murat cengiz
Üye
samimi şekilde yazın arkadaşlar ne ücret aldığınızı görelim neden devleti istediğinizi...
arkadaşım, senin tam olarak neyi savunduğunu çözemedim;
-İlk önce benim yaşadıklarım %80 ortalama her çalışanın başına gelecekler, bunu özel sektörde çalışan herkes kabul eder.O yukarda yazılanlar farklı insanların başından geçenler, saydıklarımın hiç biri yalan yada kafadan uydurulmuş şeyler değildir. Ancak çalışan insanın bilebileceği işlerdir.
-Son 9 yılda kamuda olduğundan mıdır piyasa şartlarından uzak gördüm seni, 6 yıl çalışma hayatın olmuş özel sektörde, ortalama bir teknisyenin sektörde ne şartlarda çalıştıklarını biliyoruz ve buna rağmen özel sektörü nasıl savunabilirsin?
-Devlette çalışırken özel sekötürü tavsiye etmen garip kaçıyor, şöyleki ben müslümanım ama size hristiyanlığı öneriyorum, her pazar gider incili sıkı sıkı kavrarsanız cennete en iyi noktaya ulaşırsınız ama ben müslümanlığı seçmek zorunda kaldım gibi garip tezat durum oluşturur ve inandırıcılığın olmaz.
-Ah mühendis olsaydım devleti düşünmezdim diyebilirsin, bende uzaktan davulun sesi hoş gelir. Teknisyen sayısı kadar hatta daha fazla mühendis piyasada var.Onun için ne şartlar olacağını tahmin edersin artık.
-1994,2001 ve 2008 yıllarını düşünürsek ister global olsun ister yerel olsun krizler alışkanlık hale geldi ülkemizde. Krizden bir iki yıl geçince istihdam artıyor fakat özellikle teknik personelin ücreti ve çalışma şartları iyileşmiyor!!!!!! her kriz sonrası piyasada çalışan için daha kötü bir iz bırakıyor ve o krizin getirdiği şartlar piyasanın şartları oluyor!!!
-Eskiden mühendslik tıpla kıyaslanır hatta bazı mühendislik bölümleri tıptan çok bile daha iyiydi ama şimdiki durum felaket, doktorlar devlette, mühendsiler özelde, ne kadar aşama yaptıklarını bir karar verin.
-Eğitim olarak kıyaslanmacak okul öncesi eğitmenleri bile 1.300 tl ile başlamayı komik ücret bulurken, bugün mühendislere asgari ücret önermektedir iş verenler. Bir öğretmen sabah 8 akşam 5 çalışmayı insanlık dışı derken (ve bu tempoya insanların nasıl dayandıklarını , hayatlarını bu kadar ucuza harcadıklarına anlam veremezken) bide Şantiyelerde veya Fabrikalarda sabah 8 akşam 9 veya 10, cumartesi ve pazarda aynı çalışan mühendisin halini düşünün. Ve alınan ücretleri düşünün. Tabii öğretmenlik puanlarıda geçer mühendisliği, ek derslerle 2.000 tl ye yaklaşan öğretmen, bide boş vakitlerinde özel ders verdiğini düşünün!!!!
Özel sektörde çalışan arkadaşlar gerçek ücretlerini ve ideallerini !!!! bir zahmet yazsın ve bu arada ;
-Haftalık çalışma saatini,
-Cumartesi ve pazar mesai var mı?
-SGK priminin yatıyorsa asgari mi yoksa maaş üzerinde mi gösterildiğini,
-Maaşı elden mi bankadan mı aldıklarını,
-Mesaiye kalınıyor mu , kalınıyorsa mesai ücreti veriliyor mu?
-Ortalama bir günlük çalışma saati ne kadar,
-Yıllık izin hakları ne kadar,
-Yapılan işin sizin mesleğinize ne kadar katkısı olduğunu,
-Şirket içinde kariyer imkanı olup olmadığı,
-SGK ta giriş çıkış yapılıyormu?
-Şirkettte personel sirkülasyonu var mı?
-Çalışanların yaş ortalaması nedir?
-Bu şirkete güvenip yüklü bir taksite girebilir misiniz?
-İş görüşmesinde diploma ve varsa denyeim dışında sizden başka daha neler istediler? (yabancı diller, bilgisayar programları vs)
-Şirketinizde patron mobbing uyguluyor mu?
-Yılda zam iki kez mi bir kez mi alıyorsunuz?
-Zam oranınız yüzde kaç?
-Şu anda çalıştığınız şirkette veya aynı sektörde başka bir şirkette çalıştığınızda 65 yaşına kadar çalışabileceğinizi düşünüyormusunuz?
bu maddelerde cevap verirseniz seviniriz.
Son düzenleme: