Devrede 3 tane zaman rolesi kullanılacak

ejder14

Üye
Katılım
26 Eki 2008
Mesajlar
19
Puanları
1
Yaş
40
arkadaşlar çok acil yardımınıza ihtiyacım var şimdi 2 tane motor var birinin adı m1 birinin adı m2 bir tane start bir tanede stop var kontaktör istediğim kadar kullanabilir ama zaman rolesi sınırlı 3 tane zaman rolesi ile bu işi yapmam gerikiyor nese konuya gelelim şimdi starta bastık m1 devreye girecek 30 sn çalıştıktan sonra 5 sn duracak ve m2 devreye girecek buda 40 sn çalıştıktan sonra 5 sn duracak ve bu duruncada m1 devreye tekrar girecek ve 5 sn durma kısımlarında sinyal lambası yanacak motorlar devreye girince lamba sönecek lütfen arkadaşlar yardım edin çok acil
 
Güzel kardeşim, şemanın başına göz attım, çok guzel kağıt üzerınde çalışıyor, ileri bakmadım. Şunu dıyebılırım, başka arkadaşlarda zaman zaman yapıyor. Zaman rölesınde , ik, ayrı NO/NC kontak çiziyorsunuz. Bu şema pratıkde kullanılırmı. Pıyasada kaç tane marka varkı kontakları ayrı, ayrıdır.
Genelde, bir adet enversör röle kontağı bulunur. Çizimlerimizi pratiğe göre çizsekde uygulayacak arkadaşlara daha faydalı olurmuyuz..
 
sayın dupisk şemanız sorunun anlatıldığı gibi çalışmıyor. 2 motor çalıştıktan sonra durması gerekiyor 5 sn. ama bu şemada durmuyor hemen birinci motor çalışıyor. ekts de çalıştırdınızmı bilmiyorum ama ben çizip çalıştırdım soruyla cevap ayı değil
 
sureleri degistirmen yeterli olacaktir.

calismalarinda kolayliklar dilerim.
 

Ekli dosyalar

  • 2mot.rar
    6.8 KB · Görüntüleme: 0
işini görür umarım ...
ekts çizimi zipli dosyada... kolay gelsin
bu arada lamba eklemeyi unutmusum ben motorları çalıstıran kontakların zıttına lamba bağlaman işini görecektir...
 

Ekli dosyalar

  • çizim_1.rar
    6.7 KB · Görüntüleme: 0
sn. toyer,
ugrasmis, emek harcamissiniz, ellerinize saglik. fakat daha once sn. zeybek arkadasin da belirttigi gibi, piyasada bulacaginiz zaman rolelerinde; cok sayida ve birbirinden bagimsiz no/nc kontaklar yerine bir adet enversor role kontagi mevcuttur.

pratikte; plc programlama mantiginda bir roleye ait cok sayida kontak kullanabilmemize ragmen, otomatik kumanda mantiginda mevcut kontaklar ile sinirliyiz. zaman rolesi cikisi ile ayrica cektirilecek rolelerin kontaklarini kullanip bu isi cozumlemek bir alternatif olabilir.

bunun disinda devrede kullandiginiz stop butonunu besleme ardina almaniz devrenin tamamen enerjisinin kesilerek herhangi bir anda durdurulmasini saglayacaktir. zira su anda sadece m1 motorunun calismasi esnasinda isler durumdadir.

calismalarinizda kolayliklar dilerim.
 
sn. cmess,
aslında o stop butonunu r fazının altına koymak istedim ama ordan hem sağ m1 e giden beslemeye hemde aşagıya doğru m2 motoruna ve diğer elemanlara giden beslemeyi ekts de çizemedim.(stop butonunun uclarından bi çizgi çıkıp biyere bağlıyorum. stop ucunun aynı ucundan başka bi çizgi çıkamıyorum ektsyi kullanamıyorum sanırım.) onu nasıl yapacagımıda anlatırsanız sevinirim.

pratikta uygulama yapmadıgım için kontaklar nasıldır bilmiyorum ben sadece plc mantıgyla bi yapıvereyim dedim.
sn cmess ayrıca zaman röleleri ve kontaklarla neyi kastediyorsunuz? kısaca bi anlatsanız yada kısa bi çizimla anlatıverseniz çok makbule geçer.
 
(fakat daha once sn. zeybek arkadasin da belirttigi gibi, piyasada bulacaginiz zaman rolelerinde; cok sayida ve birbirinden bagimsiz no/nc kontaklar yerine bir adet enversor role kontagi mevcuttur.)

ben burada kastedilen seyi anlamadım. bi zaman rölesinde no ve nc kontak yok mu ?
yani bi zaman rölesinin no ve nc sini sadece 1 er kez mi kullanmam gerekiyor kumanda devresi çizerken bumu kastediliyor ?
 
sn. toyer,

standart zaman rolelerinde 1 adet enversor kontak vardir (sekilde goruldugu gibi). bu kontaklari bir acik bir kapali ve birer uclari koprulenmis iki ayri kontak gibi dusunebilirsiniz. ama devre icerisinde yada devre ciziminde ortak ucu kullanacagimiz yere dikkat etmemiz gerekir.

diger cizimde de zaman rolesinin sadece normalde acik kontagini kullanarak farkli bir kontaktorun cektirildigini cizdim. zaman rolesinin 1 adet enversor kontagi ile kisitli kalinmayip devrede zrk olarak gosterdigim kontaktorun kontaklari birbirinden bagimsiz olarak kullanilabilir. yardimci kontak ilavesi ile de kontaktor kontaklari yetmiyorsa zrk kontaktorune paralel baglanacak kontaktor/ler yardimi ile istenilen sayida kontak saglanacaktir.

yardimci olabildigimi umar, calismalarinizda kolayliklar dilerim.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,118
Mesajlar
933,298
Kullanıcılar
453,189
Son üye
Student42

Yeni konular

Geri
Üst