Dinamik Kompanzasyon

Merhabalar,

yıllarını kompanzasyon işine veren biri olarak, kontaktörlü sistemin tristörlü sistemden daha teklikeli olduğunu kanısındayım. Tristörün sıfır geçişlerde devreye girmesi her açıdan avantaj. Ne kendine yük bindiriyor, ne kondansatöre ne de şebekeye. Bunların sonucunda çok uzun ömürlü devre elemanları elde edebiliyoruz.
Öte yandan klasik kompanzasyonda hanginiz birgün patlamış kondansatör veya kontaktörle karşılaşmadı.
Dinamik kompanzasyonun sağladığı avantajlar saymakla bitmez.
Ekte ürettiğim cihaz ile ilgili bilgiler bulunacak.
Herkes tabiki yapabildiğini övmeli ama yapamadığına "tu kaka" dememeli.

Saygılarımla
Gökhan OLGUN
 

Ekli dosyalar

  • Broşür_DYCOM22.rar
    548.5 KB · Görüntüleme: 108
  • DycomResim.jpg
    37.1 KB · Görüntüleme: 61
Moderatör tarafında düzenlendi:
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Sn.Gökhan OLGUN

Forumda bu konuya ilgisi olan bir çok arkadaşımız var.İmalatınızın saha deneyimi ne kadar.Normal kullanma şartlarında ömür olarak(kullanılan malzemeler açısından) bir zaman verebilirmisiniz.Reklama girmez.Saha sonuçları konusunda biraz daha ayrıntı verebilirseniz memnun oluruz. Saygılar..
 
Merhabalar

Öncelikle, yaklaşık 15 yıldır kompanzasyon ve otomasyon ürünlerinin bifiil üretimini yapıp ve bu konuda epey deneyim sahibi olan biriyim. Dinamik kompanzasyonun zorunluluk arzedeceğini düşünerek 2005 yılında çalışmalarını başlattım. 2 yıllık araştırma-geliştirme ve denemelerinden sonra bu yılbaşı itibariyle üretim ve satışa başladım. Tabiki yılbaşından beri cihazın mükemmel ve sorunsuz çalıştığı yerler mevcut. Yakında referans listemi de yayınlayacağım. [Yoğunluktan web sitemi önce hazırlayayım da ]
2 yıllık süre, cihazı en korumalı ve yararlı şekilde geliştirmek için geçti.
Sonuçta cihaza tam garanti veriyorum. Şu an ömür açısından söyleyebileceğim;
harmonik reaktörü olduğu,
kondansatörleri sıfır akımda devreye aldığı,
400V'luk kondansatörü 230V'da kullandığı,
olabilecek gerilim değerlerinin çok üzerinde tristör modüller kullanıldığı,
ve sayamayacağım kadar ekstra önlem alındığı için
klasik sistemlerle kıyaslanamayacak kadar uzun ömürlü olacağı.
Mesala; (bu öngörümdür) kondansatörlerin ömrü en az 10 yıl olacaktır.

Cihazı kısaca tanımlamak istersek;
Dinamik kompanzasyon olup, 20msn'de her fazı ayrı ayrı kompanze eder,
Harmonik Reaktörü mevcuttur,
En sorunlu işletmelerde bile (bu işletmelerin yükleri tamamen dengesiz ve devrede kısa süre kalan yüklerden oluşmaktadır) elektronik sayaç ile %3 indüktif, %0,5 kapasitif değerler elde edildi, mekanik sayaçta hiç reaktif tüketim belirlenemedi,
Sessiz çalışma sağlantı,
ceza getirmediği gibi, %5 civarı aktif tüketim tasarrufu sağlandı,
Jeneratörlü sistemlerde de kullanıldı, jeneratörün hiç yorulmadan ve uzun süre çalıştığı görüldü, mazottan %30 gibi tasarruf sağlandığını düşünüyoruz, bunun tespiti henüz yapılamadı,
Kondansatör ömrünün 10 yıldan fazla olacağını düşünüyoruz,
Klasik kompanzasyon ile müşterek de çalışabiliyor. Bu durumda reaktif oranlar yaklaşık 2-3 katına çıkıyor, ama %12'yi geçtiği görülmedi. Bu kullanım sayesinde konvensiyonel sistemin yorulmadığı görülmüştür. Dolayısıyla bu sistemin de kondansatör ve kontaktör ömürlerinin artması beklenmektedir.

Saygılarımla
Gökhan OLGUN
 
Dycom'un mevcut sistemle birlikte çalışma özelliği gayet güzel 125 kvar üzeri seri imalat ürünü olmayışı bu nedenden ötürü dezavantajda yaratmayacaktır. Broşürü inceledim gayet güzel bir ürün gibi görünüyor 2 yıllık arge çalışması üzerine bir yıllık saha tecrübesi bu sisteme güven açısından oldukça kısa bir süre ürünün kalitesini zaman daha iyi gösterecektir.Bu sistemde emeği geçen arkadaşlara ve Gökhan bey'e teşekkürler.
 
Gökhan Bey, Ürünülerinizin bu konudaki önemli bir açığı dolduracağından hiç şüphe yok. İlginiz için teşekkürler, saygılar.
Mehmet 95 hocam önemli bir konu ayrıca teşekkür ederim.
 
İlgilenen arkadaşlarıma ben teşekkür ederim.
Bu konuda yaşanan sorunları çok iyi bildiğim için,
Sorun varsa çözümde vardır mantığıyla daha güzel ve pratik çözümler üretmeye de devam edeceğim.
Hayırlı kazançlar...

Saygılarımla
Gökhan OLGUN
DYCOM ELEKTRONİK

 
bu sisteme neden dinamik adı verilmiş acaba.benim bildiğim senkron motor ve generatörlerle yapılan
kompanzasyona dinamik deniyor.
 
Değerli arkadaşım,

Öncelikle "dinamik" kelimesinin sözlük karşılığı "canlı, etkin, hareketli" olup, devinim halinde olan her durum için kullanılmaktadır.

Ayrıca "Devinimi yalnızca fizik kanunlarına bağlı olmayan, aynı zamanda etkin bir gücü, bir amacı da içeren" anlamınıda görüyoruz.

Bu bağlamda, senkron motorlar ile yapılan kompanzasyon, "dinamik faz kaydırıcı" anlamına denk geliyor.
Ve zamanında, yani yarı iletken malzemeler tam gelişmemiş ve bu amaç için kullanılmadığı dönemde senkron motor kompanzasyonu ve dinamik kompanzasyon kavramları birbiriyle ilişkilendirilmişti.

Sözlük anlamından yola çıktığımızda, her fazın tek tek indüktif reaktif gücünü tespit etmek, karşılık gelen kapasitif reaktif gücü hesaplayıp ilgili faza yerleştirmek, bu zaman zarfında olabilecek hataları denetlemek, ve tüm bu işlemleri 20msn'de yapmak "dinamik" kavramını bu cihaza yeterince yakıştırıyor diye düşünüyorum.

Sadece düşünmekle kalmayıp internette sorguladığımda;
"Kontaktörlü sistemlerle reaktif güç ihtiyacının değişimine yeteri kadar hızlı cevap verilemeyen ve anahtarlama transientlerinden dolayı zarar görme riski olan sistemlerde, kontaktör yerine tristör kullanılarak oluşturulmuş kompanzasyon sistemleri “Dinamik Kompanzasyon Sistemleri” olarak isimlendirilmektedir."
cevabı karşıma geliyor.

Ayrıca, üreticiler bu amaç için "dinamik kompanzasyon uygulamaları için tristör modülleri" adı altında ürünler üretmektedir.

Sanıyorum cevabım yeterli olmuştur,
Saygılarımla
Gökhan OLGUN
 
Merhabalar,

Hızlı kompanzasyon ile ilgili arama yaparken yazılarınıza ulaştım. Çok faydalı bilgiler, emeği geçen herkese teşekkürler. 2 sene önce yazılmış olmasına rağmen hala ve hatta daha önemli hale gelmiş bir konu. Ben de bir iki katkıda bulunmak isterim:

Tristör anahtarlamalı modüller özellikle hızlı yük bulunan sistemlerde kompanzasyon yapabilmek için kontaktörlü sistemlerin dezanavantajını ortadan kaldırabilmektedir. Fakat yavaş yükler bulunan sistemlerde de fikrimce kontaktör yerine kullanılması tercih edilmelidir. Bunun sebebi, kontaktör anahtarlamalarının rastgele (yani sıfır akım ve gerilim geçişleri haricinde) oluşması sebebiyle kompanzasyon bankalarının (yani reaktör+kondansatör) yüksek akım ve gerilim stresleri altında kalmasıdır. Benzer şekilde kontaktör de streslere maruz kalır. Dolayısıyla, bahsi geçen ekipmanların hepsinin de ömrü tristörlü sistemlere göre daha az olacaktır. Başka bir deyişle; yatırım maliyeti biraz daha yüksek olsa da uzun vadeyi düşünerek tristörlü modüllü sisteme yönelmek hem daha ekonomik hem de daha güvenilir ve tabiki hızlı olur kanaatindeyim.

Bir başka konu ise, hem kontaktörlü hem de tristörlü kompanzasyon sistemlerinde yalın kondansatör bankası yerine seri reaktörlerin de kondansatörlerle birlikte kullanılması gerektiği. Bu şekilde uygun bir frekansa akort yapılarak sistem güvenceye alınır. Bu konu şimdilerde daha da önem arz etmekte çünkü yalın kondansatörler kullanıldığı zaman sistemde bulunan 5 ve 7 gibi harmonikler çok az miktarda dahi olsalar, herhangi bir anda belirli bir kompanzasyon gücü devrede iken rezonansa sebep olup kondansatörlerin yüksek gerilim sonucu zarar görmesine sebep olabilir. Tristörlü sistemlerde reaktör kullanılmadığı durumda ise, bahsi geçen yarı-iletken tabanlı bu modüller yüksek gerilime karşı hassas olduğu için ortaya bu modüllerin de yüksek gerilim sonucu arızalanması riski çıkar. Yani reaktör kullanmak tristörlü modülü de bu yönde korumuş olur.

Tasarım doğru yapılmış işe tristörlü modüller ne sistemde ne de kondansatörler üzerinde yüksek gerilim oluşmasına sebep olmazlar. Zaten modüllerin amaçlarından biri bu, diğeri de hızlı kompanzasyon yapmaktır. Burada yazılan yazılarda bahsi geçen kondansatörlerin patlaması durumu ya yanlış tasarımdan ya da reaktör kullanılmaması sonucu harmonik rezonans oluşmasından kaynaklanmış olabilir.


Benim bildiğim kadarıyla tristör modülü üreten EPCOS, KBR gibi büyük yabancı firmaların yanında yerli firmalar da var. Yerli ve yabancı arasında teknoloji açısından bir fark olmamasına rağmen büyük fiyat farkı bulunmaktadır. Bu bağlamda Türk Malı kullanarak hem ekonomimize hem de yerli Ar-Ge yapan firmalarımıza fayda sağlayacağımızı düşünüyorum. Bizler her konuda dışarıya yöneldikçe ülke olarak güç kaybediyor, dışa bağımlı hale geliyor ve üretmeye çalışan insanlarımızın şevkini kırıyoruz sanırım. Dolayısıyla şans vermekte ve denemekte fayda var.

Biraz araştırma üzerine Ankara'da yerli bir firmanın bu işle uğraştığını öğrendim. RPS Mühendislik adresinde VarFast adlı ürünlerini tanıtıyorlar, ayrıca kompanzasyon, harmonik filtreleme ve güç kalitesi gibi konularda pdf formatında güzel dökümanlar da bulunuyor. İlgilenenlere nacizane tavsiye ederim.

Saygılarımla,
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…