Devrede Gerilim Yükselmesi Sorunu

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan anfield
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

anfield

Üye
İyi günler. Bir konu hakkında yardımınıza ihtiyacım var. Coilgun yapmak için kapasitör şarjında kullanmak üzere 12volt ile beslenen Flyback driver devresi Vladimiro Mazzilli olarak geçen çift mosfetli devre kullandım. ( İndiksiyon ısıtmada da bu devre kullanılıyor ) Çıkışında ise ferrit nüveli 3x3 sipirli primer ve 90 sipir sekonderi olan bir trafo kullandım. Diyot ile de doğrulttum. Voltaj Dc 150 volt civarında göstermekte. 400 Volt kondansatör başladığımda 150 volt 430 lara çıkıyor bende enerjiyi kesiyorum. Kondansatör zarar görür diye. Bazı videolarda bu durum yaşanmazken bende neden yaşanıyor.

1770119710036.webp

İyi günler. Bir konu hakkında yardımınıza ihtiyacım var. Coilgun yapmak için kapasitör şarjında kullanmak üzere 12volt ile beslenen Flyback driver devresi Vladimiro Mazzilli olarak geçen çift mosfetli devre kullandım. ( İndiksiyon ısıtmada da bu devre kullanılıyor ) Çıkışında ise ferrit nüveli 3x3 sipirli primer ve 90 sipir sekonderi olan bir trafo kullandım. Diyot ile de doğrulttum. Voltaj Dc 150 volt civarında göstermekte. 400 Volt kondansatör başladığımda 150 volt 430 lara çıkıyor bende enerjiyi kesiyorum. Kondansatör zarar görür diye. Bazı videolarda bu durum yaşanmazken bende neden yaşanıyor.

Ekli dosyayı görüntüle 120583
sekonder spir sayısı/ primer spir sayısı oranını düşür.
Sekonder spir sayısını 45 yaparsan çıkış 430 voltun yarısı olur.

Sekonderi orta uclu simetrik yapip iki diyodla dogrultacaksin. Tek diyodla dogrultma yaparsan devre sacmalar.

sekonder spir sayısı/ primer spir sayısı oranını düşür.
Sekonder spir sayısını 45 yaparsan çıkış 430 voltun yarısı olur.
Bu şekilde yapıp deneyeceğim. Ama normalde boşta 150 iken şarj esnasında aşırı yükselmesine garip geldi ki 430larda enerjiyi kesiyorum. Belki patlatacaktı.

Sekonderi orta uclu simetrik yapip iki diyodla dogrultacaksin. Tek diyodla dogrultma yaparsan devre sacmalar.
Bu şekilde de deneyeceğim. Elimde iki tane aynı boyut ferrit nüveli trafo var PC güç kaynağından çıkma. İki dış uç üzerine diyot ve orta uç( - ) şeklinde deneyim.

Bu şekilde yapıp deneyeceğim. Ama normalde boşta 150 iken şarj esnasında aşırı yükselmesine garip geldi ki 430larda enerjiyi kesiyorum. Belki patlatacaktı.
Elimde parçalar olmadığı için deneme yapamadım.
Falstad simulasyonda ise devre dengesiz çalışıyordu.
Çıkışın yüklü yüksüz voltaj farkınıda ölçmek lazım.
Kondansatör yavaş şarj olduğuna göre çıkış akımı çok düşük.
Osilatörün frekansını geri besleme ile ayarlama imkanıda yok devrede.
Düzensiz çıkış verecek.

Şarj esnasında kondansatör uygulanan sinyalin tepe noktasına kadar yükselir.

Ölçüm aletleri sinüs sinyali ölçecek şekilde ve rms voltaj ölçecek şekilde dizayn edilir.

Sinyal şekliniz sinüs değilse ölçülen voltaj doğru olmaz. Bu da kapasitör üzerinde dediğiniz gibi sinyalin tepe noktasına kadar şarj olmasına neden olur.

Çözüm sekonder sarımdan sipir azaltmanız gereklidir.

Hafta sonu müsait olduğum için sekonderi azalttım. Güzel şarj ediyordu. Sonradan devre yüksek akım çekmeye başladı. Alttaki mosfet çok ısınmaya üstekinde de hiç ısınma yoktu. Devre de voltaj vermemeye başladı. 0,68 mf kondansatör gevşemiş. Tekrar yerine oturttum ama değişmedi sanırım yaktı

Bu devrede hiç koruma olmadığı için sorun yaşanması muhtemel.

Kolay gelsin.

Hafta sonu müsait olduğum için sekonderi azalttım. Güzel şarj ediyordu. Sonradan devre yüksek akım çekmeye başladı. Alttaki mosfet çok ısınmaya üstekinde de hiç ısınma yoktu. Devre de voltaj vermemeye başladı. 0,68 mf kondansatör gevşemiş. Tekrar yerine oturttum ama değişmedi sanırım yaktı
Tek diyodla dogrutlmaya devammi ediyorsun?
Hic olmazsa hizli diyodlarla bir kopru devresi kur.

Forum istatistikleri

Konular
133,385
Kullanıcılar
459,239
Son üye
ekocaman

Yeni konular

Geri