Dirençle voltaj düşürünce devre çalışmıyor.

Eren3553

Üye
Katılım
19 Kas 2019
Mesajlar
35
Puanları
1
Yaş
24
Herkese merhaba değerli forum üyeleri, Elimde bir devre var bataryasız çalıştırmak istiyorum 3.7 lipo pil ile çalışıyor normalde. Elimde 3.7V, 5V ve 12V DC çıkış veren güç kaynağı mevcut. Ben bu devreye güç kaynağımdan 3.7 volt verdiğimde anakartdaki ledler çalışıyor fakat motorlara güç vermiyor bende buna istinaden devrenin 3.7 volt boş pil voltajı diye düşünerek motora güç vermediğini düşündüm ve 4.2 volt güç vermek istedim. 5 voltluk Dc çıkışına potansiyometre bağlayarak mültimetre ile 4.2 volt çıkış gözlemledim fakat devreye 4.2 volt verince devre çalışmıyor. Elimdeki 4.2 volt çıkış veren lipo bil bağlayınca devre çalışıyor motorlarda çalışıyor. Sorum ben devreye potansiyometre bağladığımdan dolayı mı devre çalışmıyor ben bu işten birşey anlamadım lütfen yardım edermisiniz.
 
Devreye seri direnç bağlyarak gerilim bölündüğünde devrenin direncinin her zaman sabit olması lazım ama bu mümkün değil. Motorlar devreye girdiğinde direnç dolayısıyla üzerine düşen gerilim anında değişir.

Yapman gereken potansiyometre yerine bir tane diyot bağlaman. Diyot dirençten bağımsız olarak üzerine her zaman 0.7 volt düşürür. 5 volt çıkışa seri diyot bağlarsan 4.3 volt sabit çıkış alırsın.
 
Devrenin çalışması için sadece gerilim yetmez kaynağınız devrenin ihtiyacı olan akımıda sağlayabilmeli. Ayrıca potla doğrudan gerilim değeri de ayarlanmaz.
Teşekkürler.
Güç kaynağın yeterli akımı sağlayamıyor bence. Ayrıca sayın @fgencal beyin dediği gibi direk pot ile gerilim ayarlanmaz.
Hocam devre çok güç isteyen bir devre de değil 4 adet küçük DC motor var drone devresi. Dron'un çalışıp çalışmadığını test etmek istiyorum test edemedim bir türlü
 
Eğer elinde multimetren varsa, mevcut 3.7 volt pilin ile çalıştırırken ve 3.7 volt güç kaynağınla çalıştıramazken devrenin çektiği akımı ölçerek karşılaştır. Ona göre farklı fikirler çıkacaktır.
 
Evet hocam fakat güç kaynağına bağlayınca ledler yanıyor motor calistirma sinyali veridigimde gücü kesiyor nasıl olçebilirim ki çektiği amperi güç kaynağına bağlıyken motorlar çalışmıyor. Ayrıca kullandığım kablo jumper kablo yani pilden çok yüksek akım çekse jumper kablo plasitgi erirdi diye düşünüyorum çünkü ince bir kablo Power supply deki amper yetmedi lazım diye düşünüyorum çünkü bilgisayar güç kaynağı kullanıyorum 10 amper civarı veriyor diye hatırlıyorum.
 
Dron motorları hatırı sayılır akım çeker. Oyle 3 amper 5 amper değil.

Motor çalışmaz iken sorun yok ama motorlar devreye giriyorsa sorun var demektir. O iş dirençle olmaz.
 
Peki power supply arızalı olma ihtimali var mı ? Bu arada kendi pili ile çalıştığını söylediniz. Pili yuvaya değil de bir şekilde dışardan araya multimetreyi bağlayarak devreye enerji verin ve çektiği akımı ölçün. 3,7 volt pil deyip geçmeyin o piller anlık olarak 25 Ampere kadar güç sağlayabilirler.

Sonrada aynı şekilde power supply nize bağlayarak akım ölçümü yapmalısınız. Yani diyelim ki ledler yanarken 100ma çekiyor, motora çalışma sinyali verdiğinizde ölçü aletinde nasıl bir değişiklik gözlemliyorsunuz ?

Son olarak power suplynizin kaç volt çıkışı ile deniyorsunuz, 12, 5, 3,3 volt. Power supplynizin etiketinde 3,3 voltta kaç amper verebileceği yazar. Ayrıca 3,3 volt yeterli gelmeyebilir. 5 volt çıkışı ile anlık olarak deneme yapabilirsiniz. Uzun süreli olmamak kaydı ile.
 
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…