devre analizi - RC devreleri

ayşenesli

Üye
Katılım
13 Ara 2008
Mesajlar
5
Puanları
1
meraba arkadaşlar.benim devre labım için acil yardıma ihtiyacım var.

RC devrelerindeki geçici olaylar zaman sabiti yükselme zamanı düşme zamanı ile ilgili bilgilere ihtiyacım var.ne tür devrelerde geçici olaylardan söz edilebilir yükselme zamanı devrenin hangi özelliklerine bağlıdır gibi soruların cevabını bulmaya çalıştım ama bi türlü bulamadım.

bana yardımcı olabilecek bi arkadaş olursa çok sevinirim.şimdiden ilgilenenler çok teşekkürler..
 
Derecesi 1 yada daha yuksek sistemler dinamik sistemlerdir. Bu sistemler uyarildiklarinda yada uyarilari kesildiklerinde gecici olaylar vukuu bulur.

Birinci dereceden dinamik bir sistem birim basamak seklindeki sinyalle uyarildiginda, cikis sinyalinin %10 degerinden ile %90 degerine ulasmasi arasinda kalan zaman yukselme zamani olarak tanimlanir.

Ornek vermek gerekirse;

Cikisi 0 seviyesinde bekleyen bir sistem, 1v luk basamak sinyal ile uyarildiginda cikis voltaji 0 dan itibaren artmaya baslar diyelimki bir sure sonra 10v degerine oturuyor olsun.

Bu degisim esnasinda 10*10/100 yani 1v dan, 10*90/100 yani 9v a kadar olan sure olculur. Bu sure bu sistemin yukselme zamanidir.

Yukselme zamani sistemin zaman sabitine baglidir.

Arama motorlarina yukselme zamani risetime seklinde yazarsan bolca kaynak bulursun.
 
yükselme zamanının ne olduğunu bulamamıştım bi türlü , çok yararlı oldu yazdıkların. çok çok teşekkürler...
ne tür devrelerde geçici olayların olduğunu bilen bi arkadaş varsa bana bu konuda yardımcı olabilir mi yada beni yönlendirebilir mi acaba..
 
Bir sistemde gecici olay olmasi icin devrenin dinamik bir sistem olmasi lazim.

Bir baska deyisle, bir sistem turev ve/veya integral alan devre elemanlari iceriyorsa bu sistem dinamik bir sistemdir.

Ornegin elektriksel duzeneklerde, RC devresi RL devresi yada RLC devresi dinamik davranis sergilerler.

Gecici olay nedir?

Sistemi uyardiginda sistem derhal harekete gecmiyor gecikmeli davranarak tepki veriyorsa gecici olaylardan sozedilebilir.

Ornegin seri bagli iki direnc devresine ayarli bir gerlim kaynagindan voltaj verdiginde seri direncler uzerinde dusen gerilimler ayarli gerilim kaynagindan aninda etkilenir.

Halbuki seri bagli direnc ve kondansator ayarli gerilim kaynagina baglanirsa kondansator uclarindaki gerilim giris gerilimini gecikmeyle izler. Iste bu esnada direnc ve kondansator uclarindaki gerilimler giris gerilimi sabit bile tutulsa degisim gosterirler. Bu olaylar gecici olaylardir ve bir sure sonra durur.

Elektrik motoru da gecici olaylara neden olur. Motora voltaj verdiginde motor birden bire son devrine ulasamaz, devir sayisi yavas yavas artar, bu esnada motorun devir sayisi, sebekeden cektigi akim degisim gostermekte yani gecici olaylar olusmaktadir.

Bir sure sonra motor nominal devrine ulasir, devir sayisi ve cektigi akim degisim gostermez.

Motor aniden mekanik olarak yuklendiginde gene motor devri ve cektigi akim degisime baslar ve kararli bir noktada sabitlenir. Bu esnada da gecici olaylar cereyan eder.

Gecici olaylarin ne kadar surecegi sistemin zaman sabitine baglidir ve bunu ancak ve ancak sistemi modelleyip diferansiyel denklemlerini cozerek bulabilirsin.
 
titus gönderdiğiniz belge için çok teşekkürler iyi oldu gerçektende benim için.
bulzaf sizede çok teşekkür ederim dinamik sistemi ve geçici olayları çok detaylı anlatmışsınız gerçektende bu defa anladım )
çok sağolun tekrar..
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…