bu veledi zinaların ailelerindeki hanımefendiler hiç saygıları yok. aldığı hayır dualarla istanbul boğazına kaç tane köprü yapılır/olur ben bilmiyorum.
bizim denizlerimizde / sularımızda yaşayan belli başlı üç tane dikenleri zehirli balık vardır. izninizle paylaşayım.
Ekli dosyayı görüntüle 116088deli sarpa veya çarpan adıyla bilinir, akdeniz ve ege balığıdır. yaz balığıdır, kışın sıcak sulara göçerler. beni sokmasın yeter. dikeninin battığı elim en az saat iptal. güzel rakı içilir.
Ekli dosyayı görüntüle 116089iskorpit veya ada beyi, onlarca çeşidi vardır. taşlık yerde olanı kırmızıdır, lipsos derler. akrep balığı derler dikenleri zehirli bir balıktır. bilmeyenler için söyleyeyim, en zehirli olanı yengeç yemiş olan kara renkli olanlardır. beni istedikleri kadar sokabilirler. bağışıklığım var. sadece diken batma acısını duyuyorum. acayip güzel çorbası olur. papaz yahnisi olarak ta ıskaroz ile yarışır.
Ekli dosyayı görüntüle 116091trakonya veya kum sokanı. kumsal canavarları. insanları hiç sevmezler, hemen uzaklaşırlar. sırtındaki ilk üç dikene sakın dokunmayın, hastanelik olabilirsiniz. beni sokabilirler. sızısına katlanabiliyorum. ama soktuğu yer bir hafta kendini hatırlatıyor. seni burandan şişledim diye. eti serttir. derisini yüzdükten sonra kızartması bir harika oluyor.

dilerim balık tezgahlarında görüp, eğer pişirme usulünü biliyorsanız alır yersiniz. afiyet olsun.
dipnot: ölü bile olsalar dikenleri her zaman zehirlidir. yani ölüsü de, dirisi de sokar ve can yakar.
sağlıcakla kalın.
İskorpit in efsane olan çorbasını yemek nasip olmadı bir türlü.

İskorpit in efsane olan çorbasını yemek nasip olmadı bir türlü.
balıkçının pişirdiğini bulmak önemli. lokanta usülü içine kereviz sapı da koyarlar. şimdi restorantlarda bizim kalın balık dediğimiz beyaz etli balıkları kullanıyorlar. genelde granyöz kullanıyorlar. hanım arkadaşımın ısrarı üzerine bir lokantaya gittim, (bodrum'da etiket olan) balık çorbası çok güzel diye ısmarladı/ söyledi. sonra patrona hesap öderken (ben değil, hanım arkadaş ödedi) granyöz kullanmayın rengi kırmızı olsun balığın dedim. fena bozulmuştu adam.

Ekli dosyayı görüntüle 116088deli sarpa veya çarpan adıyla bilinir, akdeniz ve ege balığıdır. yaz balığıdır, kışın sıcak sulara göçerler. beni sokmasın yeter. dikeninin battığı elim en az 12 saat iptal. güzel rakı içilir.
Ekli dosyayı görüntüle 116089iskorpit veya ada beyi, onlarca çeşidi vardır. taşlık yerde olanı kırmızıdır, lipsos derler. akrep balığı derler dikenleri zehirli bir balıktır. bilmeyenler için söyleyeyim, en zehirli olanı yengeç yemiş olan kara renkli olanlardır. beni istedikleri kadar sokabilirler. bağışıklığım var. sadece diken batma acısını duyuyorum. acayip güzel çorbası olur. papaz yahnisi olarak ta ıskaroz ile yarışır.
Ekli dosyayı görüntüle 116091trakonya veya kum sokanı. kumsal canavarları. insanları hiç sevmezler, hemen uzaklaşırlar. sırtındaki ilk üç dikene sakın dokunmayın, hastanelik olabilirsiniz. beni sokabilirler. sızısına katlanabiliyorum. ama soktuğu yer bir hafta kendini hatırlatıyor. seni burandan şişledim diye. eti serttir. derisini yüzdükten sonra kızartması bir harika oluyor.

