binbaşı galiba sorumu tam anlatamadım.sen şimdi herşeyi bi unutup bu soruma cevap verirmisin
SORU
9x2V 2W bir trafoda simetrik doğrultma yapıcam.filtre için kondansatörlerden elimde iki tane 4700mf 25V, 1 tane 4700mf 50V var.25V kullansam patlarmı???50V elimde 1 tane var gidip 1 tane daha 4700mf 50v alayımmı///veya devrede 2 kondasatör kullanılmış ben bu kondasaörleri 6800mF ve 4700mF (ikiside 50v) kullansam olurmu.
umarım sorumu anlatabilmişimdir.yardımını bekliyorum
Sevgili arkadaşım;2*9 voltluk trafoyla 2*15 volt dc. çıkışı da ayrıca elde edemezsin.
2*9 voltluk trafoyla en fazla 12.72 volt dc. elde edersin, o da fazla zorlayan yükte 9 volt dc.ye otomatik olarak düşer.
Elindeki tüm kondansatörleri (25-50 volt) paralel bağlayabilirsin.(Fazla voltun bir zararı yok,ama az voltun şişme,patlama riski var! 25 voltluk elektrolitik 12.72 voltta patlar mı,patlamaz matematik ayrıca bunu bize söylüyor ben değil)
Bu şekildeki simetrik devrelerin(Tek köprüden iki ayrı çıkışlı) yapısı nedeniyle tek bir diyotun doğrultması gibi davranır,haberiniz olsun.Köprü diyotta buradaki gibi iki çıkışta birer tane kullanıyorsan eğer,tam bir doğrultma için 2-3 tane paralel(Bu durumda sığayı mümkün mertebede artırmalısın)kullanman(Elindeki 25-50 voltlukları)gerekli,yani elinde voltajı uygun olan ne varsa kullan.
*Kapasite farkı palalel kullanmaya bir engel değildir,rahatça kullanabilirsin.Yalnız kutupları ters bağlarsanız bu elektrolitik kondansatörlerin şişip patlamasına neden olur,aman lehimlerken dikkat!
Ama çalıştıracağın devre 9-15 volt aralığında,toleranslı bir devre ise işte o zaman 9-12-15 dc. voltun bir sorunu yoktur,yeni trafo almana da gerek kalmaz.Bunu en baştan,daha işin başında söylesen(Devreyi de özellikle bu nedenle sordum) herkesin yardımı da daha kolay olurdu.Olay kısaca budur.Kolay gelsin.