Devlet mi, özel sektör mü mühendisler için bu ortamda daha avantajlı?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
samimi şekilde yazın arkadaşlar ne ücret aldığınızı görelim neden devleti istediğinizi...

arkadaşım, senin tam olarak neyi savunduğunu çözemedim;

-İlk önce benim yaşadıklarım %80 ortalama her çalışanın başına gelecekler, bunu özel sektörde çalışan herkes kabul eder.O yukarda yazılanlar farklı insanların başından geçenler, saydıklarımın hiç biri yalan yada kafadan uydurulmuş şeyler değildir. Ancak çalışan insanın bilebileceği işlerdir.

-Son 9 yılda kamuda olduğundan mıdır piyasa şartlarından uzak gördüm seni, 6 yıl çalışma hayatın olmuş özel sektörde, ortalama bir teknisyenin sektörde ne şartlarda çalıştıklarını biliyoruz ve buna rağmen özel sektörü nasıl savunabilirsin?

-Devlette çalışırken özel sekötürü tavsiye etmen garip kaçıyor, şöyleki ben müslümanım ama size hristiyanlığı öneriyorum, her pazar gider incili sıkı sıkı kavrarsanız cennete en iyi noktaya ulaşırsınız ama ben müslümanlığı seçmek zorunda kaldım gibi garip tezat durum oluşturur ve inandırıcılığın olmaz.

-Ah mühendis olsaydım devleti düşünmezdim diyebilirsin, bende uzaktan davulun sesi hoş gelir. Teknisyen sayısı kadar hatta daha fazla mühendis piyasada var.Onun için ne şartlar olacağını tahmin edersin artık.

-1994,2001 ve 2008 yıllarını düşünürsek ister global olsun ister yerel olsun krizler alışkanlık hale geldi ülkemizde. Krizden bir iki yıl geçince istihdam artıyor fakat özellikle teknik personelin ücreti ve çalışma şartları iyileşmiyor!!!!!! her kriz sonrası piyasada çalışan için daha kötü bir iz bırakıyor ve o krizin getirdiği şartlar piyasanın şartları oluyor!!!

-Eskiden mühendslik tıpla kıyaslanır hatta bazı mühendislik bölümleri tıptan çok bile daha iyiydi ama şimdiki durum felaket, doktorlar devlette, mühendsiler özelde, ne kadar aşama yaptıklarını bir karar verin.

-Eğitim olarak kıyaslanmacak okul öncesi eğitmenleri bile 1.300 tl ile başlamayı komik ücret bulurken, bugün mühendislere asgari ücret önermektedir iş verenler. Bir öğretmen sabah 8 akşam 5 çalışmayı insanlık dışı derken (ve bu tempoya insanların nasıl dayandıklarını , hayatlarını bu kadar ucuza harcadıklarına anlam veremezken) bide Şantiyelerde veya Fabrikalarda sabah 8 akşam 9 veya 10, cumartesi ve pazarda aynı çalışan mühendisin halini düşünün. Ve alınan ücretleri düşünün. Tabii öğretmenlik puanlarıda geçer mühendisliği, ek derslerle 2.000 tl ye yaklaşan öğretmen, bide boş vakitlerinde özel ders verdiğini düşünün!!!!

Özel sektörde çalışan arkadaşlar gerçek ücretlerini ve ideallerini !!!! bir zahmet yazsın ve bu arada ;
-Haftalık çalışma saatini,
-Cumartesi ve pazar mesai var mı?
-SGK priminin yatıyorsa asgari mi yoksa maaş üzerinde mi gösterildiğini,
-Maaşı elden mi bankadan mı aldıklarını,
-Mesaiye kalınıyor mu , kalınıyorsa mesai ücreti veriliyor mu?
-Ortalama bir günlük çalışma saati ne kadar,
-Yıllık izin hakları ne kadar,
-Yapılan işin sizin mesleğinize ne kadar katkısı olduğunu,
-Şirket içinde kariyer imkanı olup olmadığı,
-SGK ta giriş çıkış yapılıyormu?
-Şirkettte personel sirkülasyonu var mı?
-Çalışanların yaş ortalaması nedir?
-Bu şirkete güvenip yüklü bir taksite girebilir misiniz?
-İş görüşmesinde diploma ve varsa denyeim dışında sizden başka daha neler istediler? (yabancı diller, bilgisayar programları vs)
-Şirketinizde patron mobbing uyguluyor mu?
-Yılda zam iki kez mi bir kez mi alıyorsunuz?
-Zam oranınız yüzde kaç?
-Şu anda çalıştığınız şirkette veya aynı sektörde başka bir şirkette çalıştığınızda 65 yaşına kadar çalışabileceğinizi düşünüyormusunuz?

bu maddelerde cevap verirseniz seviniriz.
 