sağlıcakla kalın.
Deli sarpa, Çarpan ve yöreye göre Allah bilir daha benzer kaç isimle anılan balığımızın bölgedeki ismi Sokar. Arı balığı diyenleri de duydum ama orijinal Arı balığı başka bir tür.
Mersin taraflarında yıllardır var olduğunu bilir ve zaman zaman hala avını yaparım. Mücadele gücü, hızı ile avcılığı güzel ancak yağsız, lezzeti düşük bir tür. Nedense bu bölgede çok büyümüyor, 20-25 cm arası kalıyor. Antalya taraflarinda çok daha irisi olduğunu söylüyor bölge avcıları.
Derin yağda birazda çıtırlaştırarak kızartılınca fena olmuyor

İstilacı ve zehirli bir tür olarak sadece aslan balığını bilirim. Hint okyanusuna ait bir türdür. Şimdi bizim kıyılarımıza kadar gelmiş. Kıyılarımızda bu balığı gördüm, etinin de çok güzel olduğunu söylüyorlar. Hatta istilacı tür olduğu için avlanmasını sağlamaya çalışıyorlar.

Ekli dosyalar

• Lionfish-_beautiful_but_deadly_(16258284247).webp
    Lionfish-_beautiful_but_deadly_(16258284247).webp
    80.1 KB · Görüntüleme: 5
Tatlı sularda istilacı olarak İsrail sazanı bulunmakta . Tam bir başbelası balık . Yıl içinde defalarca yumurta dökerek deliler gibi çoğalmakta , diğer sazanların yumurtalarını dölleyerek onlardan kısır balıklar oluşturmakta .

Yıllarca zıpkınla dalarım balık vururum.Karadeniz hariç her bölgede dalmışımdır.Bu 3 arkadasın doğal yaşam ortamlarını da çok iyi bilirim.Trakonya genelde kumluk bölgelerde yaşar.Tehtit anında ve avlanırken kendini kuma gömer. Büyüğünü gördümmü hiç afetmem sıkarım kafasına.Vallahi benim diyen balıkytan daha iyi eti var..Tam rakılık...Eger bir gün dikenlerine maruz kalırsanız en cabuk yöntem , dikenin degdiği yere işemektir:=

İskorpit ise dada çok taşlık bölgeleri sever.Kışın derin sulara çekildiğinden görmem pek ama yazın 1 Karış suya kadar gelirler. Ben etini pek beğenmedim.Vurmuşluğum vardır.

Deli sarpada cok gördüm genelde yaz ayları kıyılarlar ve cok hareketlidirler vurmak nasip olmadı daha

İstilacı ve zehirli bir tür olarak sadece aslan balığını bilirim. Hint okyanusuna ait bir türdür. Şimdi bizim kıyılarımıza kadar gelmiş. Kıyılarımızda bu balığı gördüm, etinin de çok güzel olduğunu söylüyorlar. Hatta istilacı tür olduğu için avlanmasını sağlamaya çalışıyorlar.
Kesinlikle etini tatmalısın.....Harika..

Denizden babam çıksa yerim diyen herhalde boşuna söylememiş :)
çok zor bir kavram biliyor musun? mesela benim bildiğim müslümanlar, ahtapot, kalamar gibi kafadan bacaklıları , karides, ıstakoz, yengeç gibi deniz kabuklularını kanı yok diye yemezler. onlar için kan kırmızıdır. oysaki deniz kabukluları- yumuşakçalar ve kafadan bacaklılarda genelde 2-3 tane kalp olur ve kanları bakır bileşikli olduğu için mavidir. kötü bir polemik.

Forum istatistikleri

Konular
133,383
Kullanıcılar
459,234
Son üye
Osman Dere

Yeni konular

Geri