doğrultma devreleri hakkında

Bir katkıda bulunmak için,AC. gerilim diyotlarla doğru gerilime çevrildiğinde ve bir elektrolitik kondansatör bağlandığında çıkış gerilimi 1,41 kat artar.Kondansatör bağlanmazsa diyotlar üzerindeki gerilim düşümü fazla olur.Kolay gelsin.

Hayır, kondansatörler gerilimin tepe noktasında şarj olduğundan bekleme voltajını yükseltirler.Devreye yük bindikçe gerilim diyottan sonraki gerilime kadar düşer.
Diyottaki gerilim kaybı 0,7 Volttur.Kondansatör diyottaki kaybı etkilemez.
 
1.41 yani kök2 konusuna biraz açıklık getirmek istiyorum. Eğer dalga şekliniz SAF SİNÜZOİDAL ise tepe değeri kök2ye bölerek etkin değeri kolayca hesaplayabilirsiniz. Bunun haricindeki dalga şekilleri için bu geçerli değildir. Örneğin üç fazlı doğrultucu çıkışındaki gerilimin etkin değerini, gerilimin tepe değerini kök2ye bölerek hesaplayamazsınız. Ya da kaynaktan çekilen akımı gözönüne alırsanız bu akım harmoniklidir ve dalga şekli sinüzoidal olmaktan çıkmıştır. Bu hesaplarda genel etkin değer tanımı kullanılır.

En genel etkin değer hesaplama bağıntısı:

kök içinde( 1/T(integral 0dan Tye f(t) dt) ) şeklindedir.

T: fonksiyonun periyodu
f(t): etkin değeri hesaplanacak olan fonksiyon

İstisna olarak sadece tamdalga doğrultucunun çıkış geriliminin tepe değerini kök2ye bölerseniz etkin değerini hesaplayabilirsiniz. Bu da yukarıda verilen bağıntı ile hesaplandığında ortaya çıkan bir durumdur. Dalga şekli sinüzoidal olmamasına rağmen, hesap sonucu böyle çıkmıştır. Aslında bu hesabı yapmak da çok mantıklı değil çünkü doğru gerilimde etkin değerden ziyade ortalama değerler üzerinden konuşmak daha doğru olur.

Hesaplama konusunda detaylı bilgi için biraz güç elektroniği çalışılmalıdır.

Doğrultucu çıkışındaki kondansatör ne kadar büyük olursa o kadar zor boşalacağı için büyük kondansatör kullanulması filtreleme kabiliyetini arttırır, çıkış gerilimi daha düzgün olur. Sonuçta yük gücü arttıkça çıkış gerilimi daha az düşecektir. Ancak çok büyük kondansatör kullanılmasının sakıncası, devrenin ilk çalışma anında oluşan geçici halde, yani kondansatörün şarj olduğu anlarda, kaynaktan büyük bir akım çekmesidir. Bu da diyotlara zarar verebilir. Sonuçta kondansatör değeri gerektiği kadar seçilmelidir.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
130,124
Mesajlar
933,340
Kullanıcılar
453,198
Son üye
Emre0686

Yeni konular

Geri
Üst