Son düzenleme:
samimi şekilde yazın arkadaşlar ne ücret aldığınızı görelim neden devleti istediğinizi...

Ben buraya rakam yazarsam mutlu mu olacaksınız?Memnun değilsem,ki zaten sebeplerini de yazmışım önceki yazılarımda illa maaşımı mı yazacağım.Neyi yarıştırıyoruz?Herşey para ile mi kıyaslanıyor bu hayatta.

Madem o kadar meraktasınız,emo'yu açar elektrik smm ücreti asgari o kadar net miktarı nedir görürsünüz.Fakat o maaşı da alamamaktayım.Çoğu piyasaya yeni atılmış mühendisin,işgüzar patronlar tarafından sömürülmesidir bu.Bu kanunları koyan emo ama hiçe sayanlar da emo yöneticileri.Sigortam 1500 net üzerinden yatsın bana ne faydası olacak???
 
bence özel sektor bir basamaktır. işi hakkıyla öğrenip kendi işinizi kurabilmek için. devlette calısanların %99.9u devlette calısmaya devam eder. ancak %0.1i kendi işini kurabilir. ozel sektorde ise; bu oran arasında en az 50 kat fark olduguna inanıyorum. aradaki fark bu. devlet memurlugu hem insanın kendini mesleginde geliştirmesine bir engeldir, hem de yatırımsal manada risk alabilirliğini curuten bir kurumdur. insanları, garantici yapar, sıfır risk... istisnalar yok mudur, vardır ama oranlar yukarıdaki gibi.
tabiki özel sektorde işi ögrenme evresi dedigimiz sey, biraz sıkıntılıdır ama guzel olan hiçbir şey sıkıntı ve zorluk yasamadan elde edilmez. sürç-i lisan ettiysem affola...
 
anlasılan devlet baba varolsun ınsallah kpss de bırseyler yapabılırım .. bırde arkanda sıyası destek buldunmu devlettede epey karıyer yapabılırsın .. abı bu hayata 1 kere gelıyorum .. bırılerıne köle gıbı hızmet etmek ıcın gelmıyorum..kaldıkı suanda kı sırketlerınde ozel sektor dedıklerımız aıle sırketlerı ..sen nerenı yırtarsan yırt yıne kendını begendıremessın ..
 

Sevgili kardeşim; iyi hoş sen tercihini yapmışsın umarım istediğin gibi bir hayat sürersin ama velakin şu noktalara bence dikkat etmek gerekir.

-Her daim özel sektörle devlet karşılaştırılırken işin maddi kazanç bölümü kıyaslanır, tabiiki maddi kazanç önemlidir ama bence kıyaslama yapılırken tek faktör maddi kazanç olursa bu analiz sağlıklı olmaz.

-İkinci faktör bu konuda özellikle arkadaşlar özel sektörü kendi işini kurmak için bir araç gibi görmüştür. Dikkat edin genellikle kıyaslanırken arkadaş çevresinden kendi işini kurmuş ve kazancı daha iyi olan örnekler veriliyor ama şu anda evi ipotek olup eşinden boşanan iş yeri sahibi arkadaşlarımda var. Senin deyiminle %0.1 nin 50 katıda anca %5 eder. Üstelik maaşlı çalışma sadece kendi işini kurma için gereken yada işi öğrenip çevre edinme kısmı için geçen zahmetli kısım gibi görülüyor. Oysa ömür boyu maaşlıda çalışabilirsiniz.

-Şu anda 40 yaş civarı mühendislerin bir hayatına bakın özellikle maaşlı çalışanlara bakın daha sonrada kendi işi olanların. Hangisi halinden tam olarak mutlu.

-Şu gerçeğide unutmamak lazım 1980 lerdeki mühendisler için piyasa ile 2010 lu yıllara girmek üzereyken piyasa arasındaki farkı iyi tesbit etmek gerekir.

- Aynı yaşta ve aynı tahsildeki iki kişiden bir fabrikadaki insan kaynakları müdürü olmak isterseniz yoksa kaymakam mı? Kendi branşımızdan söyleyim 45 yaşında bir fabrikada üretim müdürü olup 6 bin tl civarı maaşınızda olsun ve patronun her türlü aşağılamasını çekin, işin stresini çekin ve çok yoğun bir çalışma temposu ile ailenize ayıracanız vakti fabrikaya harcayın yada 45 yaşında bir daire başkanı yada bir yönetici olun kamuda, o sizin bağıran çağıran patron karşınızda düğmelerini ilikleyecektir. Her zaman belli bir saygınlığınız olacaktır Her daim ailenize ve sevdiklerinize vakit ayıracaksınızıdr ama maaşınız 4.000- 4.500 tl civarı olacaktır. Hangisini tercih edersiniz?

-Turgut Özal, Adnan Kahveci ve Süleyman Demirel mühendis olarak niye çalışma alanı kamuyu seçtiler? Şimdi diyeceksiniz onların zamanında özel sektör yoktu bu yüzden kamuda çalışmak zorunda kaldılar, hayır aksine özel sektör onların zamanında ivme kazanmış zaten teknik eleman sıkıntısı yaşayan özel sektör onlara çok iyi imkanlar sağlayabilirdi, Turgut Özalın niye kamuyu seçtiğini zamnında kanal 6 da yayınlanan anılarında cevabını vermişti. Şimdi kim diyebilirki bu adamlar korkak yada özgüven sahibi olmayan kişiler bu yüzden kamuya girdiler. Tabiki diyemezsiniz. Ah derseniz bunlar siyaset için kamuda görev almışlardı. Daha 20 li yaşlarda bu kadar net düşünmek zor olsa gerek.

-Devlette çalışırken körelip çürüyeceğini düşünen, özel sektörde hafatanın 6 veya 7 günü günde 12-13 saat çalıştıktan sonra ne olacağını zannediyor yada kendi işini kurmuş artık mühendislikten çok esnaflığa başlamış para kazanma stresinden çocuklarını ve eşini ihmal etmiş, dini imanı para olmuş kişiler (örnek İstanbul Hadımköyde doludur böyle insan tipi)çürümüyorlar mı? İnsanlıkları gidiyor görmüyormusunuz?

-Ücret olayını şu yukarda saydıklarım faktörlerle şimdi değerlendirin. Dünyaya bir kere geliyorsanız iki kere değil...
 
Sn. murat cengiz,güzel konuşuyorsunuz da şu kpss 2 senede bir olmasa keşke...
 
Sn. murat cengiz,güzel konuşuyorsunuz da şu kpss 2 senede bir olmasa keşke...

Sevgili kardeşim, özeldeki soruna cevap veremedim çünkü sistem cevap hakkı vermedi, evet ben aynı kişiyim...

KPSS 2 senede bir olması kötü gerçekten düşük bir puan aldın mı 2 sene beklemek zorunda kalınıyor, sanırım önümüzdeki yıllarda her sene olacağa benziyor bu sınavlar ama sen hep şu alım dönemleri takip et, her sene dört defa alım var, ösym takip etmelisin.
Emin ol özel sektörde abudik gubudik firmalarda çalışıp sinir sistemini bozacağına bekleyip kpss ye çalış, devletin güvenli kollarına geçiş yap.
ümidini kaybetme...
 
bence de cok guzel konusuyor ama yine de katılamayacagım...
misal, patronun aşağılamasını cekmek tarzı bir konuya değinmiş, ben simdiye kadar boyle bir durumla karsılasmadım. sonucta dogar dogmaz iş sahibi olmuyoruzki yani Allah(c.c.) vergisi degil. işimizi kendimiz seciyoruz. bence kaliteli bir patron secmek bizim elimizde.
misal, hafta ici-hafta sonu farkı kalmıyor denilmiş. bence kalifiye bir eleman bu tarz sartları işe girmeden evvel konusup , anlasıp girebilir o işe... ha konustu, anlastı diyelim, ama işler oyle geliştiki bir hafta sonu calısması cok gerekli oldu. sahsen ekmek yedigimiz kapıya da bu kadar duyarsız olmamalıyız, surekli olmadıgı takdirde yani acil durumlarda haftasonu calısmak benim zoruma gitmez. tabi herkesin gorusu farklıdır.
misal, kaymakam saygı gorur demiş, dogrudur hem ulkemiz hem de dunya sartlarında bu boyledir ama ben buna da katılmıyorum. bana gore makam degil, kişi saygıyı gorur, gormelidir. kişi ahlaklı ve alanında bilgili olduktan sonra herkesten saygı gorur. ben hayatımda hep bunu gordum, Allah(c.c.) tersini gostermesin
uzun lafın kısası; iyi sartlı özel sektor, devletin her turlusunden iyidir. amaaaaa kötü sartlı ozel sektor, devletin her turlusunden kotudur...
sürç-i lisan ettyisem affola...
 

İnşaallah tersini göstermez güzel kardeşim, başarılar iş hayatında...
 
İşinin ehli mühendisler için özel sektör, kendini yetiştirememiş sağda solda aylak aylak gezen mühendisler için de KPSS sınavını öneririm.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